FUNC Skoru (Primer İntraserebral Hemorajide Fonksiyonel Sonuç)
Klinik hesaplayıcılar
Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.
FUNC Skoru (Primer İntraserebral Hemorajide Fonksiyonel Sonuç)
Primer intraserebral hemoraji (İSH) sonrası 90. günde fonksiyonel bağımsızlık (Glasgow Sonuç Skalası ≥4) olasılığını öngören; İSH hacmi, yaş, İSH lokalizasyonu, Glasgow Koma Skalası ve İSH öncesi kognitif bozukluk varlığını birleştiren 0-11 puanlık skor.
Ne zaman kullanılır
Görüntüleme ile primer (spontan, non-travmatik) intraserebral hemoraji tanısı doğrulanmış erişkin hastalarda başvuru anında erken prognoz değerlendirmesi için.
Formül
FUNC = İSH hacim puanı (<30 cm³: 4, 30-60 cm³: 2, >60 cm³: 0) + Yaş puanı (<70: 2, 70-79: 1, ≥80: 0) + Lokalizasyon puanı (lober: 2, derin: 1, infratentoryal: 0) + GKS puanı (≥9: 2, ≤8: 0) + İSH öncesi kognitif bozukluk yok puanı (var: 0, yok: 1). Toplam 0-11. Orijinal çalışmada 90. günde: FUNC ≤4 olan hiçbir hasta fonksiyonel bağımsızlığa (Glasgow Sonuç Skalası ≥4) ulaşmamış (%0), FUNC=11 olan hastaların %80'inden fazlası fonksiyonel bağımsızlığa ulaşmıştır. Ara puanlarda (5-10) olasılık kademeli olarak artmaktadır; bu araçta yalnızca orijinal yayında doğrulanan uç değerler (≤4 ve 11) sayısal olarak belirtilmektedir.
Yorumlama
FUNC puanı arttıkça 90 günlük fonksiyonel bağımsızlık (Glasgow Sonuç Skalası ≥4) olasılığı artar. Orijinal derivasyon kohortunda FUNC ≤4 olan hastaların hiçbiri (%0), FUNC=11 olan hastaların ise %80'inden fazlası fonksiyonel bağımsızlığa ulaşmıştır. Ara puan aralıklarında (5-10) olasılık kademeli olarak artar; kesin ara yüzdeler bu araçta belirtilmemiştir ve doğrulanmak üzere orijinal yayının 2. tablosuna başvurulmalıdır. Sonuç klinik muhakeme ve hasta/aile tercihleriyle birlikte yorumlanmalıdır.
Kaynaklar
- Rost NS, Smith EE, Chang Y, et al. Prediction of functional outcome in patients with primary intracerebral hemorrhage: the FUNC score. Stroke. 2008;39(8):2304-2309.
FUNC skoru bir prognoz tahmin aracıdır ve tedavinin sınırlandırılması veya bakımın erken çekilmesi kararı için tek başına kullanılmamalıdır; erken agresif olmayan tedavi kararlarının kendisi kötü sonuçla ilişkili olabilir (self-fulfilling prophecy). İSH hacmi, ABC/2 yöntemi gibi standart bir yöntemle hesaplanmalıdır. Sonuç klinik muhakeme, görüntüleme ve hasta/aile ile paylaşılan karar vermeyle birlikte değerlendirilmelidir.
Sık sorulan sorular
FUNC Skoru (Primer İntraserebral Hemorajide Fonksiyonel Sonuç) nedir?
Primer intraserebral hemoraji (İSH) sonrası 90. günde fonksiyonel bağımsızlık (Glasgow Sonuç Skalası ≥4) olasılığını öngören; İSH hacmi, yaş, İSH lokalizasyonu, Glasgow Koma Skalası ve İSH öncesi kognitif bozukluk varlığını birleştiren 0-11 puanlık skor.
FUNC Skoru (Primer İntraserebral Hemorajide Fonksiyonel Sonuç) ne zaman kullanılır?
Görüntüleme ile primer (spontan, non-travmatik) intraserebral hemoraji tanısı doğrulanmış erişkin hastalarda başvuru anında erken prognoz değerlendirmesi için.
FUNC Skoru (Primer İntraserebral Hemorajide Fonksiyonel Sonuç) nasıl hesaplanır?
FUNC = İSH hacim puanı (<30 cm³: 4, 30-60 cm³: 2, >60 cm³: 0) + Yaş puanı (<70: 2, 70-79: 1, ≥80: 0) + Lokalizasyon puanı (lober: 2, derin: 1, infratentoryal: 0) + GKS puanı (≥9: 2, ≤8: 0) + İSH öncesi kognitif bozukluk yok puanı (var: 0, yok: 1). Toplam 0-11. Orijinal çalışmada 90. günde: FUNC ≤4 olan hiçbir hasta fonksiyonel bağımsızlığa (Glasgow Sonuç Skalası ≥4) ulaşmamış (%0), FUNC=11 olan hastaların %80'inden fazlası fonksiyonel bağımsızlığa ulaşmıştır. Ara puanlarda (5-10) olasılık kademeli olarak artmaktadır; bu araçta yalnızca orijinal yayında doğrulanan uç değerler (≤4 ve 11) sayısal olarak belirtilmektedir.
FUNC Skoru (Primer İntraserebral Hemorajide Fonksiyonel Sonuç) sonucu nasıl yorumlanır?
FUNC puanı arttıkça 90 günlük fonksiyonel bağımsızlık (Glasgow Sonuç Skalası ≥4) olasılığı artar. Orijinal derivasyon kohortunda FUNC ≤4 olan hastaların hiçbiri (%0), FUNC=11 olan hastaların ise %80'inden fazlası fonksiyonel bağımsızlığa ulaşmıştır. Ara puan aralıklarında (5-10) olasılık kademeli olarak artar; kesin ara yüzdeler bu araçta belirtilmemiştir ve doğrulanmak üzere orijinal yayının 2. tablosuna başvurulmalıdır. Sonuç klinik muhakeme ve hasta/aile tercihleriyle birlikte yorumlanmalıdır.