İnfant Skalp Skoru (Bebek Kafa Derisi Hematomu Skoru)
Klinik hesaplayıcılar
Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.
İnfant Skalp Skoru (Bebek Kafa Derisi Hematomu Skoru)
İzole skalp hematomu olan (başka klinik bulgu/semptomu olmayan) 2 yaş altı bebeklerde travmatik beyin hasarı (TBH) riskini yaş, hematom boyutu ve lokasyonuna göre 0-8 puan üzerinden tabakalayan, PECARN kohortunda türetilip valide edilmiş klinik karar aracı.
Ne zaman kullanılır
Minör kafa travması sonrası, bilinç kaybı olmayan, nörolojik muayenesi normal ve PECARN düşük risk kriterlerine uyan, izole skalp hematomu bulunan 2 yaş altı bebeklerde.
Formül
Toplam skor = Yaş puanı (0-2 ay: 3, 3-5 ay: 2, 6-11 ay: 1, ≥12 ay: 0) + Hematom boyutu puanı (yok: 0, küçük: 1, orta: 2, büyük: 3) + Hematom lokasyonu puanı (frontal: 0, oksipital: 1, temporal/parietal: 2). Toplam aralık 0-8. Skor <4: TBH riski düşük, görüntüleme genellikle gerekmez. Skor ≥4: görüntüleme (BT) düşünülmelidir. Bazı çalışmalarda ≥5 eşiği klinik açıdan önemli TBH için kullanılmıştır.
Yorumlama
Skor 4'ün altında ise izole skalp hematomlu bebekte travmatik beyin hasarı riski düşüktür ve dikkatli klinik izlemle görüntüleme ertelenebilir; skor 4 veya üzerinde ise bilgisayarlı tomografi ile görüntüleme düşünülmelidir. Schutzman ve arkadaşlarının 2021 validasyon çalışmasında (n=1289) skor ≥4 eşiği klinik açıdan önemli TBH (ciTBH) için %100 duyarlılık (%95 GA 0,74-1,0) ve %49 özgüllük gösterdi; skor ≥5 eşiği ise ciTBH için yine %100 duyarlılık ve %68 özgüllük sağladı, ancak yalnızca BT'de görülen üç TBH olgusunu kaçırdı (hiçbiri girişim gerektirmedi). Skorun ciTBH için eğri altı alanı (AUC) 0,916, herhangi bir TBH için 0,807 idi. Sonuç her zaman tam öykü, muayene ve klinik gidişatla birlikte yorumlanmalıdır.
Kaynaklar
- Schutzman SA, Nigrovic LE, Mannix R, et al. The Infant Scalp Score: A Validated Tool to Stratify Risk of Traumatic Brain Injury in Infants With Isolated Scalp Hematoma. Acad Emerg Med. 2021;28(1):92-97. PMID: 32673432.
- Dayan PS, Holmes JF, Atabaki S, et al. Association of traumatic brain injuries with scalp hematomas in infants. Pediatrics. 2014 (PECARN kohort verisi, ISS türetilme temeli).
- Traumatic brain injury detection performance of the infant scalp score in children younger than 2 years in the pediatric emergency department. Eur J Trauma Emerg Surg. 2022. PMID: 36056932.
- Precision in pediatrics: validating the infant scalp score for TBI detection. Sci Rep. 2025;15. doi:10.1038/s41598-025-11767-4.
Bu skor yalnızca izole skalp hematomu olan, başka şüpheli bulgusu bulunmayan bebeklerde kullanılmalıdır. Non-aksidental travma (istismar) şüphesi varsa bu araç kullanılmamalı, kurumsal protokol ve gerekli konsültasyonlar (çocuk koruma) uygulanmalıdır. Klinik muhakemenin yerine geçmez.
Sık sorulan sorular
İnfant Skalp Skoru (Bebek Kafa Derisi Hematomu Skoru) nedir?
İzole skalp hematomu olan (başka klinik bulgu/semptomu olmayan) 2 yaş altı bebeklerde travmatik beyin hasarı (TBH) riskini yaş, hematom boyutu ve lokasyonuna göre 0-8 puan üzerinden tabakalayan, PECARN kohortunda türetilip valide edilmiş klinik karar aracı.
İnfant Skalp Skoru (Bebek Kafa Derisi Hematomu Skoru) ne zaman kullanılır?
Minör kafa travması sonrası, bilinç kaybı olmayan, nörolojik muayenesi normal ve PECARN düşük risk kriterlerine uyan, izole skalp hematomu bulunan 2 yaş altı bebeklerde.
İnfant Skalp Skoru (Bebek Kafa Derisi Hematomu Skoru) nasıl hesaplanır?
Toplam skor = Yaş puanı (0-2 ay: 3, 3-5 ay: 2, 6-11 ay: 1, ≥12 ay: 0) + Hematom boyutu puanı (yok: 0, küçük: 1, orta: 2, büyük: 3) + Hematom lokasyonu puanı (frontal: 0, oksipital: 1, temporal/parietal: 2). Toplam aralık 0-8. Skor <4: TBH riski düşük, görüntüleme genellikle gerekmez. Skor ≥4: görüntüleme (BT) düşünülmelidir. Bazı çalışmalarda ≥5 eşiği klinik açıdan önemli TBH için kullanılmıştır.
İnfant Skalp Skoru (Bebek Kafa Derisi Hematomu Skoru) sonucu nasıl yorumlanır?
Skor 4'ün altında ise izole skalp hematomlu bebekte travmatik beyin hasarı riski düşüktür ve dikkatli klinik izlemle görüntüleme ertelenebilir; skor 4 veya üzerinde ise bilgisayarlı tomografi ile görüntüleme düşünülmelidir. Schutzman ve arkadaşlarının 2021 validasyon çalışmasında (n=1289) skor ≥4 eşiği klinik açıdan önemli TBH (ciTBH) için %100 duyarlılık (%95 GA 0,74-1,0) ve %49 özgüllük gösterdi; skor ≥5 eşiği ise ciTBH için yine %100 duyarlılık ve %68 özgüllük sağladı, ancak yalnızca BT'de görülen üç TBH olgusunu kaçırdı (hiçbiri girişim gerektirmedi). Skorun ciTBH için eğri altı alanı (AUC) 0,916, herhangi bir TBH için 0,807 idi. Sonuç her zaman tam öykü, muayene ve klinik gidişatla birlikte yorumlanmalıdır.