Drug Resistance In Pneumonia (DRIP) Score
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
Drug Resistance In Pneumonia (DRIP) Score
Toplum kökenli veya toplumda başlangıçlı pnömonide dirençli patojenlerle (MRSA, Pseudomonas dahil) enfeksiyon riskini öngören, dört majör ve altı minör risk faktöründen oluşan skor. Sitedeki Shorr MRSA pnömoni skorundan farklı, ayrı bir modeldir.
When to use
Toplum kökenli veya sağlık bakımıyla ilişkili (toplumda başlangıçlı) bakteriyel pnömoni tanısı ile başvuran erişkin hastalarda, ampirik antibiyotik seçimi öncesi.
Formula
DRIP = 4 majör kriterin her biri için 2 puan (son 60 günde antibiyotik kullanımı, tüple beslenme, uzun süreli bakım tesisinde ikamet, önceden dirençli patojen enfeksiyonu öyküsü) + 6 minör kriterin her biri için 1 puan (kronik pulmoner hastalık, son 60 günde ≥2 gün hastane yatışı, kötü fonksiyonel durum, MRSA kolonizasyonu, yara bakımı, gastrik asit süpresyonu). Toplam ≥ 4 puan dirençli patojen riski açısından pozitif kabul edilir.
Interpretation
DRIP skoru ≥ 4, dirençli patojenle (MRSA, Pseudomonas gibi) pnömoni riskinin arttığını ve ampirik geniş spektrumlu antibiyotik kapsamının düşünülmesi gerektiğini gösterir. DRIP skoru < 4 olan hastalar genellikle standart toplum kökenli pnömoni tedavisiyle (geniş spektrumlu kapsam olmadan) etkin şekilde tedavi edilebilir. Webb ve arkadaşlarının 2016 çalışmasında skor, yedi Utah hastanesinden 200 mikrobiyolojik olarak doğrulanmış pnömoni olgusunda türetilmiş ve dört ABD merkezinden prospektif 200 olguda valide edilmiştir. Türetme kohortunda 4 puanlık eşikte duyarlılık %76, özgüllük %91, eğri altı alan (AUROC) 0,90; pozitif olabilirlik oranı (LR+) yaklaşık 8,4 ve negatif olabilirlik oranı (LR-) yaklaşık 0,26 olmuştur. Prospektif doğrulama kohortunda ise duyarlılık %82, özgüllük %81, AUROC 0,88, LR+ yaklaşık 4,3 ve LR- yaklaşık 0,22 olarak bildirilmiştir. Skorun negatif öngörü değeri yüksektir (doğrulamada yaklaşık %90); bu, düşük skorlu hastalarda dirençli patojeni dışlamada özellikle değerlidir. Skor MRSA ile dirençli Gram-negatif patojenleri birbirinden ayırmaz; her ikisini birlikte kapsayacak ampirik kararı destekler.
References
- Webb BJ, Dascomb K, Stenehjem E, et al. Derivation and multicenter validation of the drug resistance in pneumonia clinical prediction score. Antimicrob Agents Chemother. 2016;60(5):2652-2663.
DRIP skoru, sitede ayrıca yer alan Shorr MRSA pnömoni skorundan farklı ve bağımsız bir araçtır; ikisi aynı amaç için kullanılsa da farklı değişkenler ve eşikler içerir. DRIP skoru hastane kökenli pnömonide valide edilmemiştir. Sonuç tek başına antibiyotik seçimini belirlememeli, lokal direnç paternleri, klinik ağırlık ve kültür/duyarlılık sonuçlarıyla birlikte değerlendirilmelidir.
Frequently asked questions
What is Drug Resistance In Pneumonia (DRIP) Score?
Toplum kökenli veya toplumda başlangıçlı pnömonide dirençli patojenlerle (MRSA, Pseudomonas dahil) enfeksiyon riskini öngören, dört majör ve altı minör risk faktöründen oluşan skor. Sitedeki Shorr MRSA pnömoni skorundan farklı, ayrı bir modeldir.
When is Drug Resistance In Pneumonia (DRIP) Score used?
Toplum kökenli veya sağlık bakımıyla ilişkili (toplumda başlangıçlı) bakteriyel pnömoni tanısı ile başvuran erişkin hastalarda, ampirik antibiyotik seçimi öncesi.
How is Drug Resistance In Pneumonia (DRIP) Score calculated?
DRIP = 4 majör kriterin her biri için 2 puan (son 60 günde antibiyotik kullanımı, tüple beslenme, uzun süreli bakım tesisinde ikamet, önceden dirençli patojen enfeksiyonu öyküsü) + 6 minör kriterin her biri için 1 puan (kronik pulmoner hastalık, son 60 günde ≥2 gün hastane yatışı, kötü fonksiyonel durum, MRSA kolonizasyonu, yara bakımı, gastrik asit süpresyonu). Toplam ≥ 4 puan dirençli patojen riski açısından pozitif kabul edilir.
How is the Drug Resistance In Pneumonia (DRIP) Score result interpreted?
DRIP skoru ≥ 4, dirençli patojenle (MRSA, Pseudomonas gibi) pnömoni riskinin arttığını ve ampirik geniş spektrumlu antibiyotik kapsamının düşünülmesi gerektiğini gösterir. DRIP skoru < 4 olan hastalar genellikle standart toplum kökenli pnömoni tedavisiyle (geniş spektrumlu kapsam olmadan) etkin şekilde tedavi edilebilir. Webb ve arkadaşlarının 2016 çalışmasında skor, yedi Utah hastanesinden 200 mikrobiyolojik olarak doğrulanmış pnömoni olgusunda türetilmiş ve dört ABD merkezinden prospektif 200 olguda valide edilmiştir. Türetme kohortunda 4 puanlık eşikte duyarlılık %76, özgüllük %91, eğri altı alan (AUROC) 0,90; pozitif olabilirlik oranı (LR+) yaklaşık 8,4 ve negatif olabilirlik oranı (LR-) yaklaşık 0,26 olmuştur. Prospektif doğrulama kohortunda ise duyarlılık %82, özgüllük %81, AUROC 0,88, LR+ yaklaşık 4,3 ve LR- yaklaşık 0,22 olarak bildirilmiştir. Skorun negatif öngörü değeri yüksektir (doğrulamada yaklaşık %90); bu, düşük skorlu hastalarda dirençli patojeni dışlamada özellikle değerlidir. Skor MRSA ile dirençli Gram-negatif patojenleri birbirinden ayırmaz; her ikisini birlikte kapsayacak ampirik kararı destekler.