AIR Skoru (Apandisit İnflamatuar Yanıt Skoru)
Klinik hesaplayıcılar
Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.
AIR Skoru (Apandisit İnflamatuar Yanıt Skoru)
Klinik bulgular ve laboratuvar (lökosit, nötrofil oranı, CRP) parametrelerini derecelendirerek akut apandisit olasılığını ve şiddetini tabakalayan, Alvarado skorundan üstün performans gösterdiği bildirilen 0-12 puanlık skor.
Ne zaman kullanılır
Sağ alt kadran ağrısı ile başvuran, akut apandisit ön tanısı düşünülen erişkin veya çocuk hastada başlangıç risk tabakalaması için.
Formül
Kusma (1), sağ alt kadran ağrısı (1), rebound/defans (yok 0, hafif 1, orta 2, şiddetli 3), ateş ≥38,5°C (1), lökosit (<10: 0, 10-14,9: 1, ≥15: 2), nötrofil oranı (<%70: 0, %70-84: 1, ≥%85: 2), CRP (<10: 0, 10-49: 1, ≥50: 2). Toplam 0-12. Yorum: 0-4 düşük olasılık, 5-8 orta olasılık, 9-12 yüksek olasılık.
Yorumlama
AIR skoru 0-4 düşük olasılığı (ayaktan izlem/taburculuk düşünülebilir), 5-8 orta olasılığı (görüntüleme ve/veya seri klinik değerlendirme, hastane gözlemi önerilir), 9-12 yüksek olasılığı (cerrahi konsültasyon ve muhtemel ameliyat) gösterir. ≥9 puan aynı zamanda perfore/komplike apandisit için de öngörücü olabilir. Sonuç klinik muhakeme ve görüntüleme ile birlikte yorumlanmalıdır.
Kaynaklar
- Andersson M, Andersson RE. The appendicitis inflammatory response score: a tool for the diagnosis of acute appendicitis that outperforms the Alvarado score. World J Surg. 2008;32(8):1843-1849.
- Andersson M, Kolodziej B, Andersson RE; STRAPPSCORE Study Group. Randomized clinical trial of Appendicitis Inflammatory Response score-based management of patients with suspected appendicitis. Br J Surg. 2017;104(11):1451-1461.
- Andersson RE, Stark J. Diagnostic value of the appendicitis inflammatory response (AIR) score: a systematic review and meta-analysis. World J Emerg Surg. 2025;20:12.
- Di Saverio S, et al. Diagnosis and treatment of acute appendicitis: 2020 update of the WSES Jerusalem guidelines. World J Emerg Surg. 2020;15:27.
AIR skoru klinik muhakeme ve görüntülemenin yerine geçmez; orta risk grubunda (5-8 puan) ek görüntüleme veya seri değerlendirme gereklidir. Gebelik, çok küçük çocuklar ve immünsüprese hastalarda dikkatli yorumlanmalıdır.
Sık sorulan sorular
AIR Skoru (Apandisit İnflamatuar Yanıt Skoru) nedir?
Klinik bulgular ve laboratuvar (lökosit, nötrofil oranı, CRP) parametrelerini derecelendirerek akut apandisit olasılığını ve şiddetini tabakalayan, Alvarado skorundan üstün performans gösterdiği bildirilen 0-12 puanlık skor.
AIR Skoru (Apandisit İnflamatuar Yanıt Skoru) ne zaman kullanılır?
Sağ alt kadran ağrısı ile başvuran, akut apandisit ön tanısı düşünülen erişkin veya çocuk hastada başlangıç risk tabakalaması için.
AIR Skoru (Apandisit İnflamatuar Yanıt Skoru) nasıl hesaplanır?
Kusma (1), sağ alt kadran ağrısı (1), rebound/defans (yok 0, hafif 1, orta 2, şiddetli 3), ateş ≥38,5°C (1), lökosit (<10: 0, 10-14,9: 1, ≥15: 2), nötrofil oranı (<%70: 0, %70-84: 1, ≥%85: 2), CRP (<10: 0, 10-49: 1, ≥50: 2). Toplam 0-12. Yorum: 0-4 düşük olasılık, 5-8 orta olasılık, 9-12 yüksek olasılık.
AIR Skoru (Apandisit İnflamatuar Yanıt Skoru) sonucu nasıl yorumlanır?
AIR skoru 0-4 düşük olasılığı (ayaktan izlem/taburculuk düşünülebilir), 5-8 orta olasılığı (görüntüleme ve/veya seri klinik değerlendirme, hastane gözlemi önerilir), 9-12 yüksek olasılığı (cerrahi konsültasyon ve muhtemel ameliyat) gösterir. ≥9 puan aynı zamanda perfore/komplike apandisit için de öngörücü olabilir. Sonuç klinik muhakeme ve görüntüleme ile birlikte yorumlanmalıdır.