2012 ACR/EULAR Polimiyaljia Romatika (PMR) Sınıflandırma Kriterleri
Klinik hesaplayıcılar
Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.
2012 ACR/EULAR Polimiyaljia Romatika (PMR) Sınıflandırma Kriterleri
Bilateral omuz ağrısı, akut faz yüksekliği olan ≥50 yaş hastalarda, ultrason kullanılmadan veya ultrason bulgularıyla birlikte polimiyaljia romatikayı sınıflandırmak için puan tabanlı algoritma. Zorunlu giriş kriterleri artı ek klinik/laboratuvar puanlarından oluşur.
Ne zaman kullanılır
≥50 yaşında, bilateral omuz ağrısı ve yükselmiş CRP ve/veya ESR olan, PMR şüphesi taşıyan hastada sınıflandırma amaçlı; klinik çalışmalara hasta dahil etme veya tanısal değerlendirmeye yardımcı olarak.
Formül
Zorunlu giriş kriterleri: yaş ≥50, bilateral omuz ağrısı, anormal CRP ve/veya ESR — bu üçü karşılanmadan algoritma uygulanmaz. Ultrasonsuz puanlama (maks 6): sabah tutukluğu >45 dk = 2, kalça ağrısı/kısıtlı ROM = 1, RF ve ACPA negatif = 2, başka eklem tutulumu yok = 1; ≥4 puan PMR ile uyumlu kabul edilir. Orijinal türetme kohortunda ultrasonsuz ≥4 puan eşiği, tüm karşılaştırma grubundan PMR'yi ayırmada %68 duyarlılık ve %78 özgüllük göstermiştir. Ultrasonlu puanlama (maks 8): yukarıdaki dört maddeye ek olarak omuz+kalça ultrason bulgusu = 1, bilateral omuz ultrason bulgusu = 1; ≥5 puan PMR ile uyumludur ve bu eşik %66 duyarlılık ile %81 özgüllük vererek özgüllüğü artırır.
Yorumlama
Zorunlu giriş kriterleri karşılanan hastada, ultrasonsuz puanlamada ≥4 puan veya ultrason mevcutsa ultrasonlu puanlamada ≥5 puan, polimiyaljia romatika ile uyumlu sınıflandırma sağlar. Bu kriterler araştırma/sınıflandırma amaçlıdır; klinik tanı, ayırıcı tanının (özellikle dev hücreli arterit) dışlanmasını ve klinik muhakemeyi gerektirir.
Kaynaklar
- Dasgupta B, Cimmino MA, Kremers HM, et al. 2012 Provisional classification criteria for polymyalgia rheumatica: a European League Against Rheumatism/American College of Rheumatology collaborative initiative. Ann Rheum Dis. 2012;71(4):484-492.
- Dasgupta B, Cimmino MA, Maradit-Kremers H, et al. 2012 Provisional classification criteria for polymyalgia rheumatica: a European League Against Rheumatism/American College of Rheumatology collaborative initiative. Arthritis Rheum. 2012;64(4):943-954.
Bu araç bir sınıflandırma kriteridir, tanı koydurucu değildir; bireysel hasta yönetiminde dev hücreli arterit gibi örtüşen/komplike durumların dışlanması gerekir. Duyarlılık ve özgüllük, karşılaştırılan hasta popülasyonuna (özellikle romatoid artrit ile karşılaştırıldığında) göre önemli ölçüde değişebilir. Klinik karar tek başına bu puana dayandırılmamalıdır.
Sık sorulan sorular
2012 ACR/EULAR Polimiyaljia Romatika (PMR) Sınıflandırma Kriterleri nedir?
Bilateral omuz ağrısı, akut faz yüksekliği olan ≥50 yaş hastalarda, ultrason kullanılmadan veya ultrason bulgularıyla birlikte polimiyaljia romatikayı sınıflandırmak için puan tabanlı algoritma. Zorunlu giriş kriterleri artı ek klinik/laboratuvar puanlarından oluşur.
2012 ACR/EULAR Polimiyaljia Romatika (PMR) Sınıflandırma Kriterleri ne zaman kullanılır?
≥50 yaşında, bilateral omuz ağrısı ve yükselmiş CRP ve/veya ESR olan, PMR şüphesi taşıyan hastada sınıflandırma amaçlı; klinik çalışmalara hasta dahil etme veya tanısal değerlendirmeye yardımcı olarak.
2012 ACR/EULAR Polimiyaljia Romatika (PMR) Sınıflandırma Kriterleri nasıl hesaplanır?
Zorunlu giriş kriterleri: yaş ≥50, bilateral omuz ağrısı, anormal CRP ve/veya ESR — bu üçü karşılanmadan algoritma uygulanmaz. Ultrasonsuz puanlama (maks 6): sabah tutukluğu >45 dk = 2, kalça ağrısı/kısıtlı ROM = 1, RF ve ACPA negatif = 2, başka eklem tutulumu yok = 1; ≥4 puan PMR ile uyumlu kabul edilir. Orijinal türetme kohortunda ultrasonsuz ≥4 puan eşiği, tüm karşılaştırma grubundan PMR'yi ayırmada %68 duyarlılık ve %78 özgüllük göstermiştir. Ultrasonlu puanlama (maks 8): yukarıdaki dört maddeye ek olarak omuz+kalça ultrason bulgusu = 1, bilateral omuz ultrason bulgusu = 1; ≥5 puan PMR ile uyumludur ve bu eşik %66 duyarlılık ile %81 özgüllük vererek özgüllüğü artırır.
2012 ACR/EULAR Polimiyaljia Romatika (PMR) Sınıflandırma Kriterleri sonucu nasıl yorumlanır?
Zorunlu giriş kriterleri karşılanan hastada, ultrasonsuz puanlamada ≥4 puan veya ultrason mevcutsa ultrasonlu puanlamada ≥5 puan, polimiyaljia romatika ile uyumlu sınıflandırma sağlar. Bu kriterler araştırma/sınıflandırma amaçlıdır; klinik tanı, ayırıcı tanının (özellikle dev hücreli arterit) dışlanmasını ve klinik muhakemeyi gerektirir.