THRIVE Skoru (İnme Sonucu)

Klinik hesaplayıcılar

Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.

Hesaplayıcı yükleniyor…

THRIVE Skoru (İnme Sonucu)

Akut iskemik inmede yaş, NIHSS ve kronik hastalık yüküne dayanarak 3. ayda fonksiyonel sonuç ve mortaliteyi öngören 0-9 puanlı prognostik skor.

Ne zaman kullanılır

Akut iskemik inme tanısı konmuş hastada başvuru/değerlendirme sırasında prognostik beklentinin hesaplanması ve iletilmesi.

Formül

NIHSS: ≤10 → 0, 11-20 → 2, ≥21 → 4 puan. Yaş: ≤59 → 0, 60-79 → 1, ≥80 → 2 puan. Kronik hastalık (her biri 1 puan): hipertansiyon, diyabet, atriyal fibrilasyon. Toplam 0-9; yüksek skor kötü fonksiyonel sonuç ve yüksek mortalite ile ilişkilidir.

Yorumlama

Artan THRIVE skoru 3. ayda iyi fonksiyonel sonuç (mRS 0-2) olasılığının azalması ve mortalitenin artmasıyla güçlü biçimde ilişkilidir. Risk bantları (düşük 0-2 / orta 3-5 / yüksek 6-9) niteliksel yorumlanmalıdır; mutlak oranlar kohorta göre belirgin değişir. Örneğin SWIFT/STAR validasyon kohortunda THRIVE 0-2 için iyi sonuç ~%80,9 ve mortalite ~%4,3; THRIVE 6-9 için iyi sonuç ~%31,0 ve mortalite ~%18,3 bildirilmiştir; TREVO-2 kohortunda 0-2 bandı için iyi sonuç ~%57,1 olarak farklı bulunmuştur (kohortlar arası varyasyona dikkat). Sonuç klinik bağlamla yorumlanmalıdır.

Kaynaklar

  • Flint AC, Cullen SP, Faigeles BS, Rao VA. Predicting long-term outcome after endovascular stroke treatment: the totaled health risks in vascular events score. AJNR Am J Neuroradiol. 2010;31(7):1192-1196.
  • Flint AC, Faigeles BS, Cullen SP, et al. THRIVE score predicts ischemic stroke outcomes and thrombolytic hemorrhage risk in VISTA. Stroke. 2013;44(12):3365-3369.

THRIVE skoru akut iskemik inme prognozunu öngörür; bireysel tedavi kararının (İntravenöz tromboliz veya trombektomi uygunluğu) yerine geçmez ve bu kararı belirlemek için kullanılmamalıdır. Dış doğrulama çalışmalarında yüksek eşiklerde duyarlılık düşük bulunmuştur; bu nedenle yüksek THRIVE skoru tek başına tedaviyi geri çekme (withdrawal of care) kararının gerekçesi yapılmamalıdır. NIHSS ve yaş eşik bantları ile kronik hastalık tanımları birincil kaynağa göre uygulanmıştır. Bu araç klinik kararın yerine geçmez.

Sık sorulan sorular

THRIVE Skoru (İnme Sonucu) nedir?

Akut iskemik inmede yaş, NIHSS ve kronik hastalık yüküne dayanarak 3. ayda fonksiyonel sonuç ve mortaliteyi öngören 0-9 puanlı prognostik skor.

THRIVE Skoru (İnme Sonucu) ne zaman kullanılır?

Akut iskemik inme tanısı konmuş hastada başvuru/değerlendirme sırasında prognostik beklentinin hesaplanması ve iletilmesi.

THRIVE Skoru (İnme Sonucu) nasıl hesaplanır?

NIHSS: ≤10 → 0, 11-20 → 2, ≥21 → 4 puan. Yaş: ≤59 → 0, 60-79 → 1, ≥80 → 2 puan. Kronik hastalık (her biri 1 puan): hipertansiyon, diyabet, atriyal fibrilasyon. Toplam 0-9; yüksek skor kötü fonksiyonel sonuç ve yüksek mortalite ile ilişkilidir.

THRIVE Skoru (İnme Sonucu) sonucu nasıl yorumlanır?

Artan THRIVE skoru 3. ayda iyi fonksiyonel sonuç (mRS 0-2) olasılığının azalması ve mortalitenin artmasıyla güçlü biçimde ilişkilidir. Risk bantları (düşük 0-2 / orta 3-5 / yüksek 6-9) niteliksel yorumlanmalıdır; mutlak oranlar kohorta göre belirgin değişir. Örneğin SWIFT/STAR validasyon kohortunda THRIVE 0-2 için iyi sonuç ~%80,9 ve mortalite ~%4,3; THRIVE 6-9 için iyi sonuç ~%31,0 ve mortalite ~%18,3 bildirilmiştir; TREVO-2 kohortunda 0-2 bandı için iyi sonuç ~%57,1 olarak farklı bulunmuştur (kohortlar arası varyasyona dikkat). Sonuç klinik bağlamla yorumlanmalıdır.