Klinik Hesaplayıcılar

Kardiyolojiden onkolojiye 25’ten fazla branştaki kaynak-doğrulanmış klinik hesaplayıcıları bu sayfada bulabilirsiniz; her formül birincil literatüre atıflıdır ve ilgili kılavuz önerisine bağlanmıştır.

Klinik Hesaplayıcılar

2012 ACR/EULAR Polimiyaljia Romatika (PMR) Sınıflandırma Kriterleri Bilateral omuz ağrısı, akut faz yüksekliği olan ≥50 yaş hastalarda, ultrason kullanılmadan veya ultrason bulgularıyla birlikte polimiyaljia romatikayı sınıflandırmak için puan tabanlı algoritma. Zorunlu giriş kriterleri artı ek klinik/laboratuvar puanlarından oluşur. 2015 ACR/EULAR Gut Sınıflama Kriterleri Periferik eklem/bursa atağı yaşayan hastalarda gut sınıflamasını klinik, laboratuvar ve görüntüleme ölçütleriyle puanlayan ACR/EULAR uzlaşı kriteri (eşik ≥ 8 puan). 2016 ACR/EULAR Sjögren Sınıflandırma Kriterleri Primer Sjögren sendromunu, ağırlıklı beş maddenin toplam puanına (sınıflandırma eşiği 4 puan ve üzeri) göre sınıflandıran 2016 ACR/EULAR kriter setidir. Kriterler Amerikan Romatoloji Koleji (ACR) ve Avrupa Romatizma Birliği (EULAR) tarafından üç uluslararası hasta kohortundan elde edilen veriye dayanılarak ortak biçimde geliştirilmiştir. 2022 ACR/EULAR Dev Hücreli Arterit Sınıflandırma Kriterleri Bu araç, orta veya büyük damar vasküliti tanısı konmuş ve tanı anında yaşı 50 veya üzeri olan bir hastada dev hücreli arteriti sınıflandırmak için kullanılan additif (toplamalı) bir puanlama sistemidir. On klinik, laboratuvar ve görüntüleme ölçütü belirli ağırlıklarla toplanır ve toplam puan 6 veya üzerindeyse hasta dev hücreli arterit olarak sınıflandırılır. Ölçütler 2022 yılında Amerikan Romatoloji Koleji (ACR) ve Avrupa Romatoloji Birliği (EULAR) tarafından ortaklaşa yayımlanmıştır. ACR/EULAR 2022 Granülomatöz Polianjiit (GPA) Sınıflandırma Kriterleri Bu araç, küçük veya orta damar vasküliti tanısı zaten konmuş olan bir hastada, granülomatöz polianjiiti (GPA) eozinofilik granülomatöz polianjiitten ve mikroskobik polianjiitten ayırt etmek için kullanılan additif puan tabanlı sınıflandırma kriterlerini uygular. Klinik bulgular, laboratuvar sonuçları, görüntüleme ve biyopsi verileri ayrı ayrı puanlanır ve toplam puan 5 veya daha yüksek çıktığında hasta GPA olarak sınıflandırılır. ACR/EULAR Romatoid Artrit Sınıflandırma Kriterleri (2010) Bu araç, erken artritli hastalarda kesin romatoid artrit (RA) sınıflandırması için dört alandan (eklem tutulumu, seroloji, akut faz reaktanları, semptom süresi) 0-10 puanlık bir skor hesaplar. Toplam 6 ve üzeri puan alan hasta kesin RA olarak sınıflandırılır. Kriterler American College of Rheumatology (ACR) ile European League Against Rheumatism (EULAR) tarafından ortaklaşa geliştirilmiş ve 2010 yılında yayımlanmıştır. Amaç, geleneksel 1987 ACR kriterlerine göre RA'yı hastalığın erken ve tedaviden en çok fayda görülen döneminde yakalayabilmektir. Akut Gut Tanı Kuralı (Janssens Kuralı) Birinci basamakta, eklem sıvısı (sinovyal sıvı) analizi yapılmadan akut monoartrit atağında gut tanısı olasılığını yedi klinik/laboratuvar değişkene dayalı ağırlıklı bir puanlama ile tahmin eden karar kuralı. ASAS Aksiyel Spondiloartrit Sınıflandırma Kriterleri En az 3 ay süren sırt ağrısı olan ve başlangıç yaşı 45'in altında bulunan hastalarda aksiyel spondiloartriti görüntüleme kolu veya klinik kol üzerinden sınıflandıran ASAS (Assessment of SpondyloArthritis international Society) kriterleridir. Bu kriterler 2009 yılında Rudwaleit ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş ve 25 merkezden 649 hastalık uluslararası bir kohortta doğrulanmıştır. ASDAS-CRP (Aksiyel Spondiloartrit Hastalık Aktivitesi) Aksiyel spondiloartrit ya da ankilozan spondilit tanılı hastada hasta tarafından bildirilen dört semptom maddesi ile C-reaktif protein (CRP) düzeyini birleştiren bileşik hastalık aktivitesi skorudur. Skor, Assessment of SpondyloArthritis international Society (ASAS) tarafından onaylanmış olup dünya genelinde aksiyel spondiloartrit izleminde standart ölçüt olarak kullanılır. ASDAS-ESR (ESR ile Aksiyel Spondiloartrit Hastalık Aktivitesi) CRP ölçümü mevcut olmadığında eritrosit sedimantasyon hızı (ESR) kullanılarak hesaplanan aksiyel spondiloartrit/ankilozan spondilit hastalık aktivite skoru. Sitede ayrıca bulunan ASDAS-CRP'den farklı katsayılara ve farklı bir laboratuvar parametresine (ESR yerine CRP) dayanır. BASDAI (Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi) BASDAI (Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi), ankilozan spondilit ve aksiyel spondiloartritte hastalık aktivitesini hastanın kendi bildirdiği 6 maddeyle değerlendiren bir indekstir. Her madde 0 ile 10 arasında puanlanır ve toplam skor da 0 ile 10 arasında bir değer olarak hesaplanır. BASFI (Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi) BASFI (Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi), ankilozan spondilit ve aksiyel spondiloartritli hastada son 1 haftadaki günlük yaşam aktivitelerine dayanarak fonksiyonel kısıtlılığı ölçen, hastanın kendisi tarafından doldurulan bir indekstir ve 0 ile 10 arasında bir puan verir. On maddenin sekizi giyinme, eğilme, uzanma, oturmadan kalkma, sırtüstü pozisyondan kalkma, ayakta durma, merdiven çıkma ve baş çevirerek arkaya bakma gibi belirli fonksiyonel hareketleri sorgular; kalan iki madde ise fiziksel olarak zorlu aktiviteleri ve gün boyu süren aktiviteleri sürdürebilme yeteneğini sorgular. Behçet Hastalığı Uluslararası Kriterleri (ICBD) Bu araç Behçet hastalığı için puanlı uluslararası sınıflama kriter setini uygular (ICBD, 2014). Kriter seti göz tutulumuna, oral aftöz ülsere ve genital aftöz ülsere 2'şer puan verir; deri lezyonlarına, nörolojik tutuluma ve vasküler tutuluma ise 1'er puan verir. Paterji testi standart puanlamada opsiyoneldir ve testin uygulandığı merkezlerde pozitif sonuç 1 ek puan getirir. Toplam puan 4 veya üzerinde olduğunda sonuç Behçet hastalığı sınıflaması lehine yorumlanır. CASPAR Kriterleri (Psoriatik Artrit) CASPAR (ClASsification criteria for Psoriatic ARthritis) kriter seti, inflamatuar artiküler hastalığı (eklem, omurga veya entezeal tutulum) olan bir hastada psoriazis ve ilişkili özelliklerden toplanan puanlar üç veya daha fazlaya ulaştığında psoriatik artriti sınıflandırır. CDAI (Klinik Hastalık Aktivite İndeksi — Romatoid Artrit) Romatoid artritte hastalık aktivitesini akut faz reaktanı (CRP/ESR) gerektirmeden ölçen bileşik klinik indekstir ve toplam puan aralığı 0 ile 76 arasındadır. CDAI değeri şiş eklem sayısı (0-28), hassas eklem sayısı (0-28), hasta global değerlendirmesi (0-10 cm) ve hekim global değerlendirmesi (0-10 cm) toplanarak hesaplanır. DAPSA (Psöriyatik Artrit Hastalık Aktivitesi) DAPSA (Disease Activity in PSoriatic Arthritis), psöriyatik artritte periferik eklem tutulumunu değerlendiren bileşik bir hastalık aktivitesi ölçütüdür ve beş klinik bileşenin ağırlıksız olarak doğrudan toplanmasıyla hesaplanır. Skor, orijinal adıyla DAREA (Disease Activity in REiter's Arthritis) olarak reaktif artritte geliştirilmiş ve sonradan psöriyatik artrite uyarlanmıştır. DAS28 (Romatoid Artrit Hastalık Aktivitesi) 28 eklemli hassas/şiş eklem sayısı, akut faz reaktanı (ESR veya CRP) ve hasta global değerlendirmesine dayalı romatoid artrit hastalık aktivitesi skoru. EULAR/ACR SLE Sınıflandırma Kriterleri (2019) Sistemik lupus eritematozusu, zorunlu ANA giriş kriteri ardından ağırlıklı klinik ve immünolojik alanlara göre sınıflandıran additif puanlama aracıdır. European League Against Rheumatism (EULAR) ve American College of Rheumatology (ACR) tarafından 2019 yılında ortaklaşa yayınlanmıştır. Fibromiyalji Tanı Kriterleri (2016 Revize) Yaygın Ağrı İndeksi (WPI, 0-19) ve Semptom Şiddet Skoru (SSS, 0-12) ile fibromiyalji tanı ölçütlerinin (2016 revizyon) karşılanıp karşılanmadığını değerlendirir. HAQ-DI (Sağlık Değerlendirme Anketi Özürlülük İndeksi) Romatoid artrit ve diğer romatizmal hastalıklarda günlük yaşam aktivitelerindeki fonksiyonel özürlülüğü 8 kategori üzerinden ölçen, hastanın kendisinin doldurduğu bir indekstir ve sonuç 0 ile 3 arasında bir puan olarak ifade edilir. Hidroksiklorokin (Plaquenil) Doz Hesaplayıcı Hidroksiklorokin (Plaquenil) kullanan hastalarda, AAO 2016 kılavuzuna göre gerçek vücut ağırlığı başına günlük doz (mg/kg/gün) hesaplayarak oftalmolojik (retinal) toksisite riskini değerlendiren araç. ITAS2010 (Indian Takayasu Klinik Aktivite Skoru) Takayasu arteritinde son 3 ay içinde yeni ortaya çıkan veya kötüleşen ve aktif vaskülite bağlanan klinik bulgulara dayanarak hastalık aktivitesini puanlayan, kardiyovasküler bulguların ağırlıklı sayıldığı klinik aktivite skorudur. Leiden Klinik Prediksiyon Kuralı (Farklılaşmamış Artrit) Leiden klinik prediksiyon kuralı, yeni başlangıçlı farklılaşmamış artritli hastalarda bir yıl içinde romatoid artrite ilerleme olasılığını dokuz klinik ve laboratuvar değişkeniyle öngören ağırlıklı bir prediksiyon skorudur. Skor; cinsiyeti, eklem tutulumunun dağılımını ve simetrisini, sabah tutukluğu süresini, hassas ve şiş eklem sayılarını, C-reaktif protein düzeyini, romatoid faktör ve anti-siklik sitrüline peptit (anti-CCP) antikoru pozitifliğini birleştirir. Bu kural, farklılaşmamış artrit tanısı alan hastaların yaklaşık yarısının bir yıl içinde kendiliğinden düzeldiği, geri kalanının ise romatoid artrit veya başka bir tanımlı hastalığa ilerlediği gerçeğinden yola çıkarak hangi hastanın erken tedaviye ihtiyaç duyduğunu ayırt etmeyi amaçlar. SDAI (Basitleştirilmiş Hastalık Aktivite İndeksi, RA) Romatoid artritte hastalık aktivitesini, ek bir dönüştürme katsayısına gerek duymadan, beş bileşenin (28 eklem üzerinden hassas eklem sayısı, 28 eklem üzerinden şiş eklem sayısı, hasta global değerlendirmesi, hekim global değerlendirmesi ve C-reaktif protein değeri) doğrudan aritmetik toplamıyla ölçen bileşik bir indekstir. SLEDAI-2K (SLE Hastalık Aktivite İndeksi 2000) Sistemik lupus eritematozusta hastalık aktivitesini son 10 gün içindeki 24 ağırlıklı tanımlayıcı üzerinden ölçen indeks (0-105 arasında bir puan üretir). SLICC Kriterleri (Sistemik Lupus Eritematozus Sınıflaması, 2012) 11 klinik ve 6 immünolojik kriterden oluşan, 2019 EULAR/ACR kriterlerinden bağımsız, 2012 tarihli SLE sınıflama sistemi. Toplam ≥4 kriter (en az 1 klinik + 1 immünolojik) VEYA biyopsi ile kanıtlanmış lupus nefriti + pozitif ANA/anti-dsDNA varlığında SLE sınıflaması karşılanır.