Comprehensive Difficult IV Access Scoring Tool (C-DIVA)

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Comprehensive Difficult IV Access Scoring Tool (C-DIVA)

Görsel damar görünürlüğü, palpasyonla hissedilebilirlik, önceki zor damar yolu öyküsü ve klinik aciliyet faktörlerini birleştiren, periferik intravenöz erişimin zor olma olasılığını öngören dört kategorili (her biri 0-2 puan) skor.

When to use

Periferik intravenöz kateter takılması planlanan, özellikle önceden zor damar yolu öyküsü olan veya acil/kritik klinik durumdaki hastalarda, ilk girişimden önce risk değerlendirmesi için.

Formula

Dört kategorinin her biri 0-2 puan alır: (1) görsel damar görünürlüğü, (2) palpasyonla hissedilebilirlik, (3) zor damar yolu öyküsü, (4) klinik faktörler (pediatrik hasta, komorbidite, aciliyet düzeyi/ESI). Toplam puan aralığı 0-8. Puan ≥6 olduğunda ultrasonografi eşliğinde periferik kateter, intraosseöz erişim, PICC veya santral venöz kateter gibi alternatif vasküler erişim yöntemleri düşünülmelidir.

Interpretation

C-DIVA skoru 6 veya üzeri olduğunda standart periferik intravenöz girişimin başarısız olma olasılığı yüksek kabul edilir; bu hastalarda ultrasonografi eşliğinde periferik kateter, intraosseöz erişim veya santral/PICC kateter gibi alternatif yöntemler erken değerlendirilmelidir. Daha düşük skorlarda standart teknikle girişim denenebilir, ancak klinik bağlam ve önceki başarısız girişimler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu eşiğin risk yüzdesi ve tanısal doğruluğu (duyarlılık, özgüllük) henüz prospektif klinik sonlanım çalışmalarıyla ölçülmediğinden, eşik kesin bir karar sınırı değil, alternatif erişimi düşündürmesi gereken bir uyarı olarak yorumlanmalıdır.

References

  • Bell JA, Campos C, Moureau N. Validation and Reliability of the Comprehensive Difficult IV Access Scoring Tool. Int J Nurs Health Care Res. 2023;6:1414. doi:10.29011/2688-9501.101414.

C-DIVA skorunun geçerlilik çalışmasında değerlendiriciler arası uyum orta düzeydedir; skor klinik muhakemenin yerine geçmez ve kritik/acil durumlarda vasküler erişimi geciktirmemelidir. Alternatif erişim yöntemine geçiş kararı, hasta durumu ve mevcut kaynaklar göz önünde bulundurularak verilmelidir.

Frequently asked questions

What is Comprehensive Difficult IV Access Scoring Tool (C-DIVA)?

Görsel damar görünürlüğü, palpasyonla hissedilebilirlik, önceki zor damar yolu öyküsü ve klinik aciliyet faktörlerini birleştiren, periferik intravenöz erişimin zor olma olasılığını öngören dört kategorili (her biri 0-2 puan) skor.

When is Comprehensive Difficult IV Access Scoring Tool (C-DIVA) used?

Periferik intravenöz kateter takılması planlanan, özellikle önceden zor damar yolu öyküsü olan veya acil/kritik klinik durumdaki hastalarda, ilk girişimden önce risk değerlendirmesi için.

How is Comprehensive Difficult IV Access Scoring Tool (C-DIVA) calculated?

Dört kategorinin her biri 0-2 puan alır: (1) görsel damar görünürlüğü, (2) palpasyonla hissedilebilirlik, (3) zor damar yolu öyküsü, (4) klinik faktörler (pediatrik hasta, komorbidite, aciliyet düzeyi/ESI). Toplam puan aralığı 0-8. Puan ≥6 olduğunda ultrasonografi eşliğinde periferik kateter, intraosseöz erişim, PICC veya santral venöz kateter gibi alternatif vasküler erişim yöntemleri düşünülmelidir.

How is the Comprehensive Difficult IV Access Scoring Tool (C-DIVA) result interpreted?

C-DIVA skoru 6 veya üzeri olduğunda standart periferik intravenöz girişimin başarısız olma olasılığı yüksek kabul edilir; bu hastalarda ultrasonografi eşliğinde periferik kateter, intraosseöz erişim veya santral/PICC kateter gibi alternatif yöntemler erken değerlendirilmelidir. Daha düşük skorlarda standart teknikle girişim denenebilir, ancak klinik bağlam ve önceki başarısız girişimler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu eşiğin risk yüzdesi ve tanısal doğruluğu (duyarlılık, özgüllük) henüz prospektif klinik sonlanım çalışmalarıyla ölçülmediğinden, eşik kesin bir karar sınırı değil, alternatif erişimi düşündürmesi gereken bir uyarı olarak yorumlanmalıdır.