MASCC Risk Index for Febrile Neutropenia
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
MASCC Risk Index for Febrile Neutropenia
Febril nötropenik kanser hastalarında ciddi komplikasyon riskini öngören ve düşük riskli, ayaktan oral tedaviye aday hastaları belirlemeye yönelik bir puanlama sistemidir; toplam puan 0 ile 26 arasında değişir.
When to use
MASCC skoru, ateşin ilk başladığı anda değerlendirilen erişkin, kemoterapiye bağlı febril nötropenik kanser hastasında hesaplanır ve hastanın ayaktan tedaviye aday olup olmadığına karar vermek için kullanılır. Skor türetildiği andaki (ilk değerlendirme) klinik durumu yansıtır; hastanın seyri değiştikçe yeniden değerlendirilmelidir.
Formula
MASCC skoru, komplikasyon riskini azaltan yedi klinik özelliğe puan eklenerek hesaplanır. Hastalık yükü tek bir madde olarak değerlendirilir ve belirti yok veya hafif belirti varlığında 5 puan, orta derecede belirtide 3 puan, ağır belirti veya moribund tabloda 0 puan verilir; bu üç seçenek birbirini dışlar ve puanlar toplanmaz. Ayrıca hipotansiyon yokluğuna 5 puan, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) yokluğuna 4 puan, solid tümörde veya hematolojik malignitede önceden geçirilmiş fungal enfeksiyon yokluğuna 4 puan, parenteral sıvı gerektiren dehidratasyon yokluğuna 3 puan, ateşin ayaktan (hastanede yatmıyorken) başlamasına 3 puan ve 60 yaşın altında olmaya 2 puan eklenir. Toplam puan en fazla 26 olabilir ve 21 puan ile üzeri düşük risk, 21 puanın altı yüksek risk olarak sınıflandırılır. Skor, çok merkezli 756 hastalık bir türetme kohortunda lojistik regresyon analiziyle geliştirilmiştir ve ayrı bir doğrulama kohortunda sınanmıştır.
Interpretation
MASCC skoru 21 puan ve üzerinde ise hasta düşük risk grubunda kabul edilir; bu durumda ciddi komplikasyon (hipotansiyon, solunum yetmezliği, yoğun bakım gereksinimi, ölüm gibi) gelişme olasılığı düşüktür ve uygun klinik ile sosyal koşullar sağlandığında ayaktan ve/veya oral antibiyotik tedavisi düşünülebilir. Orijinal doğrulama kohortunda düşük risk grubunda sınıflandırılan hastaların yaklaşık yüzde 91'i gerçekten komplikasyonsuz seyretmiştir (pozitif prediktif değer yaklaşık %91), ancak sonraki bağımsız çalışmalarda bu oran ve buna karşılık gelen duyarlılık değeri farklı hasta gruplarında değişkenlik göstermiştir. MASCC skoru 21 puanın altında ise hasta yüksek risk grubunda kabul edilir ve hastaneye yatış ile parenteral (damar yolu ile verilen) ampirik antibiyotik tedavisi önerilir. Skorun her iki yönde de klinik bağlam, sosyal ve lojistik koşullar ile birlikte değerlendirilmesi gerekir; skor tek başına tedavi yerini belirleyen bir karar aracı değildir.
References
- Klastersky J, Paesmans M, Rubenstein EB, et al. The Multinational Association for Supportive Care in Cancer risk index: A multinational scoring system for identifying low-risk febrile neutropenic cancer patients. J Clin Oncol. 2000;18(16):3038-3051. doi:10.1200/JCO.2000.18.16.3038. PMID: 10944139.
- Uys A, Rapoport BL, Anderson R. Febrile neutropenia: a prospective study to validate the Multinational Association of Supportive Care of Cancer (MASCC) risk-index score. Support Care Cancer. 2004;12(8):555-560.
- Freifeld AG, Bow EJ, Sepkowitz KA, et al. Clinical Practice Guideline for the Use of Antimicrobial Agents in Neutropenic Patients with Cancer: 2010 Update by the Infectious Diseases Society of America. Clin Infect Dis. 2011;52(4):e56-e93.
- Taplitz RA, Kennedy EB, Bow EJ, et al. Outpatient Management of Fever and Neutropenia in Adults Treated for Malignancy: American Society of Clinical Oncology and Infectious Diseases Society of America Clinical Practice Guideline Update. J Clin Oncol. 2018;36(14):1443-1453.
MASCC skoru yalnızca ateşin başladığı andaki klinik durumu yansıtır ve düşük risk eşiği (≥ 21), iyi klinik yargı ile uygun sosyal ve lojistik koşullar sağlandığında değerlendirilmelidir; skor tek başına ayaktan tedavi kararını belirlemez. Hemodinamik olarak stabil olmayan, organ disfonksiyonu bulunan veya açık ciddi enfeksiyon bulgusu olan hasta, puana bakılmaksızın yüksek risk kabul edilmelidir. MASCC skoru akut lösemi indüksiyon tedavisi alan hastalarda, allojeneik kök hücre nakli hazırlama rejimi uygulanan hastalarda ve pediatrik hastalarda valide edilmemiştir; bu popülasyonlarda kullanılmamalıdır. Bağımsız çalışmalarda düşük risk grubunda sınıflandırılan hastaların bir kısmında (bazı serilerde %15'e kadar, bazı serilerde daha yüksek oranlarda) yine de ciddi komplikasyon geliştiği bildirilmiştir; bu nedenle skor, sık klinik yeniden değerlendirmenin yerini tutmaz. Bu araç klinik kararın yerine geçmez.
Frequently asked questions
What is MASCC Risk Index for Febrile Neutropenia?
Febril nötropenik kanser hastalarında ciddi komplikasyon riskini öngören ve düşük riskli, ayaktan oral tedaviye aday hastaları belirlemeye yönelik bir puanlama sistemidir; toplam puan 0 ile 26 arasında değişir.
When is MASCC Risk Index for Febrile Neutropenia used?
MASCC skoru, ateşin ilk başladığı anda değerlendirilen erişkin, kemoterapiye bağlı febril nötropenik kanser hastasında hesaplanır ve hastanın ayaktan tedaviye aday olup olmadığına karar vermek için kullanılır. Skor türetildiği andaki (ilk değerlendirme) klinik durumu yansıtır; hastanın seyri değiştikçe yeniden değerlendirilmelidir.
How is MASCC Risk Index for Febrile Neutropenia calculated?
MASCC skoru, komplikasyon riskini azaltan yedi klinik özelliğe puan eklenerek hesaplanır. Hastalık yükü tek bir madde olarak değerlendirilir ve belirti yok veya hafif belirti varlığında 5 puan, orta derecede belirtide 3 puan, ağır belirti veya moribund tabloda 0 puan verilir; bu üç seçenek birbirini dışlar ve puanlar toplanmaz. Ayrıca hipotansiyon yokluğuna 5 puan, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) yokluğuna 4 puan, solid tümörde veya hematolojik malignitede önceden geçirilmiş fungal enfeksiyon yokluğuna 4 puan, parenteral sıvı gerektiren dehidratasyon yokluğuna 3 puan, ateşin ayaktan (hastanede yatmıyorken) başlamasına 3 puan ve 60 yaşın altında olmaya 2 puan eklenir. Toplam puan en fazla 26 olabilir ve 21 puan ile üzeri düşük risk, 21 puanın altı yüksek risk olarak sınıflandırılır. Skor, çok merkezli 756 hastalık bir türetme kohortunda lojistik regresyon analiziyle geliştirilmiştir ve ayrı bir doğrulama kohortunda sınanmıştır.
How is the MASCC Risk Index for Febrile Neutropenia result interpreted?
MASCC skoru 21 puan ve üzerinde ise hasta düşük risk grubunda kabul edilir; bu durumda ciddi komplikasyon (hipotansiyon, solunum yetmezliği, yoğun bakım gereksinimi, ölüm gibi) gelişme olasılığı düşüktür ve uygun klinik ile sosyal koşullar sağlandığında ayaktan ve/veya oral antibiyotik tedavisi düşünülebilir. Orijinal doğrulama kohortunda düşük risk grubunda sınıflandırılan hastaların yaklaşık yüzde 91'i gerçekten komplikasyonsuz seyretmiştir (pozitif prediktif değer yaklaşık %91), ancak sonraki bağımsız çalışmalarda bu oran ve buna karşılık gelen duyarlılık değeri farklı hasta gruplarında değişkenlik göstermiştir. MASCC skoru 21 puanın altında ise hasta yüksek risk grubunda kabul edilir ve hastaneye yatış ile parenteral (damar yolu ile verilen) ampirik antibiyotik tedavisi önerilir. Skorun her iki yönde de klinik bağlam, sosyal ve lojistik koşullar ile birlikte değerlendirilmesi gerekir; skor tek başına tedavi yerini belirleyen bir karar aracı değildir.