Webster Rating Scale for Parkinson’s Disease Severity

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Webster Rating Scale for Parkinson's Disease Severity

Parkinson hastalığında bradikinezi, rijidite, postür, kol sallanması, yürüyüş, tremor, fasiyes, seboresi, konuşma ve öz bakım olmak üzere 10 maddeyi her biri 0-3 puan üzerinden değerlendiren, toplamda 0-30 puanlık klasik şiddet ölçeği.

When to use

Parkinson hastalığı tanılı hastalarda motor şiddetin çok boyutlu (bradikinezi, rijidite, postür, yürüyüş, tremor, otonomik/konuşma bulguları dahil) izlenmesi gereken durumlarda.

Formula

Toplam Webster puanı = 10 maddenin (bradikinezi, rijidite, postür, kol sallanması, yürüyüş, tremor, fasiyes, seboresi, konuşma, öz bakım) 0-3 arası puanlarının toplamı (aralık 0-30). Yaygın kullanılan (ancak orijinal 1968 yayınında harfiyen tanımlanmamış, ikincil kaynaklardan gelen konvansiyonel) yorum bantları: 1-10 hafif, 11-20 orta, 21-30 ağır hastalık.

Interpretation

Webster toplam puanı arttıkça Parkinson hastalığının motor/fonksiyonel şiddeti artar. Yaygın kullanılan konvansiyonel bantlar: 1-10 hafif, 11-20 orta, 21-30 ağır hastalık (bu bantlar orijinal 1968 yayınında harfiyen belirtilmemiştir, ikincil kaynaklardan yaygınlaşmıştır). Sonuç klinik muayene, Hoehn-Yahr evrelemesi ve/veya MDS-UPDRS ile birlikte yorumlanmalıdır.

References

  • Webster DD. Critical analysis of the disability in Parkinson's disease. Mod Treat. 1968;5(2):257-282.

Webster ölçeği klinisyen muayenesine dayanan öznel bir puanlama sistemidir; Hoehn-Yahr veya MDS-UPDRS'nin yerine geçmez. Yorum bantları (hafif/orta/ağır) konvansiyoneldir, orijinal kaynakta resmi olarak tanımlanmamıştır. Sonuç tek başına tedavi kararı için kullanılmamalıdır.

Frequently asked questions

What is Webster Rating Scale for Parkinson's Disease Severity?

Parkinson hastalığında bradikinezi, rijidite, postür, kol sallanması, yürüyüş, tremor, fasiyes, seboresi, konuşma ve öz bakım olmak üzere 10 maddeyi her biri 0-3 puan üzerinden değerlendiren, toplamda 0-30 puanlık klasik şiddet ölçeği.

When is Webster Rating Scale for Parkinson's Disease Severity used?

Parkinson hastalığı tanılı hastalarda motor şiddetin çok boyutlu (bradikinezi, rijidite, postür, yürüyüş, tremor, otonomik/konuşma bulguları dahil) izlenmesi gereken durumlarda.

How is Webster Rating Scale for Parkinson's Disease Severity calculated?

Toplam Webster puanı = 10 maddenin (bradikinezi, rijidite, postür, kol sallanması, yürüyüş, tremor, fasiyes, seboresi, konuşma, öz bakım) 0-3 arası puanlarının toplamı (aralık 0-30). Yaygın kullanılan (ancak orijinal 1968 yayınında harfiyen tanımlanmamış, ikincil kaynaklardan gelen konvansiyonel) yorum bantları: 1-10 hafif, 11-20 orta, 21-30 ağır hastalık.

How is the Webster Rating Scale for Parkinson's Disease Severity result interpreted?

Webster toplam puanı arttıkça Parkinson hastalığının motor/fonksiyonel şiddeti artar. Yaygın kullanılan konvansiyonel bantlar: 1-10 hafif, 11-20 orta, 21-30 ağır hastalık (bu bantlar orijinal 1968 yayınında harfiyen belirtilmemiştir, ikincil kaynaklardan yaygınlaşmıştır). Sonuç klinik muayene, Hoehn-Yahr evrelemesi ve/veya MDS-UPDRS ile birlikte yorumlanmalıdır.