PECARN Servikal Omurga Yaralanması Öngörü Kuralı (Pediatrik)

Klinik hesaplayıcılar

Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.

Hesaplayıcı yükleniyor…

PECARN Servikal Omurga Yaralanması Öngörü Kuralı (Pediatrik)

Künt travmalı çocuklarda (0-18 yaş) servikal omurga yaralanması (CSI) riskini üç katmana ayıran, PECARN ağında çok merkezli olarak türetilip valide edilmiş klinik karar kuralıdır: yüksek risk grubunda bilgisayarlı tomografi (BT) önerilir, ara risk grubunda (risk yok değil) düz grafi önerilir, risk yok grubunda ise görüntüleme gerekmez. Yetişkin/adolesan odaklı Canadian C-Spine Rule ve tüm yaşlarda kullanılan NEXUS kriterlerinden ayrı, pediatriye özgü bir algoritmadır.

Ne zaman kullanılır

Künt travma nedeniyle acil servise başvuran, servikal omurga yaralanması şüphesi olan 0-18 yaş çocuk/adolesanda görüntüleme kararını yönlendirmek için.

Formül

Üç katmanlı algoritma uygulanır. (1) Yüksek risk: GKS 3-8/AVPU yanıtsız, anormal ABC veya fokal nörolojik defisitten herhangi biri varsa hasta bu gruba girer ve BT önerilir (bu grupta CSI oranı yaklaşık %12). (2) Ara risk (CART ile türetilmiş, "risk yok değil"): yüksek risk kriteri yokken GKS 9-14/AVPU sese-ağrıya yanıt, boyun ağrısı/orta hat hassasiyeti veya belirgin kafa/gövde yaralanmasından herhangi biri varsa hasta bu gruba girer ve düz grafi (radyografi) önerilir (CSI oranı yaklaşık %2.8). (3) Risk yok: hiçbir kriter karşılanmıyorsa görüntüleme gerekmez (CSI oranı yaklaşık %0.2, NPV çok yüksek). Doğrulama kohortunda duyarlılık %94.3, özgüllük %60.4, NPV %99.9 bulunmuştur.

Yorumlama

Yüksek risk kriterlerinden herhangi biri varsa BT görüntülemesi önerilir. Yüksek risk yokken ara risk kriterlerinden herhangi biri varsa düz servikal grafi önerilir. Hiçbir kriter karşılanmıyorsa görüntüleme gerekmez; ancak klinik kaygı yüksekse veya mekanizma ciddiyse klinisyen muhakemesi kuralı geçersiz kılabilir.

Kaynaklar

  • Leonard JC, Harding M, Cook LJ, et al. PECARN prediction rule for cervical spine imaging of children presenting to the emergency department with blunt trauma: a multicentre prospective observational study. Lancet Child Adolesc Health. 2024;8(7):482-490.

Bu kural Canadian C-Spine Rule (erişkin/adolesan odaklı) ve NEXUS kriterlerinden (tüm yaşlarda kullanılan, ayrı beş maddelik kural) FARKLI ve bağımsız bir pediatrik algoritmadır; birbirlerinin yerine karıştırılmamalıdır. Penetran travma, önceden bilinen omurga patolojisi/cerrahisi veya kemik hastalığı olan çocuklarda doğrulanmamıştır. Düşük risk kategorisi bile klinik kaygıyı tamamen ortadan kaldırmaz; devam eden semptom veya kaygı durumunda görüntüleme veya yeniden değerlendirme düşünülmelidir.

Sık sorulan sorular

PECARN Servikal Omurga Yaralanması Öngörü Kuralı (Pediatrik) nedir?

Künt travmalı çocuklarda (0-18 yaş) servikal omurga yaralanması (CSI) riskini üç katmana ayıran, PECARN ağında çok merkezli olarak türetilip valide edilmiş klinik karar kuralıdır: yüksek risk grubunda bilgisayarlı tomografi (BT) önerilir, ara risk grubunda (risk yok değil) düz grafi önerilir, risk yok grubunda ise görüntüleme gerekmez. Yetişkin/adolesan odaklı Canadian C-Spine Rule ve tüm yaşlarda kullanılan NEXUS kriterlerinden ayrı, pediatriye özgü bir algoritmadır.

PECARN Servikal Omurga Yaralanması Öngörü Kuralı (Pediatrik) ne zaman kullanılır?

Künt travma nedeniyle acil servise başvuran, servikal omurga yaralanması şüphesi olan 0-18 yaş çocuk/adolesanda görüntüleme kararını yönlendirmek için.

PECARN Servikal Omurga Yaralanması Öngörü Kuralı (Pediatrik) nasıl hesaplanır?

Üç katmanlı algoritma uygulanır. (1) Yüksek risk: GKS 3-8/AVPU yanıtsız, anormal ABC veya fokal nörolojik defisitten herhangi biri varsa hasta bu gruba girer ve BT önerilir (bu grupta CSI oranı yaklaşık %12). (2) Ara risk (CART ile türetilmiş, "risk yok değil"): yüksek risk kriteri yokken GKS 9-14/AVPU sese-ağrıya yanıt, boyun ağrısı/orta hat hassasiyeti veya belirgin kafa/gövde yaralanmasından herhangi biri varsa hasta bu gruba girer ve düz grafi (radyografi) önerilir (CSI oranı yaklaşık %2.8). (3) Risk yok: hiçbir kriter karşılanmıyorsa görüntüleme gerekmez (CSI oranı yaklaşık %0.2, NPV çok yüksek). Doğrulama kohortunda duyarlılık %94.3, özgüllük %60.4, NPV %99.9 bulunmuştur.

PECARN Servikal Omurga Yaralanması Öngörü Kuralı (Pediatrik) sonucu nasıl yorumlanır?

Yüksek risk kriterlerinden herhangi biri varsa BT görüntülemesi önerilir. Yüksek risk yokken ara risk kriterlerinden herhangi biri varsa düz servikal grafi önerilir. Hiçbir kriter karşılanmıyorsa görüntüleme gerekmez; ancak klinik kaygı yüksekse veya mekanizma ciddiyse klinisyen muhakemesi kuralı geçersiz kılabilir.