Villalta Skoru (Post-Trombotik Sendrom Şiddeti)

Klinik hesaplayıcılar

Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.

Hesaplayıcı yükleniyor…

Villalta Skoru (Post-Trombotik Sendrom Şiddeti)

Derin ven trombozu (DVT) öyküsü olan bacakta post-trombotik sendromun (PTS) varlığını ve şiddetini belirleyen, 5 hasta bildirimli semptom ve 6 klinisyen bulgusuna dayalı klinik skala (0-33).

Ne zaman kullanılır

Görüntüleme ile doğrulanmış DVT öyküsü olan hastada, semptom başlangıcından en az 3-6 ay sonra (akut trombüs bulguları geçtikten sonra) aynı bacağın değerlendirilmesinde.

Formül

5 semptom (ağrı, kramp, ağırlık hissi, parestezi, kaşıntı) ve 6 bulgu (pretibial ödem, endürasyon, hiperpigmentasyon, kızarıklık, venöz ektazi, baldır kompresyonunda ağrı) her biri 0 (yok) - 3 (şiddetli) arası puanlanır; toplam 0-33. Aynı bacakta önceki DVT varlığında toplam ≥5 VEYA venöz ülser varlığı PTS tanısı koydurur. Şiddet: 5-9 hafif, 10-14 orta, ≥15 (veya ülser varlığı) şiddetli.

Yorumlama

Derin ven trombozu (DVT) öyküsü olan bacakta toplam skor 5 puanın altında ise (ve venöz ülser yoksa) post-trombotik sendrom yok kabul edilir. Toplam skor 5-9 arası ise hafif, 10-14 arası ise orta, 15 ve üzeri ise (veya bacakta venöz ülser varsa toplam skordan bağımsız olarak) şiddetli post-trombotik sendrom olarak sınıflandırılır. Uluslararası uzlaşı, standardizasyon amacıyla tek ölçümde skor 5 ve üzeri yerine iki ayrı vizitte 3-6 ay arayla teyit edilmesini önerir; çünkü tek ölçüm geçici bulgularla yanlış pozitiflik doğurabilir. Sonuç, kompresyon tedavisi, egzersiz ve dirençli olgularda girişimsel değerlendirme kararlarını desteklemek için kullanılmalıdır.

Kaynaklar

  • Villalta S, Bagatella P, Bracco L, Booth S, Ambrosio GB, Prins M. Assessment of validity and reproducibility of a clinical scale for the post-thrombotic syndrome (abstract). Haemostasis. 1994;24:158a.
  • Kahn SR, Partsch H, Vedantham S, Prandoni P, Kearon C; Subcommittee on Control of Anticoagulation of the SSC of the ISTH. Definition of post-thrombotic syndrome of the leg for use in clinical investigations: a recommendation for standardization. J Thromb Haemost. 2009;7(5):879-883.

Villalta skoru akut DVT döneminden en az birkaç ay sonra, aynı bacakta değerlendirilmelidir; akut trombüs bulguları ile karıştırılmamalıdır. Bilateral hastalık, lenfödem veya eşlik eden venöz yetmezlik yorumlamayı güçleştirebilir. Bu araç klinik kararın yerine geçmez.

Sık sorulan sorular

Villalta Skoru (Post-Trombotik Sendrom Şiddeti) nedir?

Derin ven trombozu (DVT) öyküsü olan bacakta post-trombotik sendromun (PTS) varlığını ve şiddetini belirleyen, 5 hasta bildirimli semptom ve 6 klinisyen bulgusuna dayalı klinik skala (0-33).

Villalta Skoru (Post-Trombotik Sendrom Şiddeti) ne zaman kullanılır?

Görüntüleme ile doğrulanmış DVT öyküsü olan hastada, semptom başlangıcından en az 3-6 ay sonra (akut trombüs bulguları geçtikten sonra) aynı bacağın değerlendirilmesinde.

Villalta Skoru (Post-Trombotik Sendrom Şiddeti) nasıl hesaplanır?

5 semptom (ağrı, kramp, ağırlık hissi, parestezi, kaşıntı) ve 6 bulgu (pretibial ödem, endürasyon, hiperpigmentasyon, kızarıklık, venöz ektazi, baldır kompresyonunda ağrı) her biri 0 (yok) - 3 (şiddetli) arası puanlanır; toplam 0-33. Aynı bacakta önceki DVT varlığında toplam ≥5 VEYA venöz ülser varlığı PTS tanısı koydurur. Şiddet: 5-9 hafif, 10-14 orta, ≥15 (veya ülser varlığı) şiddetli.

Villalta Skoru (Post-Trombotik Sendrom Şiddeti) sonucu nasıl yorumlanır?

Derin ven trombozu (DVT) öyküsü olan bacakta toplam skor 5 puanın altında ise (ve venöz ülser yoksa) post-trombotik sendrom yok kabul edilir. Toplam skor 5-9 arası ise hafif, 10-14 arası ise orta, 15 ve üzeri ise (veya bacakta venöz ülser varsa toplam skordan bağımsız olarak) şiddetli post-trombotik sendrom olarak sınıflandırılır. Uluslararası uzlaşı, standardizasyon amacıyla tek ölçümde skor 5 ve üzeri yerine iki ayrı vizitte 3-6 ay arayla teyit edilmesini önerir; çünkü tek ölçüm geçici bulgularla yanlış pozitiflik doğurabilir. Sonuç, kompresyon tedavisi, egzersiz ve dirençli olgularda girişimsel değerlendirme kararlarını desteklemek için kullanılmalıdır.