ABC Score (Assessment of Blood Consumption)

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

ABC Score (Assessment of Blood Consumption)

ABC skoru, travma hastasında masif transfüzyon ihtiyacını yatak başında öngören, laboratuvar değeri gerektirmeyen dört maddelik basit bir tarama skorudur (0-4 puan). Skor; penetran yaralanma mekanizması, varışta sistolik kan basıncı, varışta nabız ve travma odaklı ultrasonografi (FAST) bulgusundan oluşur ve masif transfüzyon protokolünün erken aktivasyonu kararına yardımcı olur.

When to use

Bu skor, künt veya penetran travmayla acil servise ya da travma merkezine kabul edilen erişkin hastada, varış vital bulguları ölçüldükten ve FAST tamamlandıktan hemen sonra kullanılır. Klinik soru şudur: Bu hastada masif transfüzyon protokolünü hemen başlatmalı mıyım? Skorun dört bileşeni de hasta kapıdan girdikten dakikalar içinde elde edilebildiği için araç, kararı hemoglobin, laktat veya baz açığı gibi laboratuvar sonuçlarını beklemeden vermek istediğiniz erken pencerede en yararlıdır.

Formula

Skor dört maddeden oluşur ve her madde ağırlıksız olarak 1 puandır: penetran yaralanma mekanizması; varışta sistolik kan basıncının 90 mmHg veya altında olması; varışta nabzın 120/dk veya üzerinde olması; ve pozitif FAST bulgusu (karın içi serbest sıvı, yani hemoperitoneum). Toplam puan 0 ile 4 arasında değişir. Skorun 2 ve üzeri olması masif transfüzyon ihtiyacını öngörür ve masif transfüzyon protokolünün aktivasyonu için önerilen eşiktir. Dört değişken, Nunez ve arkadaşlarının özgün çalışmasında aday değişkenler arasından, hepsi hastanın gelişinin ilk dakikalarında laboratuvar gerektirmeden elde edilebildiği için seçilmiştir; bu nedenle skor tam olarak erken karar penceresine uyacak biçimde tasarlanmıştır. Türetme çalışmasında masif transfüzyon, ilk 24 saatte 10 ünite veya daha fazla eritrosit süspansiyonu verilmesi olarak tanımlanmıştır.

Interpretation

Skor 0 veya 1 olduğunda masif transfüzyon olasılığı düşüktür; özgün Nunez kohortunda ABC ≥ 2 eşiği için duyarlılık %75, özgüllük %86 bulunmuş ve eğri altındaki alan (AUROC) 0,842 hesaplanmıştır. Çok merkezli Cotton doğrulama çalışmasında negatif prediktif değer %97, pozitif prediktif değer %55 olarak bildirilmiştir; yani skoru düşük olan hastaların yaklaşık yüzde doksan yedisinde masif transfüzyon gerçekten gerekmez. Buna karşın düşük skor masif transfüzyonu kesin olarak dışlamaz; seri vital takip ve klinik değerlendirme sürdürülmelidir. Skor 2 ve üzerine çıktığında masif transfüzyon olasılığı belirgin biçimde artar ve bu eşikte masif transfüzyon protokolünün erken aktivasyonu düşünülmelidir. Skorun pozitif prediktif değeri yalnızca %50-55 dolayındadır; yani eşiği geçen hastaların yaklaşık yarısı sonuçta masif transfüzyona ihtiyaç duymayabilir. Bu, skorun bilinçli bir tasarım tercihidir: aracın gücü masif transfüzyon gerekmeyecek hastayı güvenle dışlamasında (yüksek negatif prediktif değer), zayıflığı ise gerekli hastayı yakalarken bir miktar aşırı-aktivasyona yol açmasındadır. ACS TQIP kılavuzu bu dengeyi kabul edilebilir bulur, çünkü masif transfüzyon protokolünün geç kalması erken başlamasından daha tehlikelidir. Skorun ayırt ediciliğinin çalışmalar arasında değişkenlik gösterdiği unutulmamalıdır: Avrupa travma kılavuzu, şok indeksinin retrospektif olarak ABC skorundan üstün performans gösterdiğini belirtmektedir; RABT skorunu türeten çalışmada ise aynı kohortta ABC skorunun performansı daha düşük (AUROC 0,617) bulunmuştur.

References

  • Nunez TC, Voskresensky IV, Dossett LA, Shinall R, Dutton WD, Cotton BA. Early prediction of massive transfusion in trauma: simple as ABC (assessment of blood consumption)? J Trauma. 2009;66(2):346-352. PMID: 19204506. DOI: 10.1097/TA.0b013e3181961c35
  • Cotton BA, Dossett LA, Haut ER, et al. Multicenter validation of a simplified score to predict massive transfusion in trauma. J Trauma. 2010;69 Suppl 1:S33-S39. PMID: 20622617.
  • American College of Surgeons Trauma Quality Improvement Program (ACS TQIP). Massive Transfusion in Trauma Guidelines. 2014. https://www.facs.org/quality-programs/trauma/quality/best-practices-guidelines/
  • Baird EW, Lammers DT, Abraham P, ve ark. Diagnostic performance of the ABC score in the PROPPR trial. Injury. 2024;55(8):111656. PMID: 38852527. DOI: 10.1016/j.injury.2024.111656
  • Joseph B, Khan M, Truitt M, ve ark. Massive Transfusion: The Revised Assessment of Bleeding and Transfusion (RABT) Score. World J Surg. 2018;42(11):3560-3567. PMID: 29785693. DOI: 10.1007/s00268-018-4674-y
  • Hanna K, Harris C, Trust MD, ve ark. Multicenter Validation of the Revised Assessment of Bleeding and Transfusion (RABT) Score for Predicting Massive Transfusion. World J Surg. 2020;44(6):1807-1816. PMID: 32006133. DOI: 10.1007/s00268-020-05394-5
  • The European guideline on management of major bleeding and coagulopathy following trauma: sixth edition. Crit Care. 2023;27(1):80. DOI: 10.1186/s13054-023-04327-7

ABC skoru künt travma için duyarlılığı görece düşük olabilen bir tarama aracıdır; ≥ 2 değeri tek başına protokol kararını belirlememeli, klinik tablo ile birlikte değerlendirilmelidir. FAST negatifliği masif transfüzyon ihtiyacını dışlamaz. Bu araç klinik kararın yerine geçmez.

Frequently asked questions

What is ABC Score (Assessment of Blood Consumption)?

ABC skoru, travma hastasında masif transfüzyon ihtiyacını yatak başında öngören, laboratuvar değeri gerektirmeyen dört maddelik basit bir tarama skorudur (0-4 puan). Skor; penetran yaralanma mekanizması, varışta sistolik kan basıncı, varışta nabız ve travma odaklı ultrasonografi (FAST) bulgusundan oluşur ve masif transfüzyon protokolünün erken aktivasyonu kararına yardımcı olur.

When is ABC Score (Assessment of Blood Consumption) used?

Bu skor, künt veya penetran travmayla acil servise ya da travma merkezine kabul edilen erişkin hastada, varış vital bulguları ölçüldükten ve FAST tamamlandıktan hemen sonra kullanılır. Klinik soru şudur: Bu hastada masif transfüzyon protokolünü hemen başlatmalı mıyım? Skorun dört bileşeni de hasta kapıdan girdikten dakikalar içinde elde edilebildiği için araç, kararı hemoglobin, laktat veya baz açığı gibi laboratuvar sonuçlarını beklemeden vermek istediğiniz erken pencerede en yararlıdır.

How is ABC Score (Assessment of Blood Consumption) calculated?

Skor dört maddeden oluşur ve her madde ağırlıksız olarak 1 puandır: penetran yaralanma mekanizması; varışta sistolik kan basıncının 90 mmHg veya altında olması; varışta nabzın 120/dk veya üzerinde olması; ve pozitif FAST bulgusu (karın içi serbest sıvı, yani hemoperitoneum). Toplam puan 0 ile 4 arasında değişir. Skorun 2 ve üzeri olması masif transfüzyon ihtiyacını öngörür ve masif transfüzyon protokolünün aktivasyonu için önerilen eşiktir. Dört değişken, Nunez ve arkadaşlarının özgün çalışmasında aday değişkenler arasından, hepsi hastanın gelişinin ilk dakikalarında laboratuvar gerektirmeden elde edilebildiği için seçilmiştir; bu nedenle skor tam olarak erken karar penceresine uyacak biçimde tasarlanmıştır. Türetme çalışmasında masif transfüzyon, ilk 24 saatte 10 ünite veya daha fazla eritrosit süspansiyonu verilmesi olarak tanımlanmıştır.

How is the ABC Score (Assessment of Blood Consumption) result interpreted?

Skor 0 veya 1 olduğunda masif transfüzyon olasılığı düşüktür; özgün Nunez kohortunda ABC ≥ 2 eşiği için duyarlılık %75, özgüllük %86 bulunmuş ve eğri altındaki alan (AUROC) 0,842 hesaplanmıştır. Çok merkezli Cotton doğrulama çalışmasında negatif prediktif değer %97, pozitif prediktif değer %55 olarak bildirilmiştir; yani skoru düşük olan hastaların yaklaşık yüzde doksan yedisinde masif transfüzyon gerçekten gerekmez. Buna karşın düşük skor masif transfüzyonu kesin olarak dışlamaz; seri vital takip ve klinik değerlendirme sürdürülmelidir. Skor 2 ve üzerine çıktığında masif transfüzyon olasılığı belirgin biçimde artar ve bu eşikte masif transfüzyon protokolünün erken aktivasyonu düşünülmelidir. Skorun pozitif prediktif değeri yalnızca %50-55 dolayındadır; yani eşiği geçen hastaların yaklaşık yarısı sonuçta masif transfüzyona ihtiyaç duymayabilir. Bu, skorun bilinçli bir tasarım tercihidir: aracın gücü masif transfüzyon gerekmeyecek hastayı güvenle dışlamasında (yüksek negatif prediktif değer), zayıflığı ise gerekli hastayı yakalarken bir miktar aşırı-aktivasyona yol açmasındadır. ACS TQIP kılavuzu bu dengeyi kabul edilebilir bulur, çünkü masif transfüzyon protokolünün geç kalması erken başlamasından daha tehlikelidir. Skorun ayırt ediciliğinin çalışmalar arasında değişkenlik gösterdiği unutulmamalıdır: Avrupa travma kılavuzu, şok indeksinin retrospektif olarak ABC skorundan üstün performans gösterdiğini belirtmektedir; RABT skorunu türeten çalışmada ise aynı kohortta ABC skorunun performansı daha düşük (AUROC 0,617) bulunmuştur.