HIT Expert Probability (HEP) Score for Heparin-Induced Thrombocytopenia
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
HIT Expert Probability (HEP) Score for Heparin-Induced Thrombocytopenia
HEP (HIT Expert Probability) skoru, 26 heparin kaynaklı trombositopeni (HIT) uzmanının görüşüne dayanarak geliştirilmiş, ağırlıklandırılmış bir ön test olasılık modelidir. Skor; trombosit düşüşünün büyüklüğünü, heparin maruziyetine göre zamanlamasını, trombosit nadir değerini, tromboz ile deri nekrozu ve sistemik reaksiyon varlığını ve trombositopeninin alternatif nedenlerini birlikte değerlendirir. Bu araç, sitede yer alan 4Ts skorundan tamamen farklı ve ondan bağımsız bir araçtır.
When to use
Bu skor, fraksiyone olmayan heparin veya düşük molekül ağırlıklı heparin alan ve trombosit sayısında düşüş, yeni tromboz ya da heparine bağlı bir reaksiyon gelişen hastada HIT olasılığını değerlendirmek için kullanılır. Skor özellikle tanısal belirsizliğin yüksek olduğu ve ayrıntılı bir olasılık değerlendirmesinin istendiği durumlarda tercih edilir.
Formula
HEP skoru, pozitif ve negatif puanların toplanmasıyla hesaplanır (teorik aralık yaklaşık -18 ile +19 arası): trombosit düşüş büyüklüğü (-1 ile +3), düşüş zamanlaması (-2 ile +3), nadir > 20 x 10⁹/L (+2, aksi halde 0), yeni tromboz (+3) veya ilerleyici tromboz (+2), deri nekrozu (+3), sistemik reaksiyon (+2), kanama/peteşi/ekimoz (-1), başka neden yok (+3); alternatif nedenler: kronik trombositopeni (-1), yeni heparin dışı ilaç (-1 ile -2), ağır enfeksiyon (-2), ağır DIC (-2), indwelling arteriyel cihaz (-2), 96 saat içinde kardiyopulmoner baypas (-1). Yorum eşikleri: <2 düşük, 2-4 orta, ≥5 yüksek ön test olasılığı.
Interpretation
Daha yüksek HEP puanı, daha yüksek HIT ön test olasılığını gösterir. Türetme çalışmasında skor için 2 puanlık eşik yaklaşık %100 duyarlılık sağlamış, 5 puanlık eşik ise özgüllüğü belirgin biçimde artırmıştır; başka bir deyişle 2 puanın altındaki değerler HIT'i büyük ölçüde dışlamaya yararken 5 puan ve üzeri değerler tanıyı daha güçlü destekler. Yüksek olasılıklı bir hastada heparinin kesilmesi ve alternatif (heparin dışı) antikoagülasyona geçilmesi güçlü biçimde düşünülmelidir. Sonuç mutlaka immünolojik ve gerektiğinde fonksiyonel laboratuvar testleriyle doğrulanmalıdır; skorun kendisi tanı koydurucu değildir.
References
- Cuker A, Arepally G, Crowther MA, Rice L, Datko F, Hook K, Propert KJ, Kuter DJ, Ortel TL, Konkle BA, Cines DB. The HIT Expert Probability (HEP) Score: a novel pre-test probability model for heparin-induced thrombocytopenia based on broad expert opinion. J Thromb Haemost. 2010;8(12):2642-2650. PMID: 20854372.
- Joseph L, Gomes MPV, Al Solaiman F, ve ark. External validation of the HIT Expert Probability (HEP) score. Thromb Haemost. 2015;113(3):633-640.
- Cuker A, Arepally GM, Chong BH, ve ark. American Society of Hematology 2018 guidelines for management of venous thromboembolism: heparin-induced thrombocytopenia. Blood Adv. 2018;2(22):3360-3392.
HEP skoru karmaşık ve çok maddeli bir uzman görüşü modelidir; 4Ts skoruna göre daha az yaygın kullanılır ve klinisyen aşinalığı gerektirir. Amerikan Hematoloji Derneği 2018 kılavuzu ön test olasılığı için 4Ts skorunu önermektedir; HEP skoru bu kılavuzda birincil olarak önerilen araç değildir. Skor tanı koydurucu değildir ve laboratuvar doğrulaması olmadan tek başına tedavi kararı vermek için kullanılmamalıdır. Yüksek klinik şüphe varlığında laboratuvar sonucu beklenirken heparinin kesilmesi geciktirilmemelidir.
Frequently asked questions
What is HIT Expert Probability (HEP) Score for Heparin-Induced Thrombocytopenia?
HEP (HIT Expert Probability) skoru, 26 heparin kaynaklı trombositopeni (HIT) uzmanının görüşüne dayanarak geliştirilmiş, ağırlıklandırılmış bir ön test olasılık modelidir. Skor; trombosit düşüşünün büyüklüğünü, heparin maruziyetine göre zamanlamasını, trombosit nadir değerini, tromboz ile deri nekrozu ve sistemik reaksiyon varlığını ve trombositopeninin alternatif nedenlerini birlikte değerlendirir. Bu araç, sitede yer alan 4Ts skorundan tamamen farklı ve ondan bağımsız bir araçtır.
When is HIT Expert Probability (HEP) Score for Heparin-Induced Thrombocytopenia used?
Bu skor, fraksiyone olmayan heparin veya düşük molekül ağırlıklı heparin alan ve trombosit sayısında düşüş, yeni tromboz ya da heparine bağlı bir reaksiyon gelişen hastada HIT olasılığını değerlendirmek için kullanılır. Skor özellikle tanısal belirsizliğin yüksek olduğu ve ayrıntılı bir olasılık değerlendirmesinin istendiği durumlarda tercih edilir.
How is HIT Expert Probability (HEP) Score for Heparin-Induced Thrombocytopenia calculated?
HEP skoru, pozitif ve negatif puanların toplanmasıyla hesaplanır (teorik aralık yaklaşık -18 ile +19 arası): trombosit düşüş büyüklüğü (-1 ile +3), düşüş zamanlaması (-2 ile +3), nadir > 20 x 10⁹/L (+2, aksi halde 0), yeni tromboz (+3) veya ilerleyici tromboz (+2), deri nekrozu (+3), sistemik reaksiyon (+2), kanama/peteşi/ekimoz (-1), başka neden yok (+3); alternatif nedenler: kronik trombositopeni (-1), yeni heparin dışı ilaç (-1 ile -2), ağır enfeksiyon (-2), ağır DIC (-2), indwelling arteriyel cihaz (-2), 96 saat içinde kardiyopulmoner baypas (-1). Yorum eşikleri: <2 düşük, 2-4 orta, ≥5 yüksek ön test olasılığı.
How is the HIT Expert Probability (HEP) Score for Heparin-Induced Thrombocytopenia result interpreted?
Daha yüksek HEP puanı, daha yüksek HIT ön test olasılığını gösterir. Türetme çalışmasında skor için 2 puanlık eşik yaklaşık %100 duyarlılık sağlamış, 5 puanlık eşik ise özgüllüğü belirgin biçimde artırmıştır; başka bir deyişle 2 puanın altındaki değerler HIT'i büyük ölçüde dışlamaya yararken 5 puan ve üzeri değerler tanıyı daha güçlü destekler. Yüksek olasılıklı bir hastada heparinin kesilmesi ve alternatif (heparin dışı) antikoagülasyona geçilmesi güçlü biçimde düşünülmelidir. Sonuç mutlaka immünolojik ve gerektiğinde fonksiyonel laboratuvar testleriyle doğrulanmalıdır; skorun kendisi tanı koydurucu değildir.