İntraserebral Kanama (ICH) Skoru

Klinik hesaplayıcılar

Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.

Hesaplayıcı yükleniyor…

İntraserebral Kanama (ICH) Skoru

Glasgow Koma Skalası (GKS), yaş, hematom hacmi, intraventriküler kanama varlığı ve infratentoryal yerleşim bilgilerini birleştirerek spontan intraserebral kanamada (ICH) 30 günlük mortalite riskini tahmin eden ICH puanını hesaplar.

Ne zaman kullanılır

Bu skoru, bilgisayarlı tomografi ile spontan (travmatik olmayan) intraserebral kanama tanısı doğrulanmış yetişkin hastada, başvuru anındaki GKS ve hematom özellikleri belli olduktan sonra kullanabilirsiniz. Nöroşirürji veya nöroloji-yoğun bakım ekibiyle prognoz ve bakım hedefleri görüşmesi yapılacağı zaman yapılandırılmış bir başlangıç noktası sunar.

Formül

ICH skoru beş bileşenin ağırlıklı toplamıdır: GKS 3-4 için 2 puan, GKS 5-12 için 1 puan, GKS 13-15 için 0 puan verilir; yaş 80 yıl ve üzeri ise 1 puan eklenir; bilgisayarlı tomografide ölçülen hematom hacmi 30 mL ve üzerinde ise 1 puan eklenir; intraventriküler kanama varlığında 1 puan eklenir; infratentoryal (beyin sapı veya serebellum) yerleşimde 1 puan eklenir. Toplam skor 0 ile 6 arasında değişir ve her bileşen özgün lojistik regresyon modelinde 30 günlük mortalite ile bağımsız ilişkili bulunmuştur.

Yorumlama

Özgün türetme kohortunda 30 günlük mortalite skorla birlikte kademeli olarak artmıştır: ICH skoru 0 olan hiçbir hasta kaybedilmemiş, skor 1 için mortalite yaklaşık %13, skor 2 için yaklaşık %26, skor 3 için yaklaşık %72, skor 4 için yaklaşık %97 bulunmuş ve skor 5 olan tüm hastalar kaybedilmiştir; skor 6 kohortta gözlenmemiş olsa da beklenen mortalitenin %100'e yakın olduğu kabul edilir. Bu araçta 0 puan düşük risk sinyali, 1-2 puan artmış risk, 3-4 puan yüksek risk, 5 puan ve üzeri çok yüksek risk sinyali olarak sınıflandırılır. Skor yükseldikçe yoğun bakım gereksinimi ve mortalite olasılığı artar; ancak 2022 AHA/ASA kılavuzu, erken dönemde bakımı sınırlayan kararların (ilk gün içinde tedaviyi geri çekme veya resüsitasyon yapmama talimatı) kendisinin kötü sonucu doğuran bağımsız bir etken olabileceğini ve bu nedenle mevcut prognoz modellerinin bu yanlılıktan etkilenmiş olabileceğini vurgular; bu yüzden düşük skorlu hastalarda dahi erken dönemde agresif tam bakımın sürdürülmesi ve yeni resüsitasyon yapmama kararlarının hastanenin en az ikinci tam gününe kadar ertelenmesi önerilir.

Kaynaklar

  • Hemphill JC 3rd, Bonovich DC, Besmertis L, Manley GT, Johnston SC. The ICH score: a simple, reliable grading scale for intracerebral hemorrhage. Stroke. 2001;32(4):891-897. PMID: 11283388.
  • Greenberg SM, Ziai WC, Cordonnier C, et al. 2022 Guideline for the Management of Patients With Spontaneous Intracerebral Hemorrhage: A Guideline From the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke. 2022;53(7):e282-e361. PMID: 35579034.

Hematom hacmi ve yerleşim bilgileri görüntüleme raporu veya yetkin klinisyen değerlendirmesinden alınmalıdır; bu araç görüntü yorumlama yapmaz. Yüksek skor tek başına tedaviyi sınırlama veya resüsitasyon yapmama kararı için kullanılmamalıdır; güncel kılavuzlar erken dönemde tam bakımın sürdürülmesini ve yeni resüsitasyon yapmama kararlarının en az hastanenin ikinci gününe ertelenmesini önerir.

Sık sorulan sorular

İntraserebral Kanama (ICH) Skoru nedir?

Glasgow Koma Skalası (GKS), yaş, hematom hacmi, intraventriküler kanama varlığı ve infratentoryal yerleşim bilgilerini birleştirerek spontan intraserebral kanamada (ICH) 30 günlük mortalite riskini tahmin eden ICH puanını hesaplar.

İntraserebral Kanama (ICH) Skoru ne zaman kullanılır?

Bu skoru, bilgisayarlı tomografi ile spontan (travmatik olmayan) intraserebral kanama tanısı doğrulanmış yetişkin hastada, başvuru anındaki GKS ve hematom özellikleri belli olduktan sonra kullanabilirsiniz. Nöroşirürji veya nöroloji-yoğun bakım ekibiyle prognoz ve bakım hedefleri görüşmesi yapılacağı zaman yapılandırılmış bir başlangıç noktası sunar.

İntraserebral Kanama (ICH) Skoru nasıl hesaplanır?

ICH skoru beş bileşenin ağırlıklı toplamıdır: GKS 3-4 için 2 puan, GKS 5-12 için 1 puan, GKS 13-15 için 0 puan verilir; yaş 80 yıl ve üzeri ise 1 puan eklenir; bilgisayarlı tomografide ölçülen hematom hacmi 30 mL ve üzerinde ise 1 puan eklenir; intraventriküler kanama varlığında 1 puan eklenir; infratentoryal (beyin sapı veya serebellum) yerleşimde 1 puan eklenir. Toplam skor 0 ile 6 arasında değişir ve her bileşen özgün lojistik regresyon modelinde 30 günlük mortalite ile bağımsız ilişkili bulunmuştur.

İntraserebral Kanama (ICH) Skoru sonucu nasıl yorumlanır?

Özgün türetme kohortunda 30 günlük mortalite skorla birlikte kademeli olarak artmıştır: ICH skoru 0 olan hiçbir hasta kaybedilmemiş, skor 1 için mortalite yaklaşık %13, skor 2 için yaklaşık %26, skor 3 için yaklaşık %72, skor 4 için yaklaşık %97 bulunmuş ve skor 5 olan tüm hastalar kaybedilmiştir; skor 6 kohortta gözlenmemiş olsa da beklenen mortalitenin %100'e yakın olduğu kabul edilir. Bu araçta 0 puan düşük risk sinyali, 1-2 puan artmış risk, 3-4 puan yüksek risk, 5 puan ve üzeri çok yüksek risk sinyali olarak sınıflandırılır. Skor yükseldikçe yoğun bakım gereksinimi ve mortalite olasılığı artar; ancak 2022 AHA/ASA kılavuzu, erken dönemde bakımı sınırlayan kararların (ilk gün içinde tedaviyi geri çekme veya resüsitasyon yapmama talimatı) kendisinin kötü sonucu doğuran bağımsız bir etken olabileceğini ve bu nedenle mevcut prognoz modellerinin bu yanlılıktan etkilenmiş olabileceğini vurgular; bu yüzden düşük skorlu hastalarda dahi erken dönemde agresif tam bakımın sürdürülmesi ve yeni resüsitasyon yapmama kararlarının hastanenin en az ikinci tam gününe kadar ertelenmesi önerilir.