ATRIA Kanama Riski Skoru

Klinik hesaplayıcılar

Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.

Hesaplayıcı yükleniyor…

ATRIA Kanama Riski Skoru

Varfarin (veya diğer oral antikoagülanlar) ile tedavi edilen atriyal fibrilasyon hastalarında anemi, ağır böbrek hastalığı, ileri yaş, önceki kanama öyküsü ve hipertansiyon tanısına dayanarak major kanama riskini tabakalayan 0-10 puanlık skor.

Ne zaman kullanılır

Atriyal fibrilasyon nedeniyle oral antikoagülasyon düşünülen veya devam eden erişkin hastalarda kanama riski değerlendirmesi.

Formül

Puanlama: Anemi 3 puan; ağır böbrek hastalığı 3 puan; yaş ≥75 2 puan; önceki kanama öyküsü 1 puan; hipertansiyon tanısı 1 puan. Toplam 0-10. Kategoriler: 0-3 düşük risk (<%1/yıl), 4 orta risk (~%2.6/yıl), 5-10 yüksek risk (~%5.8/yıl).

Yorumlama

ATRIA skoru arttıkça yıllık major kanama oranı artar: düşük risk grubunda (0-3 puan) <%1/yıl, orta risk grubunda (4 puan) yaklaşık %2.6/yıl, yüksek risk grubunda (5-10 puan) yaklaşık %5.8/yıl bildirilmiştir. Yüksek riskli grup, kohortun küçük bir bölümünü oluşturmasına rağmen major kanama olaylarının önemli bir kısmından sorumludur.

Kaynaklar

  • Fang MC, Go AS, Chang Y, et al. A new risk scheme to predict warfarin-associated hemorrhage: the ATRIA (AnTicoagulation and Risk factors In Atrial fibrillation) Study. J Am Coll Cardiol. 2011;58(4):395-401.

ATRIA skoru dış validasyon çalışmalarında HAS-BLED'e kıyasla daha zayıf ayırt edicilik göstermiştir; birçok kohortta ATRIA'nın herhangi bir kanama için eğri altında kalan alanı (AUC) yaklaşık 0.61 düzeyinde, orta-düşük seyretmiş, HAS-BLED ise özellikle intrakraniyal kanamada belirgin biçimde üstün kalmıştır. Bu nedenle skor tek başına antikoagülasyon kararı için kullanılmamalıdır. Skor, düzeltilebilir kanama risk faktörlerinin (kontrolsüz hipertansiyon, düşme riski, eşzamanlı antitrombosit veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaç kullanımı, aşırı alkol) belirlenmesine yardımcı bir araç olarak, tromboembolik risk değerlendirmesiyle birlikte yorumlanmalıdır.

Sık sorulan sorular

ATRIA Kanama Riski Skoru nedir?

Varfarin (veya diğer oral antikoagülanlar) ile tedavi edilen atriyal fibrilasyon hastalarında anemi, ağır böbrek hastalığı, ileri yaş, önceki kanama öyküsü ve hipertansiyon tanısına dayanarak major kanama riskini tabakalayan 0-10 puanlık skor.

ATRIA Kanama Riski Skoru ne zaman kullanılır?

Atriyal fibrilasyon nedeniyle oral antikoagülasyon düşünülen veya devam eden erişkin hastalarda kanama riski değerlendirmesi.

ATRIA Kanama Riski Skoru nasıl hesaplanır?

Puanlama: Anemi 3 puan; ağır böbrek hastalığı 3 puan; yaş ≥75 2 puan; önceki kanama öyküsü 1 puan; hipertansiyon tanısı 1 puan. Toplam 0-10. Kategoriler: 0-3 düşük risk (<%1/yıl), 4 orta risk (~%2.6/yıl), 5-10 yüksek risk (~%5.8/yıl).

ATRIA Kanama Riski Skoru sonucu nasıl yorumlanır?

ATRIA skoru arttıkça yıllık major kanama oranı artar: düşük risk grubunda (0-3 puan) <%1/yıl, orta risk grubunda (4 puan) yaklaşık %2.6/yıl, yüksek risk grubunda (5-10 puan) yaklaşık %5.8/yıl bildirilmiştir. Yüksek riskli grup, kohortun küçük bir bölümünü oluşturmasına rağmen major kanama olaylarının önemli bir kısmından sorumludur.