CRB-65 Score for Community-Acquired Pneumonia
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
CRB-65 Score for Community-Acquired Pneumonia
CRB-65, toplum kökenli pnömonisi olan hastada üre ölçümü olmadan otuz günlük mortalite riskini tabakalayan dört maddelik bir skordur ve toplam puan sıfır ile dört arasında değişir. Bu araç, özellikle laboratuvar sonucunun hemen elde edilemediği birinci basamak veya ayaktan ortamlar için CURB-65 skorunun üre gerektirmeyen türevi olarak geliştirilmiştir.
When to use
CRB-65, toplum kökenli pnömoni tanısı konmuş erişkin bir hastada, özellikle üre ölçümünün hemen yapılamadığı birinci basamak veya ayaktan ortamda başlangıç risk değerlendirmesi yapmak için kullanılır. Hasta hastane ortamındaysa ve üre sonucu elde edilebiliyorsa, daha fazla değişken içeren CURB-65 skorunun kullanılması tercih edilir.
Formula
CRB-65 skoru dört maddeden oluşur ve her madde bir puan değerindedir. Yeni başlayan konfüzyon veya dezoryantasyon bir puandır. Solunum hızının dakikada otuzun üzerinde ölçülmesi bir puandır. Sistolik kan basıncının 90 mmHg altında veya diyastolik kan basıncının 60 mmHg altında veya eşit ölçülmesi bir puandır. Altmış beş yaş ve üzeri olmak bir puandır. Toplam puan sıfır ile dört arasında değişir ve üre değeri hiçbir zaman skora dahil edilmez; bu yönüyle CURB-65'ten ayrılır. Lim ve arkadaşlarının 2003 tarihli türetme çalışmasında yaş eşiği tek başına altmış beş olarak belirlenmiştir ve komorbidite, oksijen satürasyonu gibi ek değişkenler skora dahil edilmemiştir.
Interpretation
CRB-65 skoru sıfır olan hasta düşük risk grubundadır ve NICE kılavuzuna göre otuz günlük mortalite riski yaklaşık yüzde birin altındadır; bu hastada birinci basamak takibi ve güvenlik ağı (safety-netting) önerileriyle ayaktan tedavi düşünülebilir. CRB-65 skoru bir veya iki olan hasta orta risk grubundadır ve otuz günlük mortalite riski yaklaşık yüzde bir ile yüzde on arasındadır; bu hastalarda hastaneye sevk düşünülmeli ve NICE kılavuzu skoru iki ve üzerinde olan hastalar için hastaneye sevki değerlendirmeyi önermektedir. CRB-65 skoru üç veya dört olan hasta yüksek risk grubundadır ve otuz günlük mortalite riski yüzde onun üzerindedir; bu hastada acil hastane yatışı ve gerekirse yoğun bakım gereksiniminin değerlendirilmesi gerekir. Bu eşik değerler hastane ortamında iyi doğrulanmıştır; ancak birinci basamak ve toplum ortamında yapılan bir meta-analiz, CRB-65 skorunun tüm risk kategorilerinde gerçek mortaliteyi olduğundan yüksek tahmin ettiğini göstermiştir, bu nedenle ayaktan hastada düşük skor bile mutlak güvenlik anlamına gelmez ve sonuç mutlaka klinik bağlam, oksijen satürasyonu, komorbidite ve sosyal destek durumu ile birlikte yorumlanmalıdır.
References
- Lim WS, van der Eerden MM, Laing R, et al. Defining community acquired pneumonia severity on presentation to hospital: an international derivation and validation study. Thorax. 2003;58(5):377-382. PMID 12728155.
- National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Pneumonia in adults: diagnosis and management (NG250). 2 Eylül 2025. https://www.nice.org.uk/guidance/ng250
- Dwyer R, Hedlund J, Henriques-Normark B, Kalin M. Improvement of CRB-65 as a prognostic tool in adult patients with community-acquired pneumonia. BMJ Open Respir Res. 2014.
- Sistematik derleme ve meta-analiz: CRB-65 skorunun birinci basamak ortamında toplum kökenli pnömoni şiddetini öngörme geçerliliği (14 çalışma, 397.875 hasta). PMC2944951.
CRB-65, üre ölçümü olmadan kullanılan basitleştirilmiş bir mortalite tabakalama aracıdır ve düşük skor, pnömoninin ciddiyetsiz olduğu anlamına gelmez. Hipoksemi, dekompanse komorbidite, immünsupresyon veya yetersiz sosyal destek varlığında düşük skora rağmen hastane yatışı gerekebilir. Konfüzyon maddesi yalnızca yeni başlayan/akut mental durum değişikliğini kapsar; kronik bilişsel bozukluğu olan hastada bu madde yanlış pozitif veya yanlış negatif sonuç doğurabilir. Birinci basamak/toplum ortamında yapılan meta-analiz, skorun bu ortamda gerçek mortaliteyi olduğundan yüksek tahmin ettiğini gösterdiğinden, düşük skorlu ayaktan hastada bile klinik gözlem ve güvenlik ağı (safety-netting) önerileri ihmal edilmemelidir. Bu araç klinik kararın yerine geçmez.
Frequently asked questions
What is CRB-65 Score for Community-Acquired Pneumonia?
CRB-65, toplum kökenli pnömonisi olan hastada üre ölçümü olmadan otuz günlük mortalite riskini tabakalayan dört maddelik bir skordur ve toplam puan sıfır ile dört arasında değişir. Bu araç, özellikle laboratuvar sonucunun hemen elde edilemediği birinci basamak veya ayaktan ortamlar için CURB-65 skorunun üre gerektirmeyen türevi olarak geliştirilmiştir.
When is CRB-65 Score for Community-Acquired Pneumonia used?
CRB-65, toplum kökenli pnömoni tanısı konmuş erişkin bir hastada, özellikle üre ölçümünün hemen yapılamadığı birinci basamak veya ayaktan ortamda başlangıç risk değerlendirmesi yapmak için kullanılır. Hasta hastane ortamındaysa ve üre sonucu elde edilebiliyorsa, daha fazla değişken içeren CURB-65 skorunun kullanılması tercih edilir.
How is CRB-65 Score for Community-Acquired Pneumonia calculated?
CRB-65 skoru dört maddeden oluşur ve her madde bir puan değerindedir. Yeni başlayan konfüzyon veya dezoryantasyon bir puandır. Solunum hızının dakikada otuzun üzerinde ölçülmesi bir puandır. Sistolik kan basıncının 90 mmHg altında veya diyastolik kan basıncının 60 mmHg altında veya eşit ölçülmesi bir puandır. Altmış beş yaş ve üzeri olmak bir puandır. Toplam puan sıfır ile dört arasında değişir ve üre değeri hiçbir zaman skora dahil edilmez; bu yönüyle CURB-65'ten ayrılır. Lim ve arkadaşlarının 2003 tarihli türetme çalışmasında yaş eşiği tek başına altmış beş olarak belirlenmiştir ve komorbidite, oksijen satürasyonu gibi ek değişkenler skora dahil edilmemiştir.
How is the CRB-65 Score for Community-Acquired Pneumonia result interpreted?
CRB-65 skoru sıfır olan hasta düşük risk grubundadır ve NICE kılavuzuna göre otuz günlük mortalite riski yaklaşık yüzde birin altındadır; bu hastada birinci basamak takibi ve güvenlik ağı (safety-netting) önerileriyle ayaktan tedavi düşünülebilir. CRB-65 skoru bir veya iki olan hasta orta risk grubundadır ve otuz günlük mortalite riski yaklaşık yüzde bir ile yüzde on arasındadır; bu hastalarda hastaneye sevk düşünülmeli ve NICE kılavuzu skoru iki ve üzerinde olan hastalar için hastaneye sevki değerlendirmeyi önermektedir. CRB-65 skoru üç veya dört olan hasta yüksek risk grubundadır ve otuz günlük mortalite riski yüzde onun üzerindedir; bu hastada acil hastane yatışı ve gerekirse yoğun bakım gereksiniminin değerlendirilmesi gerekir. Bu eşik değerler hastane ortamında iyi doğrulanmıştır; ancak birinci basamak ve toplum ortamında yapılan bir meta-analiz, CRB-65 skorunun tüm risk kategorilerinde gerçek mortaliteyi olduğundan yüksek tahmin ettiğini göstermiştir, bu nedenle ayaktan hastada düşük skor bile mutlak güvenlik anlamına gelmez ve sonuç mutlaka klinik bağlam, oksijen satürasyonu, komorbidite ve sosyal destek durumu ile birlikte yorumlanmalıdır.