Villalta Score for Post-Thrombotic Syndrome (PTS)

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Villalta Score for Post-Thrombotic Syndrome (PTS)

Derin ven trombozu (DVT) öyküsü olan bacakta post-trombotik sendromun (PTS) varlığını ve şiddetini belirleyen, 5 hasta bildirimli semptom ve 6 klinisyen bulgusuna dayalı klinik skala (0-33).

When to use

Görüntüleme ile doğrulanmış DVT öyküsü olan hastada, semptom başlangıcından en az 3-6 ay sonra (akut trombüs bulguları geçtikten sonra) aynı bacağın değerlendirilmesinde.

Formula

5 semptom (ağrı, kramp, ağırlık hissi, parestezi, kaşıntı) ve 6 bulgu (pretibial ödem, endürasyon, hiperpigmentasyon, kızarıklık, venöz ektazi, baldır kompresyonunda ağrı) her biri 0 (yok) - 3 (şiddetli) arası puanlanır; toplam 0-33. Aynı bacakta önceki DVT varlığında toplam ≥5 VEYA venöz ülser varlığı PTS tanısı koydurur. Şiddet: 5-9 hafif, 10-14 orta, ≥15 (veya ülser varlığı) şiddetli.

Interpretation

Derin ven trombozu (DVT) öyküsü olan bacakta toplam skor 5 puanın altında ise (ve venöz ülser yoksa) post-trombotik sendrom yok kabul edilir. Toplam skor 5-9 arası ise hafif, 10-14 arası ise orta, 15 ve üzeri ise (veya bacakta venöz ülser varsa toplam skordan bağımsız olarak) şiddetli post-trombotik sendrom olarak sınıflandırılır. Uluslararası uzlaşı, standardizasyon amacıyla tek ölçümde skor 5 ve üzeri yerine iki ayrı vizitte 3-6 ay arayla teyit edilmesini önerir; çünkü tek ölçüm geçici bulgularla yanlış pozitiflik doğurabilir. Sonuç, kompresyon tedavisi, egzersiz ve dirençli olgularda girişimsel değerlendirme kararlarını desteklemek için kullanılmalıdır.

References

  • Villalta S, Bagatella P, Bracco L, Booth S, Ambrosio GB, Prins M. Assessment of validity and reproducibility of a clinical scale for the post-thrombotic syndrome (abstract). Haemostasis. 1994;24:158a.
  • Kahn SR, Partsch H, Vedantham S, Prandoni P, Kearon C; Subcommittee on Control of Anticoagulation of the SSC of the ISTH. Definition of post-thrombotic syndrome of the leg for use in clinical investigations: a recommendation for standardization. J Thromb Haemost. 2009;7(5):879-883.

Villalta skoru akut DVT döneminden en az birkaç ay sonra, aynı bacakta değerlendirilmelidir; akut trombüs bulguları ile karıştırılmamalıdır. Bilateral hastalık, lenfödem veya eşlik eden venöz yetmezlik yorumlamayı güçleştirebilir. Bu araç klinik kararın yerine geçmez.

Frequently asked questions

What is Villalta Score for Post-Thrombotic Syndrome (PTS)?

Derin ven trombozu (DVT) öyküsü olan bacakta post-trombotik sendromun (PTS) varlığını ve şiddetini belirleyen, 5 hasta bildirimli semptom ve 6 klinisyen bulgusuna dayalı klinik skala (0-33).

When is Villalta Score for Post-Thrombotic Syndrome (PTS) used?

Görüntüleme ile doğrulanmış DVT öyküsü olan hastada, semptom başlangıcından en az 3-6 ay sonra (akut trombüs bulguları geçtikten sonra) aynı bacağın değerlendirilmesinde.

How is Villalta Score for Post-Thrombotic Syndrome (PTS) calculated?

5 semptom (ağrı, kramp, ağırlık hissi, parestezi, kaşıntı) ve 6 bulgu (pretibial ödem, endürasyon, hiperpigmentasyon, kızarıklık, venöz ektazi, baldır kompresyonunda ağrı) her biri 0 (yok) - 3 (şiddetli) arası puanlanır; toplam 0-33. Aynı bacakta önceki DVT varlığında toplam ≥5 VEYA venöz ülser varlığı PTS tanısı koydurur. Şiddet: 5-9 hafif, 10-14 orta, ≥15 (veya ülser varlığı) şiddetli.

How is the Villalta Score for Post-Thrombotic Syndrome (PTS) result interpreted?

Derin ven trombozu (DVT) öyküsü olan bacakta toplam skor 5 puanın altında ise (ve venöz ülser yoksa) post-trombotik sendrom yok kabul edilir. Toplam skor 5-9 arası ise hafif, 10-14 arası ise orta, 15 ve üzeri ise (veya bacakta venöz ülser varsa toplam skordan bağımsız olarak) şiddetli post-trombotik sendrom olarak sınıflandırılır. Uluslararası uzlaşı, standardizasyon amacıyla tek ölçümde skor 5 ve üzeri yerine iki ayrı vizitte 3-6 ay arayla teyit edilmesini önerir; çünkü tek ölçüm geçici bulgularla yanlış pozitiflik doğurabilir. Sonuç, kompresyon tedavisi, egzersiz ve dirençli olgularda girişimsel değerlendirme kararlarını desteklemek için kullanılmalıdır.