Klinik Hesaplayıcılar
Kardiyolojiden onkolojiye 25’ten fazla branştaki kaynak-doğrulanmış klinik hesaplayıcıları bu sayfada bulabilirsiniz; her formül birincil literatüre atıflıdır ve ilgili kılavuz önerisine bağlanmıştır.
Klinik Hesaplayıcılar
← Hesaplayıcılar ana sayfasına dön
4AT (Dört A Testi) — Hızlı Deliryum Taraması
Bilinç düzeyi (uyanıklık), AMT4 (yaş, doğum tarihi, yer, içinde bulunulan yıl), dikkat (ayları geriye sayma) ve akut değişiklik/dalgalanan seyir olmak üzere 4 maddeden oluşan, eğitim gerektirmeyen yatak başı hızlı deliryum tarama testi. Toplam 0-12 puan.
AMT-4 (Kısaltılmış Mental Test-4)
Dört basit soruya (yaş, doğum tarihi, yer, yıl) dayanan, akut bakımda hızlı bilişsel bozukluk taraması için geliştirilmiş, 10 maddeli AMT'nin kısaltılmış sürümü.
Barthel İndeksi (Günlük Yaşam Aktiviteleri)
Barthel İndeksi, günlük yaşam aktivitelerindeki (GYA) fonksiyonel bağımsızlığı beslenme, banyo, kişisel bakım, giyinme, bağırsak kontrolü, mesane kontrolü, tuvalet kullanımı, transfer, hareketlilik ve merdiven olmak üzere 10 madde üzerinden değerlendirir. Her madde bağımlılık derecesine göre ağırlıklandırılır ve toplam puan 0 ile 100 arasında, 5'in katları biçiminde çıkar. Yüksek puan hastanın daha bağımsız olduğunu gösterir.
Braden Skalası (Basınç Yarası Riski)
Braden Skalası, hastanın altı ayrı alt ölçekten (duyusal algı, nem, aktivite, mobilite, beslenme, sürtünme ve yırtılma) aldığı puanları toplayarak basınç yarası (bası ülseri) gelişme riskini sayısal olarak ifade eden bir değerlendirme aracıdır. Toplam puan 6 ile 23 arasında değişir ve puan düştükçe risk artar.
Charlson Komorbidite İndeksi (CCI)
On dokuz komorbid durumun ağırlıklı toplamına yaş ayarı eklenerek hesaplanan ve hastanın tahmini on yıllık sağkalımını öngören prognostik komorbidite indeksidir.
FRAIL Ölçeği (Kırılganlık Taraması)
FRAIL ölçeği, hastanın kendi beyanına dayanan beş maddeyi (yorgunluk, direnç, yürüme, hastalık sayısı ve kilo kaybı) sorgulayan basit bir kırılganlık tarama anketidir ve toplam puan 0 ile 5 arasında değişir.
Fried Kırılganlık Fenotipi
Bu araç, beş fiziksel kriterin (istemsiz kilo kaybı, bitkinlik, el kavrama gücünde zayıflık, yürüme hızında yavaşlık ve düşük fiziksel aktivite) sayımına dayanarak hastayı sağlam, kırılganlık-öncesi veya kırılgan olarak sınıflar ve toplam puan 0 ile 5 arasında değişir.
Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDS-15)
Yaşlı erişkinlerde depresyon belirtilerini taramak için kullanılan 15 maddelik evet/hayır öz-bildirim ölçeğidir ve toplam puan 0 ile 15 arasında değişir. Ölçek, Yesavage ve arkadaşları tarafından geliştirilen 30 maddelik özgün Geriatrik Depresyon Ölçeği'nin kısa formudur ve hastanın yorulmadan yanıtlayabileceği şekilde tasarlanmıştır.
Katz Günlük Yaşam Aktiviteleri (ADL) İndeksi
Yaşlı bireyde altı temel günlük yaşam aktivitesinde (banyo, giyinme, tuvalet, transfer, kontinans, beslenme) bağımsızlığı ölçen 0-6 puanlık fonksiyonel değerlendirme indeksidir. İndeks, Sidney Katz ve arkadaşları tarafından kalça kırığı sonrası iyileşme sürecindeki hastaların gözlemi temel alınarak geliştirilmiştir ve aktivitelerin bir hiyerarşi izlediği varsayımına dayanır.
Klinik Kırılganlık Ölçeği (CFS)
Klinik Kırılganlık Ölçeği, yaşlı bireylerde genel klinik değerlendirmeye dayanarak kırılganlık derecesini 1 (çok sağlıklı) ile 9 (terminal dönem) arasında sınıflayan 9 dereceli bir ölçektir. Hekim laboratuvar veya performans testi yapmadan, hastanın hareketliliği, enerjisi, günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığı ve bilişsel durumu hakkındaki bilgiye dayanarak birkaç dakikada bu dereceyi belirler.
Lawton Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri (IADL)
Yaşlı bireyde bağımsız yaşam için gerekli sekiz karmaşık (enstrümental) aktivitedeki işlevsel bağımsızlığı değerlendiren 0-8 puanlık skaladır. Değerlendirilen sekiz alan telefon kullanma, alışveriş yapma, yemek hazırlama, ev işlerini yürütme, çamaşır yıkama, ulaşım aracı kullanma, ilaçları doğru şekilde yönetme ve mali işleri idare etmedir.
Mini-Cog (Bilişsel Tarama)
Mini-Cog, üç kelimenin gecikmeli geri çağrılması ile saat çizimi testini birleştirir ve demans veya bilişsel bozukluk yönünden yaklaşık üç dakikada uygulanabilen hızlı bir tarama aracı sunar. Toplam puan 0 ile 5 arasında değişir.
SARC-F (Sarkopeni Tarama Anketi)
SARC-F, sarkopeni riskini taramak amacıyla hastanın kendisinin doldurduğu 5 maddelik bir ankettir ve toplam puan 0 ile 10 arasında değişir. Anket; kas gücü, yürüme sırasında yaşanan zorluk, sandalyeden kalkma, merdiven çıkma ve son bir yıl içindeki düşme sayısını sorgular.
İleri Demansta Ağrı Değerlendirme Ölçeği (PAINAD)
İleri evre demans nedeniyle ağrısını sözel olarak ifade edemeyen hastalarda beş gözlemsel maddeye (solunum, olumsuz vokalizasyon, yüz ifadesi, vücut dili, teselli edilebilirlik) dayanan, her biri 0-2 puanla değerlendirilen toplam 0-10 puanlık ağrı skoru.