Oakland Score for Safe Discharge After Lower GI Bleed

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Oakland Score for Safe Discharge After Lower GI Bleed

Akut alt gastrointestinal sistem (GİS) kanaması ile başvuran hastalarda, yedi klinik/laboratuvar değişkene dayanarak güvenli ayaktan taburculuk olasılığını öngören bir risk skoru (0-35 puan).

When to use

Akut alt GİS kanaması (hematokezya) ile başvuran erişkin hastalarda, hastaneye yatış ile ayaktan takip kararı verilirken.

Formula

Yaş: <40=0, 40-69=+1, ≥70=+2. Cinsiyet: Kadın=0, Erkek=+1. Önceki alt GİS kanama yatışı: Evet=+1. Rektal tuşede kan: Evet=+1. Kalp hızı: <70=0, 70-89=+1, 90-109=+2, ≥110=+3. Sistolik KB: ≥160=0, 130-159=+2, 120-129=+3, 90-119=+4, 50-89=+5. Hemoglobin: ≥16,0=0, 13,0-15,9=+4, 11,0-12,9=+8, 9,0-10,9=+13, 7,0-8,9=+17, 3,6-6,9=+22. Toplam puan 0-35 arasındadır. ≤8 puan güvenli ayaktan taburculuk ile uyumludur.

Interpretation

Oakland skoru ≤8 olan hastalarda, orijinal türetme/validasyon kohortunda güvenli taburculuk (yeniden kanama, transfüzyon, girişim, 28 gün içinde yeniden yatış veya ölüm olmaması) olasılığı yaklaşık %95 olarak bildirilmiştir; klinik olarak uygunsa ayaktan takip ile taburculuk düşünülebilir. >8 puan olan hastalarda hastane yatışı ve ileri değerlendirme (kolonoskopi dahil) önerilir. Skorun tasarımı gereği özgüllüğü yüksek, duyarlılığı düşüktür: dış doğrulama çalışmalarında ≤8 eşiği için özgüllük %95-98,5 arasında bildirilmiş, buna karşın duyarlılık yaklaşık %21-23 düzeyinde kalmıştır. Bu profil, güvenli taburculuk kararında yanlış 'güvenli' etiketini en aza indirmeye yöneliktir; yani skor yüksek çıkan hastayı yatırmaktan çok, düşük çıkan hastayı güvenle taburcu etmeye yarar.

References

  • Oakland K, Jairath V, Uberoi R, Guy R, Ayaru L, Mortensen N, Murphy MF, Collins GS. Derivation and validation of a novel risk score for safe discharge after acute lower gastrointestinal bleeding: a modelling study. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2017;2(9):635-643.

Oakland skoru, hemodinamik olarak stabil ve aktif ciddi kanama bulgusu olmayan hastalar için geliştirilmiştir; şok, devam eden aktif kanama veya klinik olarak yüksek riskli komorbiditesi olan hastalarda tek başına kullanılmamalıdır. Sonuç, klinik muhakeme ve yerel kaynaklarla (kolonoskopi erişimi, gözlem imkânı) birlikte değerlendirilmelidir.

Frequently asked questions

What is Oakland Score for Safe Discharge After Lower GI Bleed?

Akut alt gastrointestinal sistem (GİS) kanaması ile başvuran hastalarda, yedi klinik/laboratuvar değişkene dayanarak güvenli ayaktan taburculuk olasılığını öngören bir risk skoru (0-35 puan).

When is Oakland Score for Safe Discharge After Lower GI Bleed used?

Akut alt GİS kanaması (hematokezya) ile başvuran erişkin hastalarda, hastaneye yatış ile ayaktan takip kararı verilirken.

How is Oakland Score for Safe Discharge After Lower GI Bleed calculated?

Yaş: <40=0, 40-69=+1, ≥70=+2. Cinsiyet: Kadın=0, Erkek=+1. Önceki alt GİS kanama yatışı: Evet=+1. Rektal tuşede kan: Evet=+1. Kalp hızı: <70=0, 70-89=+1, 90-109=+2, ≥110=+3. Sistolik KB: ≥160=0, 130-159=+2, 120-129=+3, 90-119=+4, 50-89=+5. Hemoglobin: ≥16,0=0, 13,0-15,9=+4, 11,0-12,9=+8, 9,0-10,9=+13, 7,0-8,9=+17, 3,6-6,9=+22. Toplam puan 0-35 arasındadır. ≤8 puan güvenli ayaktan taburculuk ile uyumludur.

How is the Oakland Score for Safe Discharge After Lower GI Bleed result interpreted?

Oakland skoru ≤8 olan hastalarda, orijinal türetme/validasyon kohortunda güvenli taburculuk (yeniden kanama, transfüzyon, girişim, 28 gün içinde yeniden yatış veya ölüm olmaması) olasılığı yaklaşık %95 olarak bildirilmiştir; klinik olarak uygunsa ayaktan takip ile taburculuk düşünülebilir. >8 puan olan hastalarda hastane yatışı ve ileri değerlendirme (kolonoskopi dahil) önerilir. Skorun tasarımı gereği özgüllüğü yüksek, duyarlılığı düşüktür: dış doğrulama çalışmalarında ≤8 eşiği için özgüllük %95-98,5 arasında bildirilmiş, buna karşın duyarlılık yaklaşık %21-23 düzeyinde kalmıştır. Bu profil, güvenli taburculuk kararında yanlış 'güvenli' etiketini en aza indirmeye yöneliktir; yani skor yüksek çıkan hastayı yatırmaktan çok, düşük çıkan hastayı güvenle taburcu etmeye yarar.