Wexner Constipation Score

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Wexner Constipation Score

Wexner (Cleveland Clinic) konstipasyon skoru, hastanın kendi bildirdiği sekiz semptom maddesine dayanan ve 0 ile 30 arasında puanlanan bir konstipasyon şiddet ölçeğidir. Skor yükseldikçe hastanın bildirdiği konstipasyon şiddeti de artar.

When to use

Bu skor, kronik konstipasyon nedeniyle değerlendirilen ve özellikle anorektal fizyoloji testine (kolonik transit zamanı, anal manometri, sinedefekografi, elektromiyografi) yönlendirilen hastalarda başlangıç semptom şiddetini belirlemek amacıyla kullanılır. Aynı skor, laksatif tedavisi, biofeedback veya cerrahi girişim sonrasında semptomatik iyileşmeyi nesnel biçimde belgelemek için tekrarlanabilir.

Formula

Toplam Wexner skoru, sekiz maddenin puanlarının toplanmasıyla elde edilir. Yedi madde (dışkılama sıklığı, zorlanma, eksik boşalma hissi, karın ağrısı, tuvalette geçen süre, başarısız deneme sayısı ve konstipasyon süresi) 0 ile 4 arasında puanlanırken, dışkılama için gereken yardım türü maddesi 0 ile 2 arasında puanlanır ve bu nedenle toplam skor 0 ile 30 arasında değişir. Skor, hastanın kendi bildirdiği semptomlara dayanan basit bir toplam puandır; herhangi bir ağırlıklandırma veya lojistik dönüşüm içermez. Orijinal çalışmada skor ≥ 15 değeri, ciddi konstipasyon olarak sınıflanan hastaları ayırt etmek için kullanılmıştır; ancak bu eşik, bir tanı testi gibi duyarlılık/özgüllük analiziyle resmi olarak optimize edilmiş bir kesim noktası değildir.

Interpretation

Skor 0 olduğunda hasta hiçbir konstipasyon semptomu bildirmemektedir ve skor 30'a yaklaştıkça bildirilen semptom şiddeti artmaktadır. Türk popülasyonuna özgü bir eşik doğrulama çalışması bulunmadığından, aşağıdaki değerler uluslararası kaynaklarda sıklıkla kullanılan genel eşiklerdir ve klinik bağlamdan bağımsız kesin tanı sınırları olarak alınmamalıdır. Skoru 15 ve üzerinde olan hastalar, orijinal çalışmada ve sonraki birçok yayında ciddi (klinik olarak anlamlı) konstipasyon olarak sınıflandırılmıştır ve bu hastalarda ileri anorektal fizyoloji testi (kolonik transit zamanı, anal manometri, defekografi) veya cerrahi/biofeedback tedavisi değerlendirmesi gündeme gelebilir. Skoru 1 ile 14 arasında olan hastalarda hafif-orta düzeyde semptom bildirilmiştir ve bu hastalarda genellikle diyet, lif takviyesi ve osmotik laksatif gibi basamak tedavilerle izlem yeterlidir. Skoru 0 olan hastada bildirilen konstipasyon semptomu yoktur. Tedavi öncesi ve sonrası skorlar arasındaki fark, semptomatik iyileşmeyi göstermek için kullanılabilir; ancak bu farkın hangi büyüklükte klinik olarak anlamlı kabul edileceğine dair standart bir minimal anlamlı fark değeri yaygın olarak doğrulanmamıştır. Sonuç, her durumda klinik bağlam, alarm bulguları ve gerekli görülen ileri tetkiklerle birlikte yorumlanmalıdır.

References

  • Agachan F, Chen T, Pfeifer J, Reissman P, Wexner SD. A constipation scoring system to simplify evaluation and management of constipated patients. Dis Colon Rectum. 1996;39(6):681-685. PMID: 8646957. DOI: 10.1007/BF02056950.
  • Paquette IM, Varma MG, Kaiser AM, Steele SR, Rafferty JF. The American Society of Colon and Rectal Surgeons Clinical Practice Guideline for the Evaluation and Management of Constipation. Dis Colon Rectum. 2016;59(6):479-492. PMID: 27145304.
  • Sadeghi A ve ark. Cross-cultural adaptation, validity, and reliability of the Wexner questionnaire in patients with functional constipation in an Iranian population. PMC8245831.

Wexner skoru, hastanın kendi bildirdiği semptomlara dayanan bir şiddet ölçeğidir; tanı koymaz ve alarm bulguları (kanama, kilo kaybı, anemi, aile öyküsü) olan hastalarda kolonoskopi dahil ileri değerlendirmenin yerine geçmez. Skor, anorektal fizyoloji testine yönlendirilmiş ve nesnel obstrüktif bulgusu olan seçilmiş bir hasta grubunda geliştirilmiştir; bu nedenle genel popülasyonda tarama aracı olarak kullanılırken bu sınırlılık akılda tutulmalıdır. Bu araç klinik kararın yerine geçmez ve sonuç her zaman hastanın öyküsü, muayenesi ve gerekli görülen tetkiklerle birlikte değerlendirilmelidir.

Frequently asked questions

What is Wexner Constipation Score?

Wexner (Cleveland Clinic) konstipasyon skoru, hastanın kendi bildirdiği sekiz semptom maddesine dayanan ve 0 ile 30 arasında puanlanan bir konstipasyon şiddet ölçeğidir. Skor yükseldikçe hastanın bildirdiği konstipasyon şiddeti de artar.

When is Wexner Constipation Score used?

Bu skor, kronik konstipasyon nedeniyle değerlendirilen ve özellikle anorektal fizyoloji testine (kolonik transit zamanı, anal manometri, sinedefekografi, elektromiyografi) yönlendirilen hastalarda başlangıç semptom şiddetini belirlemek amacıyla kullanılır. Aynı skor, laksatif tedavisi, biofeedback veya cerrahi girişim sonrasında semptomatik iyileşmeyi nesnel biçimde belgelemek için tekrarlanabilir.

How is Wexner Constipation Score calculated?

Toplam Wexner skoru, sekiz maddenin puanlarının toplanmasıyla elde edilir. Yedi madde (dışkılama sıklığı, zorlanma, eksik boşalma hissi, karın ağrısı, tuvalette geçen süre, başarısız deneme sayısı ve konstipasyon süresi) 0 ile 4 arasında puanlanırken, dışkılama için gereken yardım türü maddesi 0 ile 2 arasında puanlanır ve bu nedenle toplam skor 0 ile 30 arasında değişir. Skor, hastanın kendi bildirdiği semptomlara dayanan basit bir toplam puandır; herhangi bir ağırlıklandırma veya lojistik dönüşüm içermez. Orijinal çalışmada skor ≥ 15 değeri, ciddi konstipasyon olarak sınıflanan hastaları ayırt etmek için kullanılmıştır; ancak bu eşik, bir tanı testi gibi duyarlılık/özgüllük analiziyle resmi olarak optimize edilmiş bir kesim noktası değildir.

How is the Wexner Constipation Score result interpreted?

Skor 0 olduğunda hasta hiçbir konstipasyon semptomu bildirmemektedir ve skor 30'a yaklaştıkça bildirilen semptom şiddeti artmaktadır. Türk popülasyonuna özgü bir eşik doğrulama çalışması bulunmadığından, aşağıdaki değerler uluslararası kaynaklarda sıklıkla kullanılan genel eşiklerdir ve klinik bağlamdan bağımsız kesin tanı sınırları olarak alınmamalıdır. Skoru 15 ve üzerinde olan hastalar, orijinal çalışmada ve sonraki birçok yayında ciddi (klinik olarak anlamlı) konstipasyon olarak sınıflandırılmıştır ve bu hastalarda ileri anorektal fizyoloji testi (kolonik transit zamanı, anal manometri, defekografi) veya cerrahi/biofeedback tedavisi değerlendirmesi gündeme gelebilir. Skoru 1 ile 14 arasında olan hastalarda hafif-orta düzeyde semptom bildirilmiştir ve bu hastalarda genellikle diyet, lif takviyesi ve osmotik laksatif gibi basamak tedavilerle izlem yeterlidir. Skoru 0 olan hastada bildirilen konstipasyon semptomu yoktur. Tedavi öncesi ve sonrası skorlar arasındaki fark, semptomatik iyileşmeyi göstermek için kullanılabilir; ancak bu farkın hangi büyüklükte klinik olarak anlamlı kabul edileceğine dair standart bir minimal anlamlı fark değeri yaygın olarak doğrulanmamıştır. Sonuç, her durumda klinik bağlam, alarm bulguları ve gerekli görülen ileri tetkiklerle birlikte yorumlanmalıdır.