Pitt Bacteremia Score
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
Pitt Bacteremia Score
Bakteremi veya diğer kan dolaşımı enfeksiyonu olan hastalarda akut hastalık şiddetini ve kısa dönem mortalite riskini öngören ve beş klinik maddeden oluşan bir puanlama sistemidir; toplam puan 0 ile 14 arasında değişir.
When to use
Kan dolaşımı enfeksiyonu saptanan hastalarda akut şiddet değerlendirmesi yapmak için kullanılır; skor özellikle Gram-negatif bakteremide (Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli ve Pseudomonas aeruginosa dahil), Staphylococcus aureus bakteremisinde ve karbapenem-dirençli Enterobacterales enfeksiyonlarında geniş literatür desteğine sahiptir. Klinik araştırmalarda hastalar arasındaki komorbiditeden bağımsız akut hastalık ağırlığını ayarlamak için de kullanılabilir.
Formula
Vücut sıcaklığı 36,1-38,9°C arasında ise 0 puan verilir; 35,1-36,0°C veya 39,0-39,9°C arasında ise 1 puan verilir; 35,0°C ve altı veya 40,0°C ve üzeri ise 2 puan verilir. Hipotansiyon varlığı 2 puan, mekanik ventilasyon gerekliliği 2 puan ve kardiyak arrest öyküsü 4 puan olarak eklenir. Mental durum uyanık ve oryante ise 0 puan, konfü veya dezoryante ise 1 puan, stupor durumunda 2 puan ve koma durumunda 4 puan olarak değerlendirilir. Toplam puan bu beş bileşenin toplamıdır ve 0 ile 14 arasında değişir. Skorlama, hastanın bakteremi saptandığı gün içindeki en kötü klinik değerleri esas alır; bu değerlendirme penceresi orijinal çalışmalarda net biçimde standardize edilmemiştir ve kurumlar arasında farklılık gösterebilir.
Interpretation
Skor yükseldikçe akut hastalık şiddeti ve kısa dönem mortalite riski artar. Literatürde en sık kullanılan eşik değer 4 puan olup Pitt skoru 4 ve üzerinde olan hastalar yüksek mortalite riski taşıyan grup olarak kabul edilir; Pitt skoru 4 altında olan hastalar ise görece düşük mortalite riskli grup olarak değerlendirilir. Gram-negatif bakteremi hastalarında geliştirilen basitleştirilmiş "hızlı Pitt" (quick Pitt) skorunda ise 2 ve üzeri puan yüksek mortalite riski ile ilişkilendirilmiştir; bu iki eşik farklı skorlama sistemlerine ait olduğundan birbirinin yerine kullanılmamalıdır. Sonuç tek başına bir tedavi kararı doğurmaz; enfeksiyon kaynağı, etken mikroorganizma, kaynak kontrolünün sağlanıp sağlanamadığı ve hastanın genel klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.
References
- Paterson DL, Ko WC, Von Gottberg A, et al. International prospective study of Klebsiella pneumoniae bacteremia: implications of extended-spectrum beta-lactamase production in nosocomial infections. Ann Intern Med. 2004;140(1):26-32. PMID: 14706969.
- Chow JW, Yu VL. Combination antibiotic therapy versus monotherapy for gram-negative bacteraemia: a commentary. Int J Antimicrob Agents. 1999;11(1):7-12.
- Battle SE, Bookstaver PB, Justo JA, et al. Derivation of a quick Pitt bacteremia score to predict mortality in patients with Gram-negative bloodstream infection. Infection. 2019;47(4):571-578. PMID: 30737765.
- Henderson H, Luterbach CL, Cober E, et al. The Pitt Bacteremia Score predicts mortality in nonbacteremic infections. Clin Infect Dis. 2020;70(9):1826-1833. PMID: 31219148.
Pitt Bakteremi Skoru akut hastalık şiddetini ölçer ve kronik komorbiditeyi yansıtmaz; bu nedenle tek başına prognoz tahmini için yeterli kabul edilmemelidir. Maddeler ve puanlar (sıcaklık aralıkları, hipotansiyon ve mekanik ventilasyon için ikişer puan, kardiyak arrest için dört puan, koma için dört puan) standart Pitt tanımına göre uygulanmıştır; değerlendirme penceresi olarak genellikle bakteremi gününe ait en kötü değerler esas alınır ve bu pencerenin kurum protokolüne göre teyit edilmesi gerekir. Skorun dört ve üzeri eşiği ile hızlı Pitt skorunun iki ve üzeri eşiği farklı puanlama sistemlerine aittir ve birbiriyle karıştırılmamalıdır. Bu araç klinik kararın yerine geçmez ve sonuç mutlaka hekimin genel klinik değerlendirmesiyle birlikte yorumlanmalıdır.
Frequently asked questions
What is Pitt Bacteremia Score?
Bakteremi veya diğer kan dolaşımı enfeksiyonu olan hastalarda akut hastalık şiddetini ve kısa dönem mortalite riskini öngören ve beş klinik maddeden oluşan bir puanlama sistemidir; toplam puan 0 ile 14 arasında değişir.
When is Pitt Bacteremia Score used?
Kan dolaşımı enfeksiyonu saptanan hastalarda akut şiddet değerlendirmesi yapmak için kullanılır; skor özellikle Gram-negatif bakteremide (Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli ve Pseudomonas aeruginosa dahil), Staphylococcus aureus bakteremisinde ve karbapenem-dirençli Enterobacterales enfeksiyonlarında geniş literatür desteğine sahiptir. Klinik araştırmalarda hastalar arasındaki komorbiditeden bağımsız akut hastalık ağırlığını ayarlamak için de kullanılabilir.
How is Pitt Bacteremia Score calculated?
Vücut sıcaklığı 36,1-38,9°C arasında ise 0 puan verilir; 35,1-36,0°C veya 39,0-39,9°C arasında ise 1 puan verilir; 35,0°C ve altı veya 40,0°C ve üzeri ise 2 puan verilir. Hipotansiyon varlığı 2 puan, mekanik ventilasyon gerekliliği 2 puan ve kardiyak arrest öyküsü 4 puan olarak eklenir. Mental durum uyanık ve oryante ise 0 puan, konfü veya dezoryante ise 1 puan, stupor durumunda 2 puan ve koma durumunda 4 puan olarak değerlendirilir. Toplam puan bu beş bileşenin toplamıdır ve 0 ile 14 arasında değişir. Skorlama, hastanın bakteremi saptandığı gün içindeki en kötü klinik değerleri esas alır; bu değerlendirme penceresi orijinal çalışmalarda net biçimde standardize edilmemiştir ve kurumlar arasında farklılık gösterebilir.
How is the Pitt Bacteremia Score result interpreted?
Skor yükseldikçe akut hastalık şiddeti ve kısa dönem mortalite riski artar. Literatürde en sık kullanılan eşik değer 4 puan olup Pitt skoru 4 ve üzerinde olan hastalar yüksek mortalite riski taşıyan grup olarak kabul edilir; Pitt skoru 4 altında olan hastalar ise görece düşük mortalite riskli grup olarak değerlendirilir. Gram-negatif bakteremi hastalarında geliştirilen basitleştirilmiş "hızlı Pitt" (quick Pitt) skorunda ise 2 ve üzeri puan yüksek mortalite riski ile ilişkilendirilmiştir; bu iki eşik farklı skorlama sistemlerine ait olduğundan birbirinin yerine kullanılmamalıdır. Sonuç tek başına bir tedavi kararı doğurmaz; enfeksiyon kaynağı, etken mikroorganizma, kaynak kontrolünün sağlanıp sağlanamadığı ve hastanın genel klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.