ATRIA Bleeding Risk Score

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

ATRIA Bleeding Risk Score

Varfarin (veya diğer oral antikoagülanlar) ile tedavi edilen atriyal fibrilasyon hastalarında anemi, ağır böbrek hastalığı, ileri yaş, önceki kanama öyküsü ve hipertansiyon tanısına dayanarak major kanama riskini tabakalayan 0-10 puanlık skor.

When to use

Atriyal fibrilasyon nedeniyle oral antikoagülasyon düşünülen veya devam eden erişkin hastalarda kanama riski değerlendirmesi.

Formula

Puanlama: Anemi 3 puan; ağır böbrek hastalığı 3 puan; yaş ≥75 2 puan; önceki kanama öyküsü 1 puan; hipertansiyon tanısı 1 puan. Toplam 0-10. Kategoriler: 0-3 düşük risk (<%1/yıl), 4 orta risk (~%2.6/yıl), 5-10 yüksek risk (~%5.8/yıl).

Interpretation

ATRIA skoru arttıkça yıllık major kanama oranı artar: düşük risk grubunda (0-3 puan) <%1/yıl, orta risk grubunda (4 puan) yaklaşık %2.6/yıl, yüksek risk grubunda (5-10 puan) yaklaşık %5.8/yıl bildirilmiştir. Yüksek riskli grup, kohortun küçük bir bölümünü oluşturmasına rağmen major kanama olaylarının önemli bir kısmından sorumludur.

References

  • Fang MC, Go AS, Chang Y, et al. A new risk scheme to predict warfarin-associated hemorrhage: the ATRIA (AnTicoagulation and Risk factors In Atrial fibrillation) Study. J Am Coll Cardiol. 2011;58(4):395-401.

ATRIA skoru dış validasyon çalışmalarında HAS-BLED'e kıyasla daha zayıf ayırt edicilik göstermiştir; birçok kohortta ATRIA'nın herhangi bir kanama için eğri altında kalan alanı (AUC) yaklaşık 0.61 düzeyinde, orta-düşük seyretmiş, HAS-BLED ise özellikle intrakraniyal kanamada belirgin biçimde üstün kalmıştır. Bu nedenle skor tek başına antikoagülasyon kararı için kullanılmamalıdır. Skor, düzeltilebilir kanama risk faktörlerinin (kontrolsüz hipertansiyon, düşme riski, eşzamanlı antitrombosit veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaç kullanımı, aşırı alkol) belirlenmesine yardımcı bir araç olarak, tromboembolik risk değerlendirmesiyle birlikte yorumlanmalıdır.

Frequently asked questions

What is ATRIA Bleeding Risk Score?

Varfarin (veya diğer oral antikoagülanlar) ile tedavi edilen atriyal fibrilasyon hastalarında anemi, ağır böbrek hastalığı, ileri yaş, önceki kanama öyküsü ve hipertansiyon tanısına dayanarak major kanama riskini tabakalayan 0-10 puanlık skor.

When is ATRIA Bleeding Risk Score used?

Atriyal fibrilasyon nedeniyle oral antikoagülasyon düşünülen veya devam eden erişkin hastalarda kanama riski değerlendirmesi.

How is ATRIA Bleeding Risk Score calculated?

Puanlama: Anemi 3 puan; ağır böbrek hastalığı 3 puan; yaş ≥75 2 puan; önceki kanama öyküsü 1 puan; hipertansiyon tanısı 1 puan. Toplam 0-10. Kategoriler: 0-3 düşük risk (<%1/yıl), 4 orta risk (~%2.6/yıl), 5-10 yüksek risk (~%5.8/yıl).

How is the ATRIA Bleeding Risk Score result interpreted?

ATRIA skoru arttıkça yıllık major kanama oranı artar: düşük risk grubunda (0-3 puan) <%1/yıl, orta risk grubunda (4 puan) yaklaşık %2.6/yıl, yüksek risk grubunda (5-10 puan) yaklaşık %5.8/yıl bildirilmiştir. Yüksek riskli grup, kohortun küçük bir bölümünü oluşturmasına rağmen major kanama olaylarının önemli bir kısmından sorumludur.