Appendicitis Inflammatory Response (AIR) Score
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
Appendicitis Inflammatory Response (AIR) Score
Klinik bulgular ve laboratuvar (lökosit, nötrofil oranı, CRP) parametrelerini derecelendirerek akut apandisit olasılığını ve şiddetini tabakalayan, Alvarado skorundan üstün performans gösterdiği bildirilen 0-12 puanlık skor.
When to use
Sağ alt kadran ağrısı ile başvuran, akut apandisit ön tanısı düşünülen erişkin veya çocuk hastada başlangıç risk tabakalaması için.
Formula
Kusma (1), sağ alt kadran ağrısı (1), rebound/defans (yok 0, hafif 1, orta 2, şiddetli 3), ateş ≥38,5°C (1), lökosit (<10: 0, 10-14,9: 1, ≥15: 2), nötrofil oranı (<%70: 0, %70-84: 1, ≥%85: 2), CRP (<10: 0, 10-49: 1, ≥50: 2). Toplam 0-12. Yorum: 0-4 düşük olasılık, 5-8 orta olasılık, 9-12 yüksek olasılık.
Interpretation
AIR skoru 0-4 düşük olasılığı (ayaktan izlem/taburculuk düşünülebilir), 5-8 orta olasılığı (görüntüleme ve/veya seri klinik değerlendirme, hastane gözlemi önerilir), 9-12 yüksek olasılığı (cerrahi konsültasyon ve muhtemel ameliyat) gösterir. ≥9 puan aynı zamanda perfore/komplike apandisit için de öngörücü olabilir. Sonuç klinik muhakeme ve görüntüleme ile birlikte yorumlanmalıdır.
References
- Andersson M, Andersson RE. The appendicitis inflammatory response score: a tool for the diagnosis of acute appendicitis that outperforms the Alvarado score. World J Surg. 2008;32(8):1843-1849.
- Andersson M, Kolodziej B, Andersson RE; STRAPPSCORE Study Group. Randomized clinical trial of Appendicitis Inflammatory Response score-based management of patients with suspected appendicitis. Br J Surg. 2017;104(11):1451-1461.
- Andersson RE, Stark J. Diagnostic value of the appendicitis inflammatory response (AIR) score: a systematic review and meta-analysis. World J Emerg Surg. 2025;20:12.
- Di Saverio S, et al. Diagnosis and treatment of acute appendicitis: 2020 update of the WSES Jerusalem guidelines. World J Emerg Surg. 2020;15:27.
AIR skoru klinik muhakeme ve görüntülemenin yerine geçmez; orta risk grubunda (5-8 puan) ek görüntüleme veya seri değerlendirme gereklidir. Gebelik, çok küçük çocuklar ve immünsüprese hastalarda dikkatli yorumlanmalıdır.
Frequently asked questions
What is Appendicitis Inflammatory Response (AIR) Score?
Klinik bulgular ve laboratuvar (lökosit, nötrofil oranı, CRP) parametrelerini derecelendirerek akut apandisit olasılığını ve şiddetini tabakalayan, Alvarado skorundan üstün performans gösterdiği bildirilen 0-12 puanlık skor.
When is Appendicitis Inflammatory Response (AIR) Score used?
Sağ alt kadran ağrısı ile başvuran, akut apandisit ön tanısı düşünülen erişkin veya çocuk hastada başlangıç risk tabakalaması için.
How is Appendicitis Inflammatory Response (AIR) Score calculated?
Kusma (1), sağ alt kadran ağrısı (1), rebound/defans (yok 0, hafif 1, orta 2, şiddetli 3), ateş ≥38,5°C (1), lökosit (<10: 0, 10-14,9: 1, ≥15: 2), nötrofil oranı (<%70: 0, %70-84: 1, ≥%85: 2), CRP (<10: 0, 10-49: 1, ≥50: 2). Toplam 0-12. Yorum: 0-4 düşük olasılık, 5-8 orta olasılık, 9-12 yüksek olasılık.
How is the Appendicitis Inflammatory Response (AIR) Score result interpreted?
AIR skoru 0-4 düşük olasılığı (ayaktan izlem/taburculuk düşünülebilir), 5-8 orta olasılığı (görüntüleme ve/veya seri klinik değerlendirme, hastane gözlemi önerilir), 9-12 yüksek olasılığı (cerrahi konsültasyon ve muhtemel ameliyat) gösterir. ≥9 puan aynı zamanda perfore/komplike apandisit için de öngörücü olabilir. Sonuç klinik muhakeme ve görüntüleme ile birlikte yorumlanmalıdır.