ACTION ICU Skoru (NSTEMI’de Yoğun Bakım İhtiyacı)
Klinik hesaplayıcılar
Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.
ACTION ICU Skoru (NSTEMI'de Yoğun Bakım İhtiyacı)
Başlangıçta hemodinamik olarak stabil NSTEMI (ST-segment yükselmesiz miyokard infarktüsü) hastalarında, başvuru anındaki dokuz klinik/laboratuvar değişkenine dayanarak yatış sırasında kardiyak arrest, şok, yüksek dereceli AV blok, solunum yetmezliği, inme veya ölüm gibi yoğun bakım düzeyinde bakım gerektirecek bir komplikasyon gelişme riskini öngören skor.
Ne zaman kullanılır
Başvuruda kardiyojenik şok veya kardiyak arrest olmayan, hemodinamik olarak stabil NSTEMI tanılı erişkin hastalarda, başlangıç değerlendirmesi sırasında ICU/CCU'ya karşı standart telemetri/servis yatışı kararına yardımcı olmak için.
Formül
ACTION ICU = yaş ≥70 (+1) + kreatinin ≥1,1 mg/dL (+1) + kalp hızı [<85: 0, 85-100: +1, >100: +3] + sistolik KB [≥145: 0, 125-145: +1, <125: +3] + troponin ≥12×ULN (+2) + kalp yetmezliği bulgu/semptomu (+5) + ST çökmesi (+1) + önceki revaskülarizasyon yok (+1) + kronik akciğer hastalığı (+2). Toplam puan aralığı 0-19. Puan arttıkça yoğun bakım düzeyinde bakım gerektiren komplikasyon riski artar; orijinal kohortta puan ≤1 için komplikasyon riski <3,4%, puan ≥14 için ~39,3%.
Yorumlama
ACTION ICU puanı arttıkça yatış sırasında kardiyak arrest, şok, yüksek dereceli AV blok, solunum yetmezliği, inme veya ölüm gibi yoğun bakım düzeyinde bakım gerektiren bir komplikasyon gelişme olasılığı artar. Düşük puanlar (yaklaşık ≤4) düşük riski, yüksek puanlar (yaklaşık ≥10) belirgin şekilde artmış riski yansıtır. Türetme kohortunda hastaların yaklaşık yarısı (%49) yoğun bakım gerektiren komplikasyon açısından düşük olasılıklı (<%10) gruba, yaklaşık onda biri (%11) ise çok yüksek riskli (>%30) gruba düşmüştür; bu dağılım skorun asıl değerinin çok düşük riskli hastaları güvenle standart yatağa yönlendirmek olduğunu gösterir. İki Latin-Amerikan dış validasyon çalışmasında (Kolombiya ve Meksika kohortları) ayrım gücü orijinal türetme kohortuna yakın (AUC sırasıyla 0,78 ve 0,77) bulunmuş, ancak orijinal ≥5 eşiği kullanıldığında her iki kohortta da özgüllük düşük (Kolombiya'da duyarlılık %84,0/özgüllük %48,4; Meksika'da duyarlılık %87,7/özgüllük %42,6) çıkmıştır; bu da skorun bu popülasyonlarda pozitif sonuçları aşırı öngördüğünü düşündürmektedir. Kesin yatış eşiği kuruma özgüdür; skor klinik muhakemenin, hemodinamik trendlerin ve komorbiditelerin yerine geçmez.
Kaynaklar
- Fanaroff AC, Chen AY, Fonarow GC, et al. Risk Score to Predict Need for Intensive Care in Initially Hemodynamically Stable Adults With Non-ST-Segment-Elevation Myocardial Infarction. J Am Heart Assoc. 2018;7(11):e008894.
ACTION ICU skoru geniş çaplı harici validasyondan geçmemiştir ve orijinal kohort ≥65 yaş Medicare hastalarına dayanmaktadır; daha genç popülasyonlarda veya farklı sağlık sistemlerinde performansı değişebilir. Başvuru anında kardiyojenik şok veya kardiyak arrest olan hastalarda geçerli değildir. Skor tek başına yoğun bakım yatış kararını belirlememeli, klinik seyir ve hemodinamik trendlerle birlikte değerlendirilmelidir.
Sık sorulan sorular
ACTION ICU Skoru (NSTEMI'de Yoğun Bakım İhtiyacı) nedir?
Başlangıçta hemodinamik olarak stabil NSTEMI (ST-segment yükselmesiz miyokard infarktüsü) hastalarında, başvuru anındaki dokuz klinik/laboratuvar değişkenine dayanarak yatış sırasında kardiyak arrest, şok, yüksek dereceli AV blok, solunum yetmezliği, inme veya ölüm gibi yoğun bakım düzeyinde bakım gerektirecek bir komplikasyon gelişme riskini öngören skor.
ACTION ICU Skoru (NSTEMI'de Yoğun Bakım İhtiyacı) ne zaman kullanılır?
Başvuruda kardiyojenik şok veya kardiyak arrest olmayan, hemodinamik olarak stabil NSTEMI tanılı erişkin hastalarda, başlangıç değerlendirmesi sırasında ICU/CCU'ya karşı standart telemetri/servis yatışı kararına yardımcı olmak için.
ACTION ICU Skoru (NSTEMI'de Yoğun Bakım İhtiyacı) nasıl hesaplanır?
ACTION ICU = yaş ≥70 (+1) + kreatinin ≥1,1 mg/dL (+1) + kalp hızı [<85: 0, 85-100: +1, >100: +3] + sistolik KB [≥145: 0, 125-145: +1, <125: +3] + troponin ≥12×ULN (+2) + kalp yetmezliği bulgu/semptomu (+5) + ST çökmesi (+1) + önceki revaskülarizasyon yok (+1) + kronik akciğer hastalığı (+2). Toplam puan aralığı 0-19. Puan arttıkça yoğun bakım düzeyinde bakım gerektiren komplikasyon riski artar; orijinal kohortta puan ≤1 için komplikasyon riski <3,4%, puan ≥14 için ~39,3%.
ACTION ICU Skoru (NSTEMI'de Yoğun Bakım İhtiyacı) sonucu nasıl yorumlanır?
ACTION ICU puanı arttıkça yatış sırasında kardiyak arrest, şok, yüksek dereceli AV blok, solunum yetmezliği, inme veya ölüm gibi yoğun bakım düzeyinde bakım gerektiren bir komplikasyon gelişme olasılığı artar. Düşük puanlar (yaklaşık ≤4) düşük riski, yüksek puanlar (yaklaşık ≥10) belirgin şekilde artmış riski yansıtır. Türetme kohortunda hastaların yaklaşık yarısı (%49) yoğun bakım gerektiren komplikasyon açısından düşük olasılıklı (<%10) gruba, yaklaşık onda biri (%11) ise çok yüksek riskli (>%30) gruba düşmüştür; bu dağılım skorun asıl değerinin çok düşük riskli hastaları güvenle standart yatağa yönlendirmek olduğunu gösterir. İki Latin-Amerikan dış validasyon çalışmasında (Kolombiya ve Meksika kohortları) ayrım gücü orijinal türetme kohortuna yakın (AUC sırasıyla 0,78 ve 0,77) bulunmuş, ancak orijinal ≥5 eşiği kullanıldığında her iki kohortta da özgüllük düşük (Kolombiya'da duyarlılık %84,0/özgüllük %48,4; Meksika'da duyarlılık %87,7/özgüllük %42,6) çıkmıştır; bu da skorun bu popülasyonlarda pozitif sonuçları aşırı öngördüğünü düşündürmektedir. Kesin yatış eşiği kuruma özgüdür; skor klinik muhakemenin, hemodinamik trendlerin ve komorbiditelerin yerine geçmez.