ATLAS Skoru (Clostridioides difficile Enfeksiyonu Şiddeti)
Klinik hesaplayıcılar
Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.
ATLAS Skoru (Clostridioides difficile Enfeksiyonu Şiddeti)
Clostridioides difficile enfeksiyonunda (CDI) yaş, vücut sıcaklığı, lökosit sayısı, albümin ve sistemik antibiyotik kullanımına dayanarak tedaviye yanıtı ve klinik şiddeti öngören 0-10 puanlık yatak başı skor.
Ne zaman kullanılır
Laboratuvar/klinik olarak CDI tanısı doğrulanmış hastada, tedaviye başlarken şiddet ve yanıt tahmini için.
Formül
Yaş: <60 → 0, 60-79 → 1, ≥80 → 2 puan. Sıcaklık: <37.6°C → 0, 37.6-38.5°C → 1, >38.5°C → 2 puan. Lökosit: <16.000/µL → 0, 16.000-25.000/µL → 1, >25.000/µL → 2 puan. Albümin: >35 g/L → 0, 26-35 g/L → 1, ≤25 g/L → 2 puan. Sistemik antibiyotik kullanımı: yok → 0, var → 2 puan. Toplam 0-10.
Yorumlama
ATLAS skoru arttıkça CDI tedavisine yanıtsızlık ve kötü klinik sonuç olasılığı artar. Türetme kohortunda skor ≤3 olan hastalarda 30 günlük sağkalım %100 iken, skor ≥8 olan hastalarda mortalite belirgin şekilde yüksek bulunmuştur. Yüksek skorlu hastalarda tedavi yoğunlaştırılması ve yakın izlem düşünülmelidir.
Kaynaklar
- Miller MA, Louie T, Mullane K, Weiss K, Lentnek A, Golan Y, Kean Y, Sears P. Derivation and validation of a simple clinical bedside score (ATLAS) for Clostridium difficile infection which predicts response to therapy. BMC Infect Dis. 2013;13:148.
ATLAS skoru cerrahi/kolektomi kararı veya fulminan kolit tanısının yerine geçmez; hemodinamik instabilite, toksik megakolon, akut batın bulguları gibi acil durumlarda derhal cerrahi konsültasyon gereklidir. Skor CDI tanısı doğrulanmış hastalarda geçerlidir.
Sık sorulan sorular
ATLAS Skoru (Clostridioides difficile Enfeksiyonu Şiddeti) nedir?
Clostridioides difficile enfeksiyonunda (CDI) yaş, vücut sıcaklığı, lökosit sayısı, albümin ve sistemik antibiyotik kullanımına dayanarak tedaviye yanıtı ve klinik şiddeti öngören 0-10 puanlık yatak başı skor.
ATLAS Skoru (Clostridioides difficile Enfeksiyonu Şiddeti) ne zaman kullanılır?
Laboratuvar/klinik olarak CDI tanısı doğrulanmış hastada, tedaviye başlarken şiddet ve yanıt tahmini için.
ATLAS Skoru (Clostridioides difficile Enfeksiyonu Şiddeti) nasıl hesaplanır?
Yaş: <60 → 0, 60-79 → 1, ≥80 → 2 puan. Sıcaklık: <37.6°C → 0, 37.6-38.5°C → 1, >38.5°C → 2 puan. Lökosit: <16.000/µL → 0, 16.000-25.000/µL → 1, >25.000/µL → 2 puan. Albümin: >35 g/L → 0, 26-35 g/L → 1, ≤25 g/L → 2 puan. Sistemik antibiyotik kullanımı: yok → 0, var → 2 puan. Toplam 0-10.
ATLAS Skoru (Clostridioides difficile Enfeksiyonu Şiddeti) sonucu nasıl yorumlanır?
ATLAS skoru arttıkça CDI tedavisine yanıtsızlık ve kötü klinik sonuç olasılığı artar. Türetme kohortunda skor ≤3 olan hastalarda 30 günlük sağkalım %100 iken, skor ≥8 olan hastalarda mortalite belirgin şekilde yüksek bulunmuştur. Yüksek skorlu hastalarda tedavi yoğunlaştırılması ve yakın izlem düşünülmelidir.