PRIEST COVID-19 Klinik Şiddet Skoru

Klinik hesaplayıcılar

Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.

Hesaplayıcı yükleniyor…

PRIEST COVID-19 Klinik Şiddet Skoru

NEWS2 (Ulusal Erken Uyarı Skoru 2) bileşenlerine yaş, cinsiyet ve performans durumunu ekleyerek COVID-19 şüphesi/tanısı olan acil servis hastalarında olumsuz sonuç (30 günlük mortalite, organ desteği ihtiyacı) riskini öngören klinik şiddet skoru.

Ne zaman kullanılır

Şüpheli veya doğrulanmış COVID-19 ile acil servise başvuran erişkin hastada ilk değerlendirmede.

Formül

PRIEST skoru = NEWS2 (solunum sayısı + SpO2 + ek oksijen + sistolik KB + nabız + bilinç + ateş, her biri 0-3 puan) + yaş puanı (16-49: 0, 50-65: 2, 66-80: 3, >80: 4) + cinsiyet puanı (kadın: 0, erkek: 1) + performans durumu puanı (0-4). Toplam aralık 0-29. Skor >4, olumsuz sonucu (30 günlük mortalite/organ desteği) yüksek duyarlılıkla (ancak düşük özgüllükle) öngörür; skor arttıkça risk kademeli olarak artar.

Yorumlama

PRIEST skoru arttıkça COVID-19 ile ilişkili olumsuz sonuç (30 günlük mortalite veya solunum/kardiyovasküler/renal organ desteği gereksinimi) riski kademeli olarak artar. Doğrulama kohortunda skor >4 eşiği olumsuz sonucu yaklaşık yüzde 98 duyarlılık ancak yalnızca yüzde 34 özgüllükle öngörmüştür; skorun ayırt ediciliği eğri altı alan (AUC) 0,80 (%95 GA 0,79-0,81) olarak bildirilmiştir. Yayında bildirilen olumsuz sonuç oranları skor bantlarına göre kabaca şöyledir: 0-2 puan yaklaşık yüzde 25, 3-4 puan yaklaşık yüzde 30, 5-7 puan yaklaşık yüzde 34-39, 8-10 puan yaklaşık yüzde 42-47, 11-15 puan yaklaşık yüzde 50-62 ve 16 puan ve üzeri yaklaşık yüzde 65-87. Dikkat edilmesi gereken nokta, en düşük bantta bile olumsuz sonuç oranının yüzde 25 civarında olmasıdır; bu, çalışmanın yüksek riskli hastane popülasyonunu yansıtır ve düşük skorun taburculuğu tek başına güvence altına almadığını gösterir. Sonuç klinik muhakeme ile birlikte yorumlanmalıdır.

Kaynaklar

  • Goodacre S, Thomas B, Sutton L, et al. Derivation and validation of a clinical severity score for acutely ill adults with suspected COVID-19: The PRIEST observational cohort study. PLOS ONE. 2021;16(1):e0245840.

PRIEST skoru gebe hastalarda ve 16 yaş altında geçerli değildir. Yüksek duyarlılık/düşük özgüllük profili nedeniyle düşük skor olumsuz seyri tamamen dışlamaz; klinik muhakeme ve yeniden değerlendirme ile birlikte kullanılmalıdır.

Sık sorulan sorular

PRIEST COVID-19 Klinik Şiddet Skoru nedir?

NEWS2 (Ulusal Erken Uyarı Skoru 2) bileşenlerine yaş, cinsiyet ve performans durumunu ekleyerek COVID-19 şüphesi/tanısı olan acil servis hastalarında olumsuz sonuç (30 günlük mortalite, organ desteği ihtiyacı) riskini öngören klinik şiddet skoru.

PRIEST COVID-19 Klinik Şiddet Skoru ne zaman kullanılır?

Şüpheli veya doğrulanmış COVID-19 ile acil servise başvuran erişkin hastada ilk değerlendirmede.

PRIEST COVID-19 Klinik Şiddet Skoru nasıl hesaplanır?

PRIEST skoru = NEWS2 (solunum sayısı + SpO2 + ek oksijen + sistolik KB + nabız + bilinç + ateş, her biri 0-3 puan) + yaş puanı (16-49: 0, 50-65: 2, 66-80: 3, >80: 4) + cinsiyet puanı (kadın: 0, erkek: 1) + performans durumu puanı (0-4). Toplam aralık 0-29. Skor >4, olumsuz sonucu (30 günlük mortalite/organ desteği) yüksek duyarlılıkla (ancak düşük özgüllükle) öngörür; skor arttıkça risk kademeli olarak artar.

PRIEST COVID-19 Klinik Şiddet Skoru sonucu nasıl yorumlanır?

PRIEST skoru arttıkça COVID-19 ile ilişkili olumsuz sonuç (30 günlük mortalite veya solunum/kardiyovasküler/renal organ desteği gereksinimi) riski kademeli olarak artar. Doğrulama kohortunda skor >4 eşiği olumsuz sonucu yaklaşık yüzde 98 duyarlılık ancak yalnızca yüzde 34 özgüllükle öngörmüştür; skorun ayırt ediciliği eğri altı alan (AUC) 0,80 (%95 GA 0,79-0,81) olarak bildirilmiştir. Yayında bildirilen olumsuz sonuç oranları skor bantlarına göre kabaca şöyledir: 0-2 puan yaklaşık yüzde 25, 3-4 puan yaklaşık yüzde 30, 5-7 puan yaklaşık yüzde 34-39, 8-10 puan yaklaşık yüzde 42-47, 11-15 puan yaklaşık yüzde 50-62 ve 16 puan ve üzeri yaklaşık yüzde 65-87. Dikkat edilmesi gereken nokta, en düşük bantta bile olumsuz sonuç oranının yüzde 25 civarında olmasıdır; bu, çalışmanın yüksek riskli hastane popülasyonunu yansıtır ve düşük skorun taburculuğu tek başına güvence altına almadığını gösterir. Sonuç klinik muhakeme ile birlikte yorumlanmalıdır.