Wexner Score for Obstructed Defecation Syndrome (ODS) / Fecal Incontinence Severity
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
Wexner Score for Obstructed Defecation Syndrome (ODS) / Fecal Incontinence Severity
Katı/sıvı dışkı ve gaz kaçırma sıklığı, ped kullanımı ve yaşam tarzı etkilenimini değerlendiren, fekal inkontinans şiddetini 0 (tam kontinans) ile 20 (tam inkontinans) arasında nicelendiren beş maddelik skor. Sitede ayrıca bulunan konstipasyon odaklı Wexner (Agachan-Wexner) Konstipasyon Skoru'ndan farklı, bağımsız bir araçtır.
When to use
Katı/sıvı dışkı veya gaz kaçırma yakınması olan hastada başlangıç değerlendirmesi ve tedavi yanıtının izlenmesinde (biofeedback, sfinkteroplasti, sakral nöromodülasyon vb.).
Formula
Toplam = 5 maddenin (katı dışkı, sıvı dışkı, gaz kaçırma, ped kullanımı, yaşam tarzı etkilenimi) puanları toplamı; her madde 0 (hiç) ile 4 (günde en az bir kez) arasında puanlanır. Toplam aralık 0 (tam kontinans) - 20 (tam inkontinans).
Interpretation
Skor arttıkça fekal inkontinans şiddeti artar; 0 tam kontinansı, 20 tam inkontinansı gösterir. Skorun üç maddesi (katı, sıvı ve gaz kaçırma sıklığı) semptom yükünü, iki maddesi (ped kullanımı ve yaşam tarzı etkilenimi) ise durumun yaşam kalitesine etkisini yansıtır. Skor, semptomların şiddetini nicelemek ve biofeedback, sfinkteroplasti veya sakral nöromodülasyon gibi girişimler öncesi ve sonrası tedavi yanıtını karşılaştırmak için kullanılır. Wexner skoru için evrensel kabul görmüş kesin bir şiddet eşiği bulunmamakla birlikte, literatürde yaygın olarak 9 ve üzeri değerler klinik olarak anlamlı inkontinansla ilişkilendirilir; ancak bu eşik mutlak değildir. Skor tek başına tanı koydurucu değildir ve klinik muayene ile birlikte yorumlanmalıdır.
References
- Jorge JM, Wexner SD. Etiology and management of fecal incontinence. Dis Colon Rectum. 1993;36(1):77-97. PMID: 8416784.
- Vaizey CJ, Carapeti E, Cahill JA, Kamm MA. Prospective comparison of faecal incontinence grading systems. Gut. 1999;44(1):77-80. PMID: 9862829.
Bu araç fekal inkontinans şiddetini ölçer; izole obstrüktif defekasyon/kabızlık semptomlarını değerlendirmek için tasarlanmamıştır. Klinik değerlendirme, anorektal manometri ve görüntüleme ile birlikte yorumlanmalıdır.
Frequently asked questions
What is Wexner Score for Obstructed Defecation Syndrome (ODS) / Fecal Incontinence Severity?
Katı/sıvı dışkı ve gaz kaçırma sıklığı, ped kullanımı ve yaşam tarzı etkilenimini değerlendiren, fekal inkontinans şiddetini 0 (tam kontinans) ile 20 (tam inkontinans) arasında nicelendiren beş maddelik skor. Sitede ayrıca bulunan konstipasyon odaklı Wexner (Agachan-Wexner) Konstipasyon Skoru'ndan farklı, bağımsız bir araçtır.
When is Wexner Score for Obstructed Defecation Syndrome (ODS) / Fecal Incontinence Severity used?
Katı/sıvı dışkı veya gaz kaçırma yakınması olan hastada başlangıç değerlendirmesi ve tedavi yanıtının izlenmesinde (biofeedback, sfinkteroplasti, sakral nöromodülasyon vb.).
How is Wexner Score for Obstructed Defecation Syndrome (ODS) / Fecal Incontinence Severity calculated?
Toplam = 5 maddenin (katı dışkı, sıvı dışkı, gaz kaçırma, ped kullanımı, yaşam tarzı etkilenimi) puanları toplamı; her madde 0 (hiç) ile 4 (günde en az bir kez) arasında puanlanır. Toplam aralık 0 (tam kontinans) - 20 (tam inkontinans).
How is the Wexner Score for Obstructed Defecation Syndrome (ODS) / Fecal Incontinence Severity result interpreted?
Skor arttıkça fekal inkontinans şiddeti artar; 0 tam kontinansı, 20 tam inkontinansı gösterir. Skorun üç maddesi (katı, sıvı ve gaz kaçırma sıklığı) semptom yükünü, iki maddesi (ped kullanımı ve yaşam tarzı etkilenimi) ise durumun yaşam kalitesine etkisini yansıtır. Skor, semptomların şiddetini nicelemek ve biofeedback, sfinkteroplasti veya sakral nöromodülasyon gibi girişimler öncesi ve sonrası tedavi yanıtını karşılaştırmak için kullanılır. Wexner skoru için evrensel kabul görmüş kesin bir şiddet eşiği bulunmamakla birlikte, literatürde yaygın olarak 9 ve üzeri değerler klinik olarak anlamlı inkontinansla ilişkilendirilir; ancak bu eşik mutlak değildir. Skor tek başına tanı koydurucu değildir ve klinik muayene ile birlikte yorumlanmalıdır.