Cincinnati Prehospital Stroke Severity Scale (CP-SSS)

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Cincinnati Prehospital Stroke Severity Scale (CP-SSS)

Konjuge bakış deviasyonu, bilinç düzeyi (soru/komutlara yanıt) ve kol güçsüzlüğüne dayanan, saha (prehospital) ortamında ağır inme ve büyük damar tıkanıklığı (BDT/LVO) olasılığını öngören 0-4 puanlık üç maddelik skala.

When to use

Akut inme şüphesiyle değerlendirilen hastalarda, saha veya acil serviste hızlı şiddet/BDT taraması için.

Formula

Toplam = konjuge bakış deviasyonu (2 puan) + anormal bilinç düzeyi/soru-komut yanıtı (1 puan) + ağır kol güçsüzlüğü (1 puan). Aralık 0-4. Katz ve ark. (2015) türetme çalışmasında skor ≥ 2 eşiği kullanılır. Validasyon kohortunda skor ≥ 2, ağır inme (NIHSS ≥ 15) öngörüsünde %92 duyarlılık ve %51 özgüllük göstermiş; pozitif olabilirlik oranı 3.3, negatif olabilirlik oranı 0.15 bulunmuştur. Büyük damar tıkanıklığı (BDT/LVO) öngörüsünde ise aynı validasyon kohortunda %83 duyarlılık, %40 özgüllük, eğri altı alan (AUC) yaklaşık 0.67 elde edilmiştir. Bağımsız dış validasyon kohortlarında ise ≥ 2 eşiği büyük damar tıkanıklığı için yaklaşık %70 duyarlılık ve %86.8 özgüllük, ağır inme (NIHSS ≥ 15) için yaklaşık %87.2 duyarlılık ve %94.3 özgüllük göstermiştir. Bir meta-analizde büyük damar tıkanıklığı için ≥ 2 eşiği yaklaşık %82 duyarlılık ve %62 özgüllük ile birleştirilmiştir.

Interpretation

CP-SSS ≥ 2, ağır inme (NIHSS ≥ 15) ve büyük damar tıkanıklığı olasılığının belirgin arttığını gösterir; bu hastaların doğrudan trombektomi yapabilen bir merkeze yönlendirilmesi düşünülmelidir. CP-SSS < 2, ağır inme/BDT olasılığının daha düşük olduğunu düşündürür ancak tamamen dışlamaz. Sonuç görüntüleme ve klinik değerlendirme ile birlikte yorumlanmalıdır.

References

  • Katz BS, McMullan JT, Sucharew H, Adeoye O, Broderick JP. Design and validation of a prehospital scale to predict stroke severity: Cincinnati Prehospital Stroke Severity Scale. Stroke. 2015;46(6):1508-1512.

CP-SSS bir saha/triyaj aracıdır, tanı koymaz ve görüntülemenin yerine geçmez. Retrospektif NIHSS verisinden türetilmiştir; afazi, sedasyon, hipoglisemi gibi durumlar sonuçları etkileyebilir. Düşük skor, ağır inme veya büyük damar tıkanıklığını tamamen dışlamaz. Klinik muhakemenin yerine geçmez.

Frequently asked questions

What is Cincinnati Prehospital Stroke Severity Scale (CP-SSS)?

Konjuge bakış deviasyonu, bilinç düzeyi (soru/komutlara yanıt) ve kol güçsüzlüğüne dayanan, saha (prehospital) ortamında ağır inme ve büyük damar tıkanıklığı (BDT/LVO) olasılığını öngören 0-4 puanlık üç maddelik skala.

When is Cincinnati Prehospital Stroke Severity Scale (CP-SSS) used?

Akut inme şüphesiyle değerlendirilen hastalarda, saha veya acil serviste hızlı şiddet/BDT taraması için.

How is Cincinnati Prehospital Stroke Severity Scale (CP-SSS) calculated?

Toplam = konjuge bakış deviasyonu (2 puan) + anormal bilinç düzeyi/soru-komut yanıtı (1 puan) + ağır kol güçsüzlüğü (1 puan). Aralık 0-4. Katz ve ark. (2015) türetme çalışmasında skor ≥ 2 eşiği kullanılır. Validasyon kohortunda skor ≥ 2, ağır inme (NIHSS ≥ 15) öngörüsünde %92 duyarlılık ve %51 özgüllük göstermiş; pozitif olabilirlik oranı 3.3, negatif olabilirlik oranı 0.15 bulunmuştur. Büyük damar tıkanıklığı (BDT/LVO) öngörüsünde ise aynı validasyon kohortunda %83 duyarlılık, %40 özgüllük, eğri altı alan (AUC) yaklaşık 0.67 elde edilmiştir. Bağımsız dış validasyon kohortlarında ise ≥ 2 eşiği büyük damar tıkanıklığı için yaklaşık %70 duyarlılık ve %86.8 özgüllük, ağır inme (NIHSS ≥ 15) için yaklaşık %87.2 duyarlılık ve %94.3 özgüllük göstermiştir. Bir meta-analizde büyük damar tıkanıklığı için ≥ 2 eşiği yaklaşık %82 duyarlılık ve %62 özgüllük ile birleştirilmiştir.

How is the Cincinnati Prehospital Stroke Severity Scale (CP-SSS) result interpreted?

CP-SSS ≥ 2, ağır inme (NIHSS ≥ 15) ve büyük damar tıkanıklığı olasılığının belirgin arttığını gösterir; bu hastaların doğrudan trombektomi yapabilen bir merkeze yönlendirilmesi düşünülmelidir. CP-SSS < 2, ağır inme/BDT olasılığının daha düşük olduğunu düşündürür ancak tamamen dışlamaz. Sonuç görüntüleme ve klinik değerlendirme ile birlikte yorumlanmalıdır.