BIG Score for Pediatric Trauma Mortality
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
BIG Score for Pediatric Trauma Mortality
Başvuru anındaki baz açığı, INR ve Glasgow Koma Skalası'nı birleştirerek pediatrik travma hastalarında mortalite riskini öngören yatak başı skor.
When to use
Acil serviste veya travma resüsitasyonu sırasında başvuran pediatrik (18 yaş altı) travma hastalarında, baz açığı, INR ve GKS değerleri mevcut olduğunda erken risk tabakalaması için.
Formula
BIG = Baz açığı (mEq/L, mutlak değer) + (2,5 × INR) + (15 − GKS). Öngörülen mortalite = 1 / (1 + e^-x), burada x = 0,2 × BIG − 5,208 (Borgman ve ark. 2011). BIG ≥ 10-16 aralığında yüksek mortalite riskiyle ilişkilendirilmiştir (orijinal çalışmada ≥10 kesme noktası duyarlılık/özgüllük için önerilmiştir).
Interpretation
BIG skoru arttıkça pediatrik travma mortalite riski artar. Orijinal türetme/validasyon çalışmasında BIG ≥ 10 mortaliteyi öngörmede yüksek duyarlılık (%88,5) ve orta-yüksek özgüllük (%76,3) göstermiştir. Borgman ve arkadaşlarının 2011 çalışmasında skor, hem askeri türetme kohortunda (n=707) hem de sivil Alman Travma Kayıt Sistemi validasyon kohortunda (n=1.101) yüksek ayırt edicilik göstermiş; eğri altı alan (AUC) her iki kohortta da 0,89 olarak bildirilmiştir. Skor, Yaralanma Şiddet Skoru (ISS) ve Revize Travma Skoru (RTS) gibi araçlara benzer veya üstün ayırt edicilik sağlamıştır; ancak klinik muhakeme ve travma protokolünün yerine geçmez, tedavi sınırlandırma kararları tek başına bu skora dayandırılmamalıdır.
References
- Borgman MA, Maegele M, Wade CE, Blackbourne LH, Spinella PC. Pediatric trauma BIG score: predicting mortality in children after military and civilian trauma. Pediatrics. 2011;127(4):e892-e897.
BIG skoru başvuru anındaki (genellikle ilk kan gazı ve koagülasyon paneli) değerlere dayanır; seri ölçümler eğilimi daha iyi yansıtabilir. Skor birincil olarak künt travma popülasyonlarında valide edilmiştir; penetran travmada veya izole kafa travmasında performansı sınırlı olabilir. Tek başına resüsitasyonun sonlandırılması veya bakımın sınırlandırılması kararı için kullanılmamalıdır.
Frequently asked questions
What is BIG Score for Pediatric Trauma Mortality?
Başvuru anındaki baz açığı, INR ve Glasgow Koma Skalası'nı birleştirerek pediatrik travma hastalarında mortalite riskini öngören yatak başı skor.
When is BIG Score for Pediatric Trauma Mortality used?
Acil serviste veya travma resüsitasyonu sırasında başvuran pediatrik (18 yaş altı) travma hastalarında, baz açığı, INR ve GKS değerleri mevcut olduğunda erken risk tabakalaması için.
How is BIG Score for Pediatric Trauma Mortality calculated?
BIG = Baz açığı (mEq/L, mutlak değer) + (2,5 × INR) + (15 − GKS). Öngörülen mortalite = 1 / (1 + e^-x), burada x = 0,2 × BIG − 5,208 (Borgman ve ark. 2011). BIG ≥ 10-16 aralığında yüksek mortalite riskiyle ilişkilendirilmiştir (orijinal çalışmada ≥10 kesme noktası duyarlılık/özgüllük için önerilmiştir).
How is the BIG Score for Pediatric Trauma Mortality result interpreted?
BIG skoru arttıkça pediatrik travma mortalite riski artar. Orijinal türetme/validasyon çalışmasında BIG ≥ 10 mortaliteyi öngörmede yüksek duyarlılık (%88,5) ve orta-yüksek özgüllük (%76,3) göstermiştir. Borgman ve arkadaşlarının 2011 çalışmasında skor, hem askeri türetme kohortunda (n=707) hem de sivil Alman Travma Kayıt Sistemi validasyon kohortunda (n=1.101) yüksek ayırt edicilik göstermiş; eğri altı alan (AUC) her iki kohortta da 0,89 olarak bildirilmiştir. Skor, Yaralanma Şiddet Skoru (ISS) ve Revize Travma Skoru (RTS) gibi araçlara benzer veya üstün ayırt edicilik sağlamıştır; ancak klinik muhakeme ve travma protokolünün yerine geçmez, tedavi sınırlandırma kararları tek başına bu skora dayandırılmamalıdır.