Functional Outcome in Patients With Primary Intracerebral Hemorrhage (FUNC) Score

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Functional Outcome in Patients With Primary Intracerebral Hemorrhage (FUNC) Score

Primer intraserebral hemoraji (İSH) sonrası 90. günde fonksiyonel bağımsızlık (Glasgow Sonuç Skalası ≥4) olasılığını öngören; İSH hacmi, yaş, İSH lokalizasyonu, Glasgow Koma Skalası ve İSH öncesi kognitif bozukluk varlığını birleştiren 0-11 puanlık skor.

When to use

Görüntüleme ile primer (spontan, non-travmatik) intraserebral hemoraji tanısı doğrulanmış erişkin hastalarda başvuru anında erken prognoz değerlendirmesi için.

Formula

FUNC = İSH hacim puanı (<30 cm³: 4, 30-60 cm³: 2, >60 cm³: 0) + Yaş puanı (<70: 2, 70-79: 1, ≥80: 0) + Lokalizasyon puanı (lober: 2, derin: 1, infratentoryal: 0) + GKS puanı (≥9: 2, ≤8: 0) + İSH öncesi kognitif bozukluk yok puanı (var: 0, yok: 1). Toplam 0-11. Orijinal çalışmada 90. günde: FUNC ≤4 olan hiçbir hasta fonksiyonel bağımsızlığa (Glasgow Sonuç Skalası ≥4) ulaşmamış (%0), FUNC=11 olan hastaların %80'inden fazlası fonksiyonel bağımsızlığa ulaşmıştır. Ara puanlarda (5-10) olasılık kademeli olarak artmaktadır; bu araçta yalnızca orijinal yayında doğrulanan uç değerler (≤4 ve 11) sayısal olarak belirtilmektedir.

Interpretation

FUNC puanı arttıkça 90 günlük fonksiyonel bağımsızlık (Glasgow Sonuç Skalası ≥4) olasılığı artar. Orijinal derivasyon kohortunda FUNC ≤4 olan hastaların hiçbiri (%0), FUNC=11 olan hastaların ise %80'inden fazlası fonksiyonel bağımsızlığa ulaşmıştır. Ara puan aralıklarında (5-10) olasılık kademeli olarak artar; kesin ara yüzdeler bu araçta belirtilmemiştir ve doğrulanmak üzere orijinal yayının 2. tablosuna başvurulmalıdır. Sonuç klinik muhakeme ve hasta/aile tercihleriyle birlikte yorumlanmalıdır.

References

  • Rost NS, Smith EE, Chang Y, et al. Prediction of functional outcome in patients with primary intracerebral hemorrhage: the FUNC score. Stroke. 2008;39(8):2304-2309.

FUNC skoru bir prognoz tahmin aracıdır ve tedavinin sınırlandırılması veya bakımın erken çekilmesi kararı için tek başına kullanılmamalıdır; erken agresif olmayan tedavi kararlarının kendisi kötü sonuçla ilişkili olabilir (self-fulfilling prophecy). İSH hacmi, ABC/2 yöntemi gibi standart bir yöntemle hesaplanmalıdır. Sonuç klinik muhakeme, görüntüleme ve hasta/aile ile paylaşılan karar vermeyle birlikte değerlendirilmelidir.

Frequently asked questions

What is Functional Outcome in Patients With Primary Intracerebral Hemorrhage (FUNC) Score?

Primer intraserebral hemoraji (İSH) sonrası 90. günde fonksiyonel bağımsızlık (Glasgow Sonuç Skalası ≥4) olasılığını öngören; İSH hacmi, yaş, İSH lokalizasyonu, Glasgow Koma Skalası ve İSH öncesi kognitif bozukluk varlığını birleştiren 0-11 puanlık skor.

When is Functional Outcome in Patients With Primary Intracerebral Hemorrhage (FUNC) Score used?

Görüntüleme ile primer (spontan, non-travmatik) intraserebral hemoraji tanısı doğrulanmış erişkin hastalarda başvuru anında erken prognoz değerlendirmesi için.

How is Functional Outcome in Patients With Primary Intracerebral Hemorrhage (FUNC) Score calculated?

FUNC = İSH hacim puanı (<30 cm³: 4, 30-60 cm³: 2, >60 cm³: 0) + Yaş puanı (<70: 2, 70-79: 1, ≥80: 0) + Lokalizasyon puanı (lober: 2, derin: 1, infratentoryal: 0) + GKS puanı (≥9: 2, ≤8: 0) + İSH öncesi kognitif bozukluk yok puanı (var: 0, yok: 1). Toplam 0-11. Orijinal çalışmada 90. günde: FUNC ≤4 olan hiçbir hasta fonksiyonel bağımsızlığa (Glasgow Sonuç Skalası ≥4) ulaşmamış (%0), FUNC=11 olan hastaların %80'inden fazlası fonksiyonel bağımsızlığa ulaşmıştır. Ara puanlarda (5-10) olasılık kademeli olarak artmaktadır; bu araçta yalnızca orijinal yayında doğrulanan uç değerler (≤4 ve 11) sayısal olarak belirtilmektedir.

How is the Functional Outcome in Patients With Primary Intracerebral Hemorrhage (FUNC) Score result interpreted?

FUNC puanı arttıkça 90 günlük fonksiyonel bağımsızlık (Glasgow Sonuç Skalası ≥4) olasılığı artar. Orijinal derivasyon kohortunda FUNC ≤4 olan hastaların hiçbiri (%0), FUNC=11 olan hastaların ise %80'inden fazlası fonksiyonel bağımsızlığa ulaşmıştır. Ara puan aralıklarında (5-10) olasılık kademeli olarak artar; kesin ara yüzdeler bu araçta belirtilmemiştir ve doğrulanmak üzere orijinal yayının 2. tablosuna başvurulmalıdır. Sonuç klinik muhakeme ve hasta/aile tercihleriyle birlikte yorumlanmalıdır.