ATLAS Score for Clostridium difficile Infection

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

ATLAS Score for Clostridium difficile Infection

Clostridioides difficile enfeksiyonunda (CDI) yaş, vücut sıcaklığı, lökosit sayısı, albümin ve sistemik antibiyotik kullanımına dayanarak tedaviye yanıtı ve klinik şiddeti öngören 0-10 puanlık yatak başı skor.

When to use

Laboratuvar/klinik olarak CDI tanısı doğrulanmış hastada, tedaviye başlarken şiddet ve yanıt tahmini için.

Formula

Yaş: <60 → 0, 60-79 → 1, ≥80 → 2 puan. Sıcaklık: <37.6°C → 0, 37.6-38.5°C → 1, >38.5°C → 2 puan. Lökosit: <16.000/µL → 0, 16.000-25.000/µL → 1, >25.000/µL → 2 puan. Albümin: >35 g/L → 0, 26-35 g/L → 1, ≤25 g/L → 2 puan. Sistemik antibiyotik kullanımı: yok → 0, var → 2 puan. Toplam 0-10.

Interpretation

ATLAS skoru arttıkça CDI tedavisine yanıtsızlık ve kötü klinik sonuç olasılığı artar. Türetme kohortunda skor ≤3 olan hastalarda 30 günlük sağkalım %100 iken, skor ≥8 olan hastalarda mortalite belirgin şekilde yüksek bulunmuştur. Yüksek skorlu hastalarda tedavi yoğunlaştırılması ve yakın izlem düşünülmelidir.

References

  • Miller MA, Louie T, Mullane K, Weiss K, Lentnek A, Golan Y, Kean Y, Sears P. Derivation and validation of a simple clinical bedside score (ATLAS) for Clostridium difficile infection which predicts response to therapy. BMC Infect Dis. 2013;13:148.

ATLAS skoru cerrahi/kolektomi kararı veya fulminan kolit tanısının yerine geçmez; hemodinamik instabilite, toksik megakolon, akut batın bulguları gibi acil durumlarda derhal cerrahi konsültasyon gereklidir. Skor CDI tanısı doğrulanmış hastalarda geçerlidir.

Frequently asked questions

What is ATLAS Score for Clostridium difficile Infection?

Clostridioides difficile enfeksiyonunda (CDI) yaş, vücut sıcaklığı, lökosit sayısı, albümin ve sistemik antibiyotik kullanımına dayanarak tedaviye yanıtı ve klinik şiddeti öngören 0-10 puanlık yatak başı skor.

When is ATLAS Score for Clostridium difficile Infection used?

Laboratuvar/klinik olarak CDI tanısı doğrulanmış hastada, tedaviye başlarken şiddet ve yanıt tahmini için.

How is ATLAS Score for Clostridium difficile Infection calculated?

Yaş: <60 → 0, 60-79 → 1, ≥80 → 2 puan. Sıcaklık: <37.6°C → 0, 37.6-38.5°C → 1, >38.5°C → 2 puan. Lökosit: <16.000/µL → 0, 16.000-25.000/µL → 1, >25.000/µL → 2 puan. Albümin: >35 g/L → 0, 26-35 g/L → 1, ≤25 g/L → 2 puan. Sistemik antibiyotik kullanımı: yok → 0, var → 2 puan. Toplam 0-10.

How is the ATLAS Score for Clostridium difficile Infection result interpreted?

ATLAS skoru arttıkça CDI tedavisine yanıtsızlık ve kötü klinik sonuç olasılığı artar. Türetme kohortunda skor ≤3 olan hastalarda 30 günlük sağkalım %100 iken, skor ≥8 olan hastalarda mortalite belirgin şekilde yüksek bulunmuştur. Yüksek skorlu hastalarda tedavi yoğunlaştırılması ve yakın izlem düşünülmelidir.