LRINEC Score for Necrotizing Soft Tissue Infection

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

LRINEC Score for Necrotizing Soft Tissue Infection

Ciddi selülit/apse görünümündeki hastalarda altı rutin laboratuvar değerine dayanarak nekrotizan fasiit riskini tabakalayan skorlama sistemi.

When to use

Ciddi selülit, apse veya yumuşak doku enfeksiyonu bulguları olan ve nekrotizan fasiit şüphesi taşıyan hastalarda ek destekleyici bilgi olarak.

Formula

CRP (mg/L): < 150 → 0 puan, ≥ 150 → 4 puan. WBC (/mm³): < 15.000 → 0 puan, 15.000-25.000 → 1 puan, > 25.000 → 2 puan. Hemoglobin (g/dL): > 13.5 → 0 puan, 11-13.5 → 1 puan, < 11 → 2 puan. Sodyum (mmol/L): ≥ 135 → 0 puan, < 135 → 2 puan. Kreatinin: ≤ 1,6 mg/dL (≤141 µmol/L) → 0 puan, > 1,6 mg/dL → 2 puan. Glukoz: ≤ 180 mg/dL (≤10 mmol/L) → 0 puan, > 180 mg/dL → 1 puan. Toplam 0-13 puan.

Interpretation

LRINEC skoru 5 ve altında düşük riski (yaklaşık %50'nin altında olasılık), 6-7 orta riski (yaklaşık %50-75), 8 ve üzerinde yüksek riski (%75'in üzerinde) gösterir. Orijinal türetme çalışmasında ≥6 eşiği için pozitif prediktif değer %92, negatif prediktif değer %96 bildirilmiştir. Ancak sonraki bağımsız dış doğrulama çalışmaları ve meta-analizler bu performansı doğrulayamamıştır. Fernando ve ark. (2019) meta-analizinde ≥6 eşiği için duyarlılık %68,2, özgüllük %84,8; ≥8 eşiği için duyarlılık %40,8, özgüllük %94,9 bulunmuştur. Ekstremite nekrotizan fasiitine odaklanan bir meta-analizde ≥6 eşiği için birleştirilmiş duyarlılık yaklaşık %49, özgüllük %83 hesaplanmıştır. Bu veriler skorun asıl klinik değerinin yüksek negatif prediktif değeri ile tanıyı desteklemesinden çok, düşük duyarlılığı nedeniyle nekrotizan fasiiti dışlamak için güvenilmez olmasıdır: düşük bir skor hastalığı dışlamaz. Skor klinik değerlendirmeyi desteklemek içindir ve güçlü klinik şüphede cerrahi konsültasyonu geciktirmemelidir.

References

  • Wong CH, Khin LW, Heng KS, Tan KC, Low CO. The LRINEC (Laboratory Risk Indicator for Necrotizing Fasciitis) score: a tool for distinguishing necrotizing fasciitis from other soft tissue infections. Crit Care Med. 2004;32(7):1535-1541. PMID 15241098.
  • Fernando SM, Tran A, Cheng W, et al. Necrotizing Soft Tissue Infection: Diagnostic Accuracy of Physical Examination, Imaging, and LRINEC Score: A Systematic Review and Meta-Analysis. Ann Surg. 2019;269(1):58-65. PMID 29672405.
  • A Systematic Review and Meta-Analysis of the Effectiveness of LRINEC Score for Predicting Upper and Lower Extremity Necrotizing Fasciitis. J Foot Ankle Surg. 2022;61(2):384-389. PMID 34657810.

Sonraki dış validasyon çalışmaları LRINEC'in duyarlılığının değişken olabildiğini (bazı serilerde daha düşük) göstermiştir; skor tek başına nekrotizan fasiiti dışlamak için kullanılmamalıdır. Düşük skor, klinik olarak yüksek şüphe varlığında cerrahi eksplorasyon kararını geciktirmemelidir — bu bir zaman-kritik cerrahi acildir.

Frequently asked questions

What is LRINEC Score for Necrotizing Soft Tissue Infection?

Ciddi selülit/apse görünümündeki hastalarda altı rutin laboratuvar değerine dayanarak nekrotizan fasiit riskini tabakalayan skorlama sistemi.

When is LRINEC Score for Necrotizing Soft Tissue Infection used?

Ciddi selülit, apse veya yumuşak doku enfeksiyonu bulguları olan ve nekrotizan fasiit şüphesi taşıyan hastalarda ek destekleyici bilgi olarak.

How is LRINEC Score for Necrotizing Soft Tissue Infection calculated?

CRP (mg/L): < 150 → 0 puan, ≥ 150 → 4 puan. WBC (/mm³): < 15.000 → 0 puan, 15.000-25.000 → 1 puan, > 25.000 → 2 puan. Hemoglobin (g/dL): > 13.5 → 0 puan, 11-13.5 → 1 puan, < 11 → 2 puan. Sodyum (mmol/L): ≥ 135 → 0 puan, < 135 → 2 puan. Kreatinin: ≤ 1,6 mg/dL (≤141 µmol/L) → 0 puan, > 1,6 mg/dL → 2 puan. Glukoz: ≤ 180 mg/dL (≤10 mmol/L) → 0 puan, > 180 mg/dL → 1 puan. Toplam 0-13 puan.

How is the LRINEC Score for Necrotizing Soft Tissue Infection result interpreted?

LRINEC skoru 5 ve altında düşük riski (yaklaşık %50'nin altında olasılık), 6-7 orta riski (yaklaşık %50-75), 8 ve üzerinde yüksek riski (%75'in üzerinde) gösterir. Orijinal türetme çalışmasında ≥6 eşiği için pozitif prediktif değer %92, negatif prediktif değer %96 bildirilmiştir. Ancak sonraki bağımsız dış doğrulama çalışmaları ve meta-analizler bu performansı doğrulayamamıştır. Fernando ve ark. (2019) meta-analizinde ≥6 eşiği için duyarlılık %68,2, özgüllük %84,8; ≥8 eşiği için duyarlılık %40,8, özgüllük %94,9 bulunmuştur. Ekstremite nekrotizan fasiitine odaklanan bir meta-analizde ≥6 eşiği için birleştirilmiş duyarlılık yaklaşık %49, özgüllük %83 hesaplanmıştır. Bu veriler skorun asıl klinik değerinin yüksek negatif prediktif değeri ile tanıyı desteklemesinden çok, düşük duyarlılığı nedeniyle nekrotizan fasiiti dışlamak için güvenilmez olmasıdır: düşük bir skor hastalığı dışlamaz. Skor klinik değerlendirmeyi desteklemek içindir ve güçlü klinik şüphede cerrahi konsültasyonu geciktirmemelidir.