Mumtaz Score for Readmission in Cirrhosis

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Mumtaz Score for Readmission in Cirrhosis

Ulusal idari veri tabanına (Nationwide Readmission Database) dayanan, dekompanse sirozlu hastalarda 30 günlük yeniden yatış riskini tahmin eden, on bir değişkenli doğrulanmış skor.

When to use

Dekompanse siroz nedeniyle hastaneye yatırılmış, taburculuğu planlanan erişkin hastalarda.

Formula

Puanlama (Mumtaz ve ark. 2019, Nationwide Readmission Database): Yaş 18-39 → +7, 40-64 → +4, ≥65 → 0. Ödeyici: Medicare +4, Medicaid +5, özel sigorta 0, kendi ödemesi −3, ücretsiz/diğer −1. Elixhauser ≥3 → +2. Alkol dışı etiyoloji → +2. Asit → +5. Hepatik ensefalopati → +4. Variseal kanama → −7. Hepatoselüler karsinom → +3. Parasentez → +4. Hemodiyaliz → +7. Taburculuk: rutin 0, transfer −1, evde sağlık hizmeti +1, kendi isteğiyle (AMA) +10. Toplam puan aralığı yaklaşık −11 ile +49 arasındadır; risk kategorileri: <20 puan düşük risk (<%20), 20-30 puan orta risk (%20-30), >30 puan yüksek risk (>%30) 30 günlük yeniden yatış olasılığı.

Interpretation

Toplam puan 20 puanın altında düşük (%20'nin altında), 20-30 puan arasında orta (%20-30 arası), 30 puanın üzerinde yüksek (%30'un üzerinde) 30 günlük yeniden yatış olasılığını gösterir. Bu eşik değerler, yaklaşık 123.000 hastayı içeren geniş bir idari veri tabanı kohortunda tanımlanmıştır ve genel 30 günlük yeniden yatış oranı yaklaşık %27 olarak bildirilmiştir; yeniden yatışların büyük bir kısmı (yaklaşık %80) karaciğer hastalığıyla ilişkili nedenlerle gerçekleşmiştir. Skor idari veri tabanından türetilmiştir; klinik muhakeme ve hastaya özgü faktörlerle birlikte yorumlanmalıdır.

References

  • Mumtaz K, Issak A, Porter K, et al. Validation of Risk Score in Predicting Early Readmissions in Decompensated Cirrhotic Patients: A Model Based on the Administrative Database. Hepatology. 2019;70(2):630-639.

Mumtaz skoru idari (kodlama tabanlı) bir veri tabanından türetilmiştir; MELD gibi laboratuvar temelli karaciğer fonksiyon parametrelerini doğrudan içermez ve bireysel hasta düzeyinde klinik ayrıntıyı tam yansıtmayabilir. Skor, kompanse sirozlu hastalarda kullanım için değerlendirilmemiştir. Tek başına taburculuk kararı için kullanılmamalıdır.

Frequently asked questions

What is Mumtaz Score for Readmission in Cirrhosis?

Ulusal idari veri tabanına (Nationwide Readmission Database) dayanan, dekompanse sirozlu hastalarda 30 günlük yeniden yatış riskini tahmin eden, on bir değişkenli doğrulanmış skor.

When is Mumtaz Score for Readmission in Cirrhosis used?

Dekompanse siroz nedeniyle hastaneye yatırılmış, taburculuğu planlanan erişkin hastalarda.

How is Mumtaz Score for Readmission in Cirrhosis calculated?

Puanlama (Mumtaz ve ark. 2019, Nationwide Readmission Database): Yaş 18-39 → +7, 40-64 → +4, ≥65 → 0. Ödeyici: Medicare +4, Medicaid +5, özel sigorta 0, kendi ödemesi −3, ücretsiz/diğer −1. Elixhauser ≥3 → +2. Alkol dışı etiyoloji → +2. Asit → +5. Hepatik ensefalopati → +4. Variseal kanama → −7. Hepatoselüler karsinom → +3. Parasentez → +4. Hemodiyaliz → +7. Taburculuk: rutin 0, transfer −1, evde sağlık hizmeti +1, kendi isteğiyle (AMA) +10. Toplam puan aralığı yaklaşık −11 ile +49 arasındadır; risk kategorileri: <20 puan düşük risk (<%20), 20-30 puan orta risk (%20-30), >30 puan yüksek risk (>%30) 30 günlük yeniden yatış olasılığı.

How is the Mumtaz Score for Readmission in Cirrhosis result interpreted?

Toplam puan 20 puanın altında düşük (%20'nin altında), 20-30 puan arasında orta (%20-30 arası), 30 puanın üzerinde yüksek (%30'un üzerinde) 30 günlük yeniden yatış olasılığını gösterir. Bu eşik değerler, yaklaşık 123.000 hastayı içeren geniş bir idari veri tabanı kohortunda tanımlanmıştır ve genel 30 günlük yeniden yatış oranı yaklaşık %27 olarak bildirilmiştir; yeniden yatışların büyük bir kısmı (yaklaşık %80) karaciğer hastalığıyla ilişkili nedenlerle gerçekleşmiştir. Skor idari veri tabanından türetilmiştir; klinik muhakeme ve hastaya özgü faktörlerle birlikte yorumlanmalıdır.