Infant Scalp Score

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Infant Scalp Score

İzole skalp hematomu olan (başka klinik bulgu/semptomu olmayan) 2 yaş altı bebeklerde travmatik beyin hasarı (TBH) riskini yaş, hematom boyutu ve lokasyonuna göre 0-8 puan üzerinden tabakalayan, PECARN kohortunda türetilip valide edilmiş klinik karar aracı.

When to use

Minör kafa travması sonrası, bilinç kaybı olmayan, nörolojik muayenesi normal ve PECARN düşük risk kriterlerine uyan, izole skalp hematomu bulunan 2 yaş altı bebeklerde.

Formula

Toplam skor = Yaş puanı (0-2 ay: 3, 3-5 ay: 2, 6-11 ay: 1, ≥12 ay: 0) + Hematom boyutu puanı (yok: 0, küçük: 1, orta: 2, büyük: 3) + Hematom lokasyonu puanı (frontal: 0, oksipital: 1, temporal/parietal: 2). Toplam aralık 0-8. Skor <4: TBH riski düşük, görüntüleme genellikle gerekmez. Skor ≥4: görüntüleme (BT) düşünülmelidir. Bazı çalışmalarda ≥5 eşiği klinik açıdan önemli TBH için kullanılmıştır.

Interpretation

Skor 4'ün altında ise izole skalp hematomlu bebekte travmatik beyin hasarı riski düşüktür ve dikkatli klinik izlemle görüntüleme ertelenebilir; skor 4 veya üzerinde ise bilgisayarlı tomografi ile görüntüleme düşünülmelidir. Schutzman ve arkadaşlarının 2021 validasyon çalışmasında (n=1289) skor ≥4 eşiği klinik açıdan önemli TBH (ciTBH) için %100 duyarlılık (%95 GA 0,74-1,0) ve %49 özgüllük gösterdi; skor ≥5 eşiği ise ciTBH için yine %100 duyarlılık ve %68 özgüllük sağladı, ancak yalnızca BT'de görülen üç TBH olgusunu kaçırdı (hiçbiri girişim gerektirmedi). Skorun ciTBH için eğri altı alanı (AUC) 0,916, herhangi bir TBH için 0,807 idi. Sonuç her zaman tam öykü, muayene ve klinik gidişatla birlikte yorumlanmalıdır.

References

  • Schutzman SA, Nigrovic LE, Mannix R, et al. The Infant Scalp Score: A Validated Tool to Stratify Risk of Traumatic Brain Injury in Infants With Isolated Scalp Hematoma. Acad Emerg Med. 2021;28(1):92-97. PMID: 32673432.
  • Dayan PS, Holmes JF, Atabaki S, et al. Association of traumatic brain injuries with scalp hematomas in infants. Pediatrics. 2014 (PECARN kohort verisi, ISS türetilme temeli).
  • Traumatic brain injury detection performance of the infant scalp score in children younger than 2 years in the pediatric emergency department. Eur J Trauma Emerg Surg. 2022. PMID: 36056932.
  • Precision in pediatrics: validating the infant scalp score for TBI detection. Sci Rep. 2025;15. doi:10.1038/s41598-025-11767-4.

Bu skor yalnızca izole skalp hematomu olan, başka şüpheli bulgusu bulunmayan bebeklerde kullanılmalıdır. Non-aksidental travma (istismar) şüphesi varsa bu araç kullanılmamalı, kurumsal protokol ve gerekli konsültasyonlar (çocuk koruma) uygulanmalıdır. Klinik muhakemenin yerine geçmez.

Frequently asked questions

What is Infant Scalp Score?

İzole skalp hematomu olan (başka klinik bulgu/semptomu olmayan) 2 yaş altı bebeklerde travmatik beyin hasarı (TBH) riskini yaş, hematom boyutu ve lokasyonuna göre 0-8 puan üzerinden tabakalayan, PECARN kohortunda türetilip valide edilmiş klinik karar aracı.

When is Infant Scalp Score used?

Minör kafa travması sonrası, bilinç kaybı olmayan, nörolojik muayenesi normal ve PECARN düşük risk kriterlerine uyan, izole skalp hematomu bulunan 2 yaş altı bebeklerde.

How is Infant Scalp Score calculated?

Toplam skor = Yaş puanı (0-2 ay: 3, 3-5 ay: 2, 6-11 ay: 1, ≥12 ay: 0) + Hematom boyutu puanı (yok: 0, küçük: 1, orta: 2, büyük: 3) + Hematom lokasyonu puanı (frontal: 0, oksipital: 1, temporal/parietal: 2). Toplam aralık 0-8. Skor <4: TBH riski düşük, görüntüleme genellikle gerekmez. Skor ≥4: görüntüleme (BT) düşünülmelidir. Bazı çalışmalarda ≥5 eşiği klinik açıdan önemli TBH için kullanılmıştır.

How is the Infant Scalp Score result interpreted?

Skor 4'ün altında ise izole skalp hematomlu bebekte travmatik beyin hasarı riski düşüktür ve dikkatli klinik izlemle görüntüleme ertelenebilir; skor 4 veya üzerinde ise bilgisayarlı tomografi ile görüntüleme düşünülmelidir. Schutzman ve arkadaşlarının 2021 validasyon çalışmasında (n=1289) skor ≥4 eşiği klinik açıdan önemli TBH (ciTBH) için %100 duyarlılık (%95 GA 0,74-1,0) ve %49 özgüllük gösterdi; skor ≥5 eşiği ise ciTBH için yine %100 duyarlılık ve %68 özgüllük sağladı, ancak yalnızca BT'de görülen üç TBH olgusunu kaçırdı (hiçbiri girişim gerektirmedi). Skorun ciTBH için eğri altı alanı (AUC) 0,916, herhangi bir TBH için 0,807 idi. Sonuç her zaman tam öykü, muayene ve klinik gidişatla birlikte yorumlanmalıdır.