RIPASA Score for Acute Appendicitis
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
RIPASA Score for Acute Appendicitis
Demografik veriler, semptomlar, muayene bulguları ve laboratuvar sonuçlarını birleştiren, akut apandisit olasılığını tabakalayan 15 maddelik, ağırlıklı puanlı skorlama sistemi. Alvarado skorundan farklı kriter seti kullanır ve özellikle Asya popülasyonlarında geliştirilmiştir.
When to use
RIPASA skoru, sağ iliak fossa (sağ alt kadran) ağrısı ile başvuran ve akut apandisit ön tanısı düşünülen çocuk ve erişkin hastalarda kullanılır. Skor, öykü, muayene ve temel laboratuvar bulguları elde edildikten sonra, ileri görüntüleme veya cerrahi konsültasyon kararını desteklemek amacıyla hesaplanır.
Formula
Puanlama: Yaş < 40 = 1; Erkek cinsiyet = 1; RIF ağrısı = 0,5; Ağrı göçü = 0,5; Bulantı/kusma = 1; Anoreksi = 1; Semptom süresi < 48 saat = 1; RIF hassasiyeti = 1; Defans = 2; Rebound hassasiyeti = 1; Rovsing belirtisi = 2; Ateş = 1; Yükselmiş lökosit = 1; Negatif idrar tahlili = 1; Yerel olmayan nüfus kayıt statüsü = 1. Toplam maksimum 17,5. Kesim noktaları: < 5 düşük olasılık; 5-7,5 orta olasılık (gözlem/ileri değerlendirme); ≥ 7,5 yüksek olasılık (cerrahi konsültasyon).
Interpretation
RIPASA skoru 5'in altında olduğunda akut apandisit olasılığı düşüktür. Skor 5 ile 7,5 arasında ise olasılık ortadır ve bu hastalarda seri muayene, görüntüleme veya gözlem önerilir. Skor 7,5 ve üzerinde ise olasılık yüksektir ve cerrahi konsültasyon ile ameliyat düşünülmelidir. Orijinal çalışmada 7,5 eşiği yaklaşık %88 duyarlılık ve %67 özgüllük ile ilişkilendirilmiştir. Meta-analizler skorun genel olarak yüksek duyarlılıkta (yaklaşık %94-95) fakat değişken ve görece düşük özgüllükte (yaklaşık %55-71) olduğunu göstermiştir; bu nedenle yüksek RIPASA skoru apandisiti güçlü biçimde düşündürür ancak tek başına kesinleştirmez ve gereksiz apendektomiyi önlemek için görüntüleme ile doğrulanması yerinde olur. Skorun apandisiti dışlamadaki gücü, kesinleştirmedeki gücünden daha yüksektir.
References
- Chong CF, Adi MI, Thien A, Suyoi A, Mackie AJ, Tin AS, Yong AR, Chuah JA, Kok KY, Mathew VV, Tan JJ. Development of the RIPASA score: a new appendicitis scoring system for the diagnosis of acute appendicitis. Singapore Med J. 2010;51(3):220-225. PMID: 20428744.
- Di Saverio S, Podda M, De Simone B, et al. Diagnosis and treatment of acute appendicitis: 2020 update of the WSES Jerusalem guidelines. World J Emerg Surg. 2020;15(1):27. doi:10.1186/s13017-020-00306-3. PMID: 32295644.
- Comparison of RIPASA and ALVARADO scores for risk assessment of acute appendicitis: A systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2022;17(9):e0275427. doi:10.1371/journal.pone.0275427.
RIPASA, Alvarado skorundan farklı bir kriter setidir ve onunla karıştırılmamalıdır. Popülasyona özgü "yerel olmayan nüfus kayıt statüsü" maddesi orijinal Brunei kohortuna aittir; farklı popülasyonlarda dış validasyon sonuçları değişkenlik gösterebilir. Skor tek başına ameliyat kararı vermez; klinik muhakeme ve görüntüleme ile birlikte kullanılmalıdır.
Frequently asked questions
What is RIPASA Score for Acute Appendicitis?
Demografik veriler, semptomlar, muayene bulguları ve laboratuvar sonuçlarını birleştiren, akut apandisit olasılığını tabakalayan 15 maddelik, ağırlıklı puanlı skorlama sistemi. Alvarado skorundan farklı kriter seti kullanır ve özellikle Asya popülasyonlarında geliştirilmiştir.
When is RIPASA Score for Acute Appendicitis used?
RIPASA skoru, sağ iliak fossa (sağ alt kadran) ağrısı ile başvuran ve akut apandisit ön tanısı düşünülen çocuk ve erişkin hastalarda kullanılır. Skor, öykü, muayene ve temel laboratuvar bulguları elde edildikten sonra, ileri görüntüleme veya cerrahi konsültasyon kararını desteklemek amacıyla hesaplanır.
How is RIPASA Score for Acute Appendicitis calculated?
Puanlama: Yaş < 40 = 1; Erkek cinsiyet = 1; RIF ağrısı = 0,5; Ağrı göçü = 0,5; Bulantı/kusma = 1; Anoreksi = 1; Semptom süresi < 48 saat = 1; RIF hassasiyeti = 1; Defans = 2; Rebound hassasiyeti = 1; Rovsing belirtisi = 2; Ateş = 1; Yükselmiş lökosit = 1; Negatif idrar tahlili = 1; Yerel olmayan nüfus kayıt statüsü = 1. Toplam maksimum 17,5. Kesim noktaları: < 5 düşük olasılık; 5-7,5 orta olasılık (gözlem/ileri değerlendirme); ≥ 7,5 yüksek olasılık (cerrahi konsültasyon).
How is the RIPASA Score for Acute Appendicitis result interpreted?
RIPASA skoru 5'in altında olduğunda akut apandisit olasılığı düşüktür. Skor 5 ile 7,5 arasında ise olasılık ortadır ve bu hastalarda seri muayene, görüntüleme veya gözlem önerilir. Skor 7,5 ve üzerinde ise olasılık yüksektir ve cerrahi konsültasyon ile ameliyat düşünülmelidir. Orijinal çalışmada 7,5 eşiği yaklaşık %88 duyarlılık ve %67 özgüllük ile ilişkilendirilmiştir. Meta-analizler skorun genel olarak yüksek duyarlılıkta (yaklaşık %94-95) fakat değişken ve görece düşük özgüllükte (yaklaşık %55-71) olduğunu göstermiştir; bu nedenle yüksek RIPASA skoru apandisiti güçlü biçimde düşündürür ancak tek başına kesinleştirmez ve gereksiz apendektomiyi önlemek için görüntüleme ile doğrulanması yerinde olur. Skorun apandisiti dışlamadaki gücü, kesinleştirmedeki gücünden daha yüksektir.