REMS (Rapid Emergency Medicine Score)
Klinik hesaplayıcılar
Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.
REMS (Rapid Emergency Medicine Score)
Yaş, ortalama arter basıncı, kalp hızı, solunum hızı, periferik oksijen satürasyonu ve Glasgow Koma Skoru'na dayanan, cerrahi olmayan acil servis hastalarında hastane içi mortaliteyi öngören skor (RAPS'ın yaş ve SpO2 eklenmiş türevi).
Ne zaman kullanılır
Acil servise başvuran, kritik hastalık şüphesi olan cerrahi olmayan erişkin hastalarda başlangıç risk tabakalamasının yapılması için kullanılır.
Formül
Her değişken için puan tablosu (Olsson ve ark. 2004): Yaş: <45→0, 45-54→2, 55-64→3, 65-74→5, >74→6. MAP (mmHg): 70-109→0, 110-129→2, 130-159→3, >159→4, 50-69→2, ≤49→4. Kalp hızı: 70-109→0, 110-139→2, 140-179→3, >179→4, 55-69→2, 40-54→3, ≤39→4. Solunum hızı: 12-24→0, 25-34→1, 35-49→3, >49→4, 10-11→1, 6-9→2, ≤5→4. SpO2: >89→0, 86-89→1, 75-85→3, <75→4. GCS: >13→0, 11-13→1, 8-10→2, 5-7→3, <5→4. Toplam 0-26 puan.
Yorumlama
REMS 3 puanın altında iken orijinal türetme çalışmasında tüm hastalar sağ kalmıştır; skor arttıkça mortalite riski kademeli olarak artar ve 10 puanın üzerinde belirgin biçimde yükselir. Skorun mutlak risk yüzdeleri dış doğrulama yapılan popülasyona göre değişir; bu yüzden tek bir eşik değeri her hasta grubuna genellenmemelidir. Skor klinik değerlendirmenin yerine geçmez.
Kaynaklar
- Olsson T, Terent A, Lind L. Rapid Emergency Medicine score: a new prognostic tool for in-hospital mortality in nonsurgical emergency department patients. J Intern Med. 2004;255(5):579-587.
REMS, cerrahi olmayan tek merkezli bir kohortta türetilmiştir ve dış doğrulama çalışmalarında performansı popülasyona göre büyük farklılık göstermektedir; trafik kazası ve COVID-19 kohortlarında iyi, yaşlı hastalarda ve bazı acil servis kohortlarında zayıf bulunmuştur. Skor klinik muhakeme, komorbidite ve dinamik seyrin yerine geçmez.
Sık sorulan sorular
REMS (Rapid Emergency Medicine Score) nedir?
Yaş, ortalama arter basıncı, kalp hızı, solunum hızı, periferik oksijen satürasyonu ve Glasgow Koma Skoru'na dayanan, cerrahi olmayan acil servis hastalarında hastane içi mortaliteyi öngören skor (RAPS'ın yaş ve SpO2 eklenmiş türevi).
REMS (Rapid Emergency Medicine Score) ne zaman kullanılır?
Acil servise başvuran, kritik hastalık şüphesi olan cerrahi olmayan erişkin hastalarda başlangıç risk tabakalamasının yapılması için kullanılır.
REMS (Rapid Emergency Medicine Score) nasıl hesaplanır?
Her değişken için puan tablosu (Olsson ve ark. 2004): Yaş: <45→0, 45-54→2, 55-64→3, 65-74→5, >74→6. MAP (mmHg): 70-109→0, 110-129→2, 130-159→3, >159→4, 50-69→2, ≤49→4. Kalp hızı: 70-109→0, 110-139→2, 140-179→3, >179→4, 55-69→2, 40-54→3, ≤39→4. Solunum hızı: 12-24→0, 25-34→1, 35-49→3, >49→4, 10-11→1, 6-9→2, ≤5→4. SpO2: >89→0, 86-89→1, 75-85→3, <75→4. GCS: >13→0, 11-13→1, 8-10→2, 5-7→3, <5→4. Toplam 0-26 puan.
REMS (Rapid Emergency Medicine Score) sonucu nasıl yorumlanır?
REMS 3 puanın altında iken orijinal türetme çalışmasında tüm hastalar sağ kalmıştır; skor arttıkça mortalite riski kademeli olarak artar ve 10 puanın üzerinde belirgin biçimde yükselir. Skorun mutlak risk yüzdeleri dış doğrulama yapılan popülasyona göre değişir; bu yüzden tek bir eşik değeri her hasta grubuna genellenmemelidir. Skor klinik değerlendirmenin yerine geçmez.