CP-SSS (Cincinnati Prehospital İnme Şiddet Skalası)

Klinik hesaplayıcılar

Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.

Hesaplayıcı yükleniyor…

CP-SSS (Cincinnati Prehospital İnme Şiddet Skalası)

Konjuge bakış deviasyonu, bilinç düzeyi (soru/komutlara yanıt) ve kol güçsüzlüğüne dayanan, saha (prehospital) ortamında ağır inme ve büyük damar tıkanıklığı (BDT/LVO) olasılığını öngören 0-4 puanlık üç maddelik skala.

Ne zaman kullanılır

Akut inme şüphesiyle değerlendirilen hastalarda, saha veya acil serviste hızlı şiddet/BDT taraması için.

Formül

Toplam = konjuge bakış deviasyonu (2 puan) + anormal bilinç düzeyi/soru-komut yanıtı (1 puan) + ağır kol güçsüzlüğü (1 puan). Aralık 0-4. Katz ve ark. (2015) türetme çalışmasında skor ≥ 2 eşiği kullanılır. Validasyon kohortunda skor ≥ 2, ağır inme (NIHSS ≥ 15) öngörüsünde %92 duyarlılık ve %51 özgüllük göstermiş; pozitif olabilirlik oranı 3.3, negatif olabilirlik oranı 0.15 bulunmuştur. Büyük damar tıkanıklığı (BDT/LVO) öngörüsünde ise aynı validasyon kohortunda %83 duyarlılık, %40 özgüllük, eğri altı alan (AUC) yaklaşık 0.67 elde edilmiştir. Bağımsız dış validasyon kohortlarında ise ≥ 2 eşiği büyük damar tıkanıklığı için yaklaşık %70 duyarlılık ve %86.8 özgüllük, ağır inme (NIHSS ≥ 15) için yaklaşık %87.2 duyarlılık ve %94.3 özgüllük göstermiştir. Bir meta-analizde büyük damar tıkanıklığı için ≥ 2 eşiği yaklaşık %82 duyarlılık ve %62 özgüllük ile birleştirilmiştir.

Yorumlama

CP-SSS ≥ 2, ağır inme (NIHSS ≥ 15) ve büyük damar tıkanıklığı olasılığının belirgin arttığını gösterir; bu hastaların doğrudan trombektomi yapabilen bir merkeze yönlendirilmesi düşünülmelidir. CP-SSS < 2, ağır inme/BDT olasılığının daha düşük olduğunu düşündürür ancak tamamen dışlamaz. Sonuç görüntüleme ve klinik değerlendirme ile birlikte yorumlanmalıdır.

Kaynaklar

  • Katz BS, McMullan JT, Sucharew H, Adeoye O, Broderick JP. Design and validation of a prehospital scale to predict stroke severity: Cincinnati Prehospital Stroke Severity Scale. Stroke. 2015;46(6):1508-1512.

CP-SSS bir saha/triyaj aracıdır, tanı koymaz ve görüntülemenin yerine geçmez. Retrospektif NIHSS verisinden türetilmiştir; afazi, sedasyon, hipoglisemi gibi durumlar sonuçları etkileyebilir. Düşük skor, ağır inme veya büyük damar tıkanıklığını tamamen dışlamaz. Klinik muhakemenin yerine geçmez.

Sık sorulan sorular

CP-SSS (Cincinnati Prehospital İnme Şiddet Skalası) nedir?

Konjuge bakış deviasyonu, bilinç düzeyi (soru/komutlara yanıt) ve kol güçsüzlüğüne dayanan, saha (prehospital) ortamında ağır inme ve büyük damar tıkanıklığı (BDT/LVO) olasılığını öngören 0-4 puanlık üç maddelik skala.

CP-SSS (Cincinnati Prehospital İnme Şiddet Skalası) ne zaman kullanılır?

Akut inme şüphesiyle değerlendirilen hastalarda, saha veya acil serviste hızlı şiddet/BDT taraması için.

CP-SSS (Cincinnati Prehospital İnme Şiddet Skalası) nasıl hesaplanır?

Toplam = konjuge bakış deviasyonu (2 puan) + anormal bilinç düzeyi/soru-komut yanıtı (1 puan) + ağır kol güçsüzlüğü (1 puan). Aralık 0-4. Katz ve ark. (2015) türetme çalışmasında skor ≥ 2 eşiği kullanılır. Validasyon kohortunda skor ≥ 2, ağır inme (NIHSS ≥ 15) öngörüsünde %92 duyarlılık ve %51 özgüllük göstermiş; pozitif olabilirlik oranı 3.3, negatif olabilirlik oranı 0.15 bulunmuştur. Büyük damar tıkanıklığı (BDT/LVO) öngörüsünde ise aynı validasyon kohortunda %83 duyarlılık, %40 özgüllük, eğri altı alan (AUC) yaklaşık 0.67 elde edilmiştir. Bağımsız dış validasyon kohortlarında ise ≥ 2 eşiği büyük damar tıkanıklığı için yaklaşık %70 duyarlılık ve %86.8 özgüllük, ağır inme (NIHSS ≥ 15) için yaklaşık %87.2 duyarlılık ve %94.3 özgüllük göstermiştir. Bir meta-analizde büyük damar tıkanıklığı için ≥ 2 eşiği yaklaşık %82 duyarlılık ve %62 özgüllük ile birleştirilmiştir.

CP-SSS (Cincinnati Prehospital İnme Şiddet Skalası) sonucu nasıl yorumlanır?

CP-SSS ≥ 2, ağır inme (NIHSS ≥ 15) ve büyük damar tıkanıklığı olasılığının belirgin arttığını gösterir; bu hastaların doğrudan trombektomi yapabilen bir merkeze yönlendirilmesi düşünülmelidir. CP-SSS < 2, ağır inme/BDT olasılığının daha düşük olduğunu düşündürür ancak tamamen dışlamaz. Sonuç görüntüleme ve klinik değerlendirme ile birlikte yorumlanmalıdır.