Webster Derecelendirme Ölçeği (Parkinson Hastalığı Şiddeti)

Klinik hesaplayıcılar

Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.

Hesaplayıcı yükleniyor…

Webster Derecelendirme Ölçeği (Parkinson Hastalığı Şiddeti)

Parkinson hastalığında bradikinezi, rijidite, postür, kol sallanması, yürüyüş, tremor, fasiyes, seboresi, konuşma ve öz bakım olmak üzere 10 maddeyi her biri 0-3 puan üzerinden değerlendiren, toplamda 0-30 puanlık klasik şiddet ölçeği.

Ne zaman kullanılır

Parkinson hastalığı tanılı hastalarda motor şiddetin çok boyutlu (bradikinezi, rijidite, postür, yürüyüş, tremor, otonomik/konuşma bulguları dahil) izlenmesi gereken durumlarda.

Formül

Toplam Webster puanı = 10 maddenin (bradikinezi, rijidite, postür, kol sallanması, yürüyüş, tremor, fasiyes, seboresi, konuşma, öz bakım) 0-3 arası puanlarının toplamı (aralık 0-30). Yaygın kullanılan (ancak orijinal 1968 yayınında harfiyen tanımlanmamış, ikincil kaynaklardan gelen konvansiyonel) yorum bantları: 1-10 hafif, 11-20 orta, 21-30 ağır hastalık.

Yorumlama

Webster toplam puanı arttıkça Parkinson hastalığının motor/fonksiyonel şiddeti artar. Yaygın kullanılan konvansiyonel bantlar: 1-10 hafif, 11-20 orta, 21-30 ağır hastalık (bu bantlar orijinal 1968 yayınında harfiyen belirtilmemiştir, ikincil kaynaklardan yaygınlaşmıştır). Sonuç klinik muayene, Hoehn-Yahr evrelemesi ve/veya MDS-UPDRS ile birlikte yorumlanmalıdır.

Kaynaklar

  • Webster DD. Critical analysis of the disability in Parkinson's disease. Mod Treat. 1968;5(2):257-282.

Webster ölçeği klinisyen muayenesine dayanan öznel bir puanlama sistemidir; Hoehn-Yahr veya MDS-UPDRS'nin yerine geçmez. Yorum bantları (hafif/orta/ağır) konvansiyoneldir, orijinal kaynakta resmi olarak tanımlanmamıştır. Sonuç tek başına tedavi kararı için kullanılmamalıdır.

Sık sorulan sorular

Webster Derecelendirme Ölçeği (Parkinson Hastalığı Şiddeti) nedir?

Parkinson hastalığında bradikinezi, rijidite, postür, kol sallanması, yürüyüş, tremor, fasiyes, seboresi, konuşma ve öz bakım olmak üzere 10 maddeyi her biri 0-3 puan üzerinden değerlendiren, toplamda 0-30 puanlık klasik şiddet ölçeği.

Webster Derecelendirme Ölçeği (Parkinson Hastalığı Şiddeti) ne zaman kullanılır?

Parkinson hastalığı tanılı hastalarda motor şiddetin çok boyutlu (bradikinezi, rijidite, postür, yürüyüş, tremor, otonomik/konuşma bulguları dahil) izlenmesi gereken durumlarda.

Webster Derecelendirme Ölçeği (Parkinson Hastalığı Şiddeti) nasıl hesaplanır?

Toplam Webster puanı = 10 maddenin (bradikinezi, rijidite, postür, kol sallanması, yürüyüş, tremor, fasiyes, seboresi, konuşma, öz bakım) 0-3 arası puanlarının toplamı (aralık 0-30). Yaygın kullanılan (ancak orijinal 1968 yayınında harfiyen tanımlanmamış, ikincil kaynaklardan gelen konvansiyonel) yorum bantları: 1-10 hafif, 11-20 orta, 21-30 ağır hastalık.

Webster Derecelendirme Ölçeği (Parkinson Hastalığı Şiddeti) sonucu nasıl yorumlanır?

Webster toplam puanı arttıkça Parkinson hastalığının motor/fonksiyonel şiddeti artar. Yaygın kullanılan konvansiyonel bantlar: 1-10 hafif, 11-20 orta, 21-30 ağır hastalık (bu bantlar orijinal 1968 yayınında harfiyen belirtilmemiştir, ikincil kaynaklardan yaygınlaşmıştır). Sonuç klinik muayene, Hoehn-Yahr evrelemesi ve/veya MDS-UPDRS ile birlikte yorumlanmalıdır.