Mumtaz Skoru (Sirozda 30 Günlük Yeniden Yatış Riski)
Klinik hesaplayıcılar
Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.
Mumtaz Skoru (Sirozda 30 Günlük Yeniden Yatış Riski)
Ulusal idari veri tabanına (Nationwide Readmission Database) dayanan, dekompanse sirozlu hastalarda 30 günlük yeniden yatış riskini tahmin eden, on bir değişkenli doğrulanmış skor.
Ne zaman kullanılır
Dekompanse siroz nedeniyle hastaneye yatırılmış, taburculuğu planlanan erişkin hastalarda.
Formül
Puanlama (Mumtaz ve ark. 2019, Nationwide Readmission Database): Yaş 18-39 → +7, 40-64 → +4, ≥65 → 0. Ödeyici: Medicare +4, Medicaid +5, özel sigorta 0, kendi ödemesi −3, ücretsiz/diğer −1. Elixhauser ≥3 → +2. Alkol dışı etiyoloji → +2. Asit → +5. Hepatik ensefalopati → +4. Variseal kanama → −7. Hepatoselüler karsinom → +3. Parasentez → +4. Hemodiyaliz → +7. Taburculuk: rutin 0, transfer −1, evde sağlık hizmeti +1, kendi isteğiyle (AMA) +10. Toplam puan aralığı yaklaşık −11 ile +49 arasındadır; risk kategorileri: <20 puan düşük risk (<%20), 20-30 puan orta risk (%20-30), >30 puan yüksek risk (>%30) 30 günlük yeniden yatış olasılığı.
Yorumlama
Toplam puan 20 puanın altında düşük (%20'nin altında), 20-30 puan arasında orta (%20-30 arası), 30 puanın üzerinde yüksek (%30'un üzerinde) 30 günlük yeniden yatış olasılığını gösterir. Bu eşik değerler, yaklaşık 123.000 hastayı içeren geniş bir idari veri tabanı kohortunda tanımlanmıştır ve genel 30 günlük yeniden yatış oranı yaklaşık %27 olarak bildirilmiştir; yeniden yatışların büyük bir kısmı (yaklaşık %80) karaciğer hastalığıyla ilişkili nedenlerle gerçekleşmiştir. Skor idari veri tabanından türetilmiştir; klinik muhakeme ve hastaya özgü faktörlerle birlikte yorumlanmalıdır.
Kaynaklar
- Mumtaz K, Issak A, Porter K, et al. Validation of Risk Score in Predicting Early Readmissions in Decompensated Cirrhotic Patients: A Model Based on the Administrative Database. Hepatology. 2019;70(2):630-639.
Mumtaz skoru idari (kodlama tabanlı) bir veri tabanından türetilmiştir; MELD gibi laboratuvar temelli karaciğer fonksiyon parametrelerini doğrudan içermez ve bireysel hasta düzeyinde klinik ayrıntıyı tam yansıtmayabilir. Skor, kompanse sirozlu hastalarda kullanım için değerlendirilmemiştir. Tek başına taburculuk kararı için kullanılmamalıdır.
Sık sorulan sorular
Mumtaz Skoru (Sirozda 30 Günlük Yeniden Yatış Riski) nedir?
Ulusal idari veri tabanına (Nationwide Readmission Database) dayanan, dekompanse sirozlu hastalarda 30 günlük yeniden yatış riskini tahmin eden, on bir değişkenli doğrulanmış skor.
Mumtaz Skoru (Sirozda 30 Günlük Yeniden Yatış Riski) ne zaman kullanılır?
Dekompanse siroz nedeniyle hastaneye yatırılmış, taburculuğu planlanan erişkin hastalarda.
Mumtaz Skoru (Sirozda 30 Günlük Yeniden Yatış Riski) nasıl hesaplanır?
Puanlama (Mumtaz ve ark. 2019, Nationwide Readmission Database): Yaş 18-39 → +7, 40-64 → +4, ≥65 → 0. Ödeyici: Medicare +4, Medicaid +5, özel sigorta 0, kendi ödemesi −3, ücretsiz/diğer −1. Elixhauser ≥3 → +2. Alkol dışı etiyoloji → +2. Asit → +5. Hepatik ensefalopati → +4. Variseal kanama → −7. Hepatoselüler karsinom → +3. Parasentez → +4. Hemodiyaliz → +7. Taburculuk: rutin 0, transfer −1, evde sağlık hizmeti +1, kendi isteğiyle (AMA) +10. Toplam puan aralığı yaklaşık −11 ile +49 arasındadır; risk kategorileri: <20 puan düşük risk (<%20), 20-30 puan orta risk (%20-30), >30 puan yüksek risk (>%30) 30 günlük yeniden yatış olasılığı.
Mumtaz Skoru (Sirozda 30 Günlük Yeniden Yatış Riski) sonucu nasıl yorumlanır?
Toplam puan 20 puanın altında düşük (%20'nin altında), 20-30 puan arasında orta (%20-30 arası), 30 puanın üzerinde yüksek (%30'un üzerinde) 30 günlük yeniden yatış olasılığını gösterir. Bu eşik değerler, yaklaşık 123.000 hastayı içeren geniş bir idari veri tabanı kohortunda tanımlanmıştır ve genel 30 günlük yeniden yatış oranı yaklaşık %27 olarak bildirilmiştir; yeniden yatışların büyük bir kısmı (yaklaşık %80) karaciğer hastalığıyla ilişkili nedenlerle gerçekleşmiştir. Skor idari veri tabanından türetilmiştir; klinik muhakeme ve hastaya özgü faktörlerle birlikte yorumlanmalıdır.