Wilkins Echocardiographic Score (Mitral Stenosis)
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
Wilkins Echocardiographic Score (Mitral Stenosis)
Wilkins skoru, romatizmal mitral darlığı olan hastalarda dört ekokardiyografik bileşeni (kapakçık hareketi/mobilitesi, kapakçık kalınlaşması, subvalvüler kalınlaşma ve kalsifikasyon) değerlendirir. Her bileşen 1 ile 4 puan arasında derecelendirilir ve toplam skor, perkütan mitral balon valvüloplasti (PMV) uygunluğunu öngörmek amacıyla kullanılır.
When to use
Skor, semptomatik romatizmal mitral darlığı olan ve tedavi seçimi perkütan balon valvüloplasti ile cerrahi komissürotomi arasında tartışılan hastalarda kullanılır. Değerlendirme transtorasik ekokardiyografi bulgularına dayanır ve kapak morfolojisinin işleme ne kadar elverişli olduğunu tahmin etmeye yarar.
Formula
Toplam skor, mobilite puanı ile kapakçık kalınlaşması puanının, subvalvüler kalınlaşma puanının ve kalsifikasyon puanının toplanmasıyla elde edilir. Her bileşen 1 ile 4 arasında puanlanır ve toplam skor 4 ile 16 arasında değişir. Toplam skor 8 veya altında ise kapak morfolojisi perkütan balon valvüloplastiye genellikle uygundur ve iyi sonuç beklenir. Toplam skor 8 puanın üzerinde ise kapak morfolojisi işleme daha az uygundur ve suboptimal sonuç ile komplikasyon riski artar. Bu eşik mutlak bir sınır değildir; orijinal 1988 türetme çalışmasında yazarlar skoru dört ana bileşenin toplamı olarak tanımlamış, ancak komissürel kalsifikasyonun yeri ve dağılımı ile komissürel asimetriyi skora dahil etmemiştir. Bu nedenle güncel yaklaşımlar toplam skoru tek başına değil, komissürel morfoloji ve mitral yetmezlik derecesiyle birlikte değerlendirmeyi önerir.
Interpretation
Wilkins skoru 8 puan veya altında olan hastalarda kapak morfolojisi perkütan mitral balon valvüloplastiye genellikle uygundur ve bu hastalarda daha iyi hemodinamik sonuç beklenir. Wilkins skoru 8 puanın üzerinde olan hastalarda işlem başarı olasılığı düşer, mitral yetmezlik ve diğer komplikasyonların görülme riski artar; bu hastalarda cerrahi komissürotomi veya valv replasmanı seçeneği ayrıca değerlendirilmelidir. Ancak skor 8 puanın üzerinde olsa dahi komissürel morfolojisi uygun olan bazı hastalarda işlem yine de başarılı olabilir; bu nedenle skor tek başına karar verdirici değildir ve komissürel kalsifikasyon ile mitral yetmezlik derecesiyle birlikte yorumlanmalıdır. Wilkins skoru, kapak morfolojisinin yalnızca bir özetidir ve hastanın klinik durumunun, semptom şiddetinin ve eşlik eden hastalıklarının yerini tutmaz.
References
- Wilkins GT, Weyman AE, Abascal VM, Block PC, Palacios IF. Percutaneous balloon dilatation of the mitral valve: an analysis of echocardiographic variables related to outcome and the mechanism of dilatation. Br Heart J. 1988;60(4):299-308. PMID: 3190958. DOI: 10.1136/hrt.60.4.299.
- Otto CM, Nishimura RA, Bonow RO, et al. 2020 ACC/AHA Guideline for the Management of Patients With Valvular Heart Disease. J Am Coll Cardiol. 2021;77(4):e25-e197.
- Vahanian A, Beyersdorf F, Praz F, et al. 2021 ESC/EACTS Guidelines for the management of valvular heart disease. Eur Heart J. 2022;43(7):561-632.
- Nunes MC, Tan TC, Elmariah S, et al. The echo score revisited: impact of incorporating commissural morphology and leaflet displacement to the prediction of outcome for patients undergoing percutaneous mitral valvuloplasty. Circulation. 2014;129(8):886-895.
Wilkins skoru tek başına işlem kararı verdirmez. Komissürel kalsifikasyonun yeri ve dağılımı, eşlik eden ciddi mitral yetmezlik ve sol atriyum içinde trombüs varlığı skordan bağımsız olarak ayrıca değerlendirilmelidir. Skorlamada, özellikle subvalvüler kalınlaşma ve kalsifikasyon bileşenlerinde, gözlemciler arası değişkenlik bildirilmiştir; bu nedenle deneyimli bir ekokardiyografi uzmanının yorumu gerekir. Sekiz puanlık eşik değeri bağıl bir rehberdir ve mutlak bir sınır değildir; komissürel morfolojisi uygun olan bazı yüksek skorlu hastalarda işlem yine başarılı olabilirken, düşük skorlu bazı hastalarda komissürel asimetri veya belirgin mitral yetmezlik nedeniyle sonuç suboptimal olabilir. Bu araç klinik kararın yerine geçmez ve deneyimli bir kardiyoloji ekibinin değerlendirmesinin tamamlayıcısıdır.
Frequently asked questions
What is Wilkins Echocardiographic Score (Mitral Stenosis)?
Wilkins skoru, romatizmal mitral darlığı olan hastalarda dört ekokardiyografik bileşeni (kapakçık hareketi/mobilitesi, kapakçık kalınlaşması, subvalvüler kalınlaşma ve kalsifikasyon) değerlendirir. Her bileşen 1 ile 4 puan arasında derecelendirilir ve toplam skor, perkütan mitral balon valvüloplasti (PMV) uygunluğunu öngörmek amacıyla kullanılır.
When is Wilkins Echocardiographic Score (Mitral Stenosis) used?
Skor, semptomatik romatizmal mitral darlığı olan ve tedavi seçimi perkütan balon valvüloplasti ile cerrahi komissürotomi arasında tartışılan hastalarda kullanılır. Değerlendirme transtorasik ekokardiyografi bulgularına dayanır ve kapak morfolojisinin işleme ne kadar elverişli olduğunu tahmin etmeye yarar.
How is Wilkins Echocardiographic Score (Mitral Stenosis) calculated?
Toplam skor, mobilite puanı ile kapakçık kalınlaşması puanının, subvalvüler kalınlaşma puanının ve kalsifikasyon puanının toplanmasıyla elde edilir. Her bileşen 1 ile 4 arasında puanlanır ve toplam skor 4 ile 16 arasında değişir. Toplam skor 8 veya altında ise kapak morfolojisi perkütan balon valvüloplastiye genellikle uygundur ve iyi sonuç beklenir. Toplam skor 8 puanın üzerinde ise kapak morfolojisi işleme daha az uygundur ve suboptimal sonuç ile komplikasyon riski artar. Bu eşik mutlak bir sınır değildir; orijinal 1988 türetme çalışmasında yazarlar skoru dört ana bileşenin toplamı olarak tanımlamış, ancak komissürel kalsifikasyonun yeri ve dağılımı ile komissürel asimetriyi skora dahil etmemiştir. Bu nedenle güncel yaklaşımlar toplam skoru tek başına değil, komissürel morfoloji ve mitral yetmezlik derecesiyle birlikte değerlendirmeyi önerir.
How is the Wilkins Echocardiographic Score (Mitral Stenosis) result interpreted?
Wilkins skoru 8 puan veya altında olan hastalarda kapak morfolojisi perkütan mitral balon valvüloplastiye genellikle uygundur ve bu hastalarda daha iyi hemodinamik sonuç beklenir. Wilkins skoru 8 puanın üzerinde olan hastalarda işlem başarı olasılığı düşer, mitral yetmezlik ve diğer komplikasyonların görülme riski artar; bu hastalarda cerrahi komissürotomi veya valv replasmanı seçeneği ayrıca değerlendirilmelidir. Ancak skor 8 puanın üzerinde olsa dahi komissürel morfolojisi uygun olan bazı hastalarda işlem yine de başarılı olabilir; bu nedenle skor tek başına karar verdirici değildir ve komissürel kalsifikasyon ile mitral yetmezlik derecesiyle birlikte yorumlanmalıdır. Wilkins skoru, kapak morfolojisinin yalnızca bir özetidir ve hastanın klinik durumunun, semptom şiddetinin ve eşlik eden hastalıklarının yerini tutmaz.