RibScore for Rib Fracture-Associated Morbidity

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

RibScore for Rib Fracture-Associated Morbidity

Toraks BT'sindeki kaburga kırığı paternine dayanarak pnömoni, solunum yetmezliği ve trakeostomi riskini öngören ve altı radyografik bulgudan oluşan (her biri 1 puan, toplam 0-6) bir skordur. Skorun her bir bileşeni bu üç pulmoner komplikasyonla doğrusal ve istatistiksel olarak anlamlı biçimde ilişkili bulunmuştur. Skor, kaburga kırığı yükünü öznel ifadelerden çıkarıp standart ve sayısal bir dile taşıyarak hekimler arası iletişimi ve prognoz bildirimini kolaylaştırmayı amaçlar.

When to use

Toraks BT'sinde kaburga kırığı saptanan künt göğüs travmalı erişkin hastalarda, disposizyon ve yakın izlem kararını desteklemek için kullanılır. Skorun altı bileşeninin tamamı bilgisayarlı tomografi görüntülemesinden elde edildiği için güvenilir hesaplama toraks BT'sinin çekilmiş olmasını gerektirir.

Formula

Her madde 1 puan: ≥6 kaburga kırığı; Bilateral kırık; Yelken göğüs; ≥3 ağır (bikortikal) deplase kırık; 1. kaburga kırığı; Üç anatomik bölgenin (anterior/lateral/posterior) her birinde ≥1 kırık. Toplam 0-6. RibScore ≥4, pnömoni, solunum yetmezliği (>48 saat mekanik ventilasyon ihtiyacı) ve trakeostomi için %90'ın üzerinde spesifite ile ilişkilendirilmiştir.

Interpretation

RibScore ≥ 4, pnömoni, uzamış solunum yetmezliği (>48 saat mekanik ventilasyon) ve trakeostomi riskinde belirgin artışla ilişkilidir (>%90 spesifite); bu hastalar için monitörize yatak (yoğun bakım/ara yoğun bakım) ve agresif ağrı kontrolü/solunum fizyoterapisi (insentif spirometri, erken mobilizasyon) düşünülmelidir. RibScore < 4 daha düşük komplikasyon riskini gösterir ancak klinik izlem gerekliliğini ortadan kaldırmaz. Skorun ayırt edicilik gücü türetme kohortunda orta düzeydedir; eğri altı alan (AUC) değerleri pnömoni için 0,71, akut solunum yetmezliği için 0,71 ve trakeostomi için 0,75 olarak bildirilmiştir. Bu değerler skorun tek başına değil, klinik değerlendirmeyi tamamlayan bir araç olarak kullanılması gerektiğini gösterir. Solunum kötüleşmesi, postoperatif durum veya antikoagülan kullanımı gibi durumlarda skordan bağımsız olarak tekrar görüntüleme düşünülmelidir.

References

  • Chapman BC, Herbert B, Rodil M, et al. RibScore: A novel radiographic score based on fracture pattern that predicts pneumonia, respiratory failure, and tracheostomy. J Trauma Acute Care Surg. 2016;80(1):95-101. PMID: 26683395. DOI: 10.1097/TA.0000000000000867.
  • RibScore dış doğrulama çalışması (Northwell Health, 2018-2022 kohortu; RibScore ile modifiye Ağrı-İnspiratuar Çaba-Öksürük [mPIC] skoru karşılaştırması). PMID: 39586173.

RibScore, mekanik ventilasyon veya invaziv monitörizasyon altındaki hastalarda ya da izole penetran travmada doğrulanmamıştır. Skor yalnızca radyografik paterne dayanır; solunum muayenesi, ağrı düzeyi, oksijen satürasyonu ve komorbiditelerin yerine geçmez. Bu araç klinik kararın yerine geçmez.

Frequently asked questions

What is RibScore for Rib Fracture-Associated Morbidity?

Toraks BT'sindeki kaburga kırığı paternine dayanarak pnömoni, solunum yetmezliği ve trakeostomi riskini öngören ve altı radyografik bulgudan oluşan (her biri 1 puan, toplam 0-6) bir skordur. Skorun her bir bileşeni bu üç pulmoner komplikasyonla doğrusal ve istatistiksel olarak anlamlı biçimde ilişkili bulunmuştur. Skor, kaburga kırığı yükünü öznel ifadelerden çıkarıp standart ve sayısal bir dile taşıyarak hekimler arası iletişimi ve prognoz bildirimini kolaylaştırmayı amaçlar.

When is RibScore for Rib Fracture-Associated Morbidity used?

Toraks BT'sinde kaburga kırığı saptanan künt göğüs travmalı erişkin hastalarda, disposizyon ve yakın izlem kararını desteklemek için kullanılır. Skorun altı bileşeninin tamamı bilgisayarlı tomografi görüntülemesinden elde edildiği için güvenilir hesaplama toraks BT'sinin çekilmiş olmasını gerektirir.

How is RibScore for Rib Fracture-Associated Morbidity calculated?

Her madde 1 puan: ≥6 kaburga kırığı; Bilateral kırık; Yelken göğüs; ≥3 ağır (bikortikal) deplase kırık; 1. kaburga kırığı; Üç anatomik bölgenin (anterior/lateral/posterior) her birinde ≥1 kırık. Toplam 0-6. RibScore ≥4, pnömoni, solunum yetmezliği (>48 saat mekanik ventilasyon ihtiyacı) ve trakeostomi için %90'ın üzerinde spesifite ile ilişkilendirilmiştir.

How is the RibScore for Rib Fracture-Associated Morbidity result interpreted?

RibScore ≥ 4, pnömoni, uzamış solunum yetmezliği (>48 saat mekanik ventilasyon) ve trakeostomi riskinde belirgin artışla ilişkilidir (>%90 spesifite); bu hastalar için monitörize yatak (yoğun bakım/ara yoğun bakım) ve agresif ağrı kontrolü/solunum fizyoterapisi (insentif spirometri, erken mobilizasyon) düşünülmelidir. RibScore < 4 daha düşük komplikasyon riskini gösterir ancak klinik izlem gerekliliğini ortadan kaldırmaz. Skorun ayırt edicilik gücü türetme kohortunda orta düzeydedir; eğri altı alan (AUC) değerleri pnömoni için 0,71, akut solunum yetmezliği için 0,71 ve trakeostomi için 0,75 olarak bildirilmiştir. Bu değerler skorun tek başına değil, klinik değerlendirmeyi tamamlayan bir araç olarak kullanılması gerektiğini gösterir. Solunum kötüleşmesi, postoperatif durum veya antikoagülan kullanımı gibi durumlarda skordan bağımsız olarak tekrar görüntüleme düşünülmelidir.