Injury Severity Score (ISS)
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
Injury Severity Score (ISS)
Bu araç, çoklu travma hastasında altı vücut bölgesine atanan Kısaltılmış Yaralanma Skalası (AIS, Abbreviated Injury Scale) değerlerini birleştirerek anatomik yaralanma şiddetini 0 ile 75 arasında bir sayıya özetler.
When to use
Bu skor, birden fazla vücut bölgesinde yaralanması bulunan travma hastalarında genel anatomik şiddetin sayısal olarak ifade edilmesi gerektiğinde uygulanır. Skor, travma sistemi kalite iyileştirme çalışmaları ve epidemiyolojik karşılaştırmalar için de standart bir ölçüt olarak kullanılır; bu kullanım, skorun bir klinik karar kuralından çok bir tanımlama ve raporlama aracı olduğunu gösterir.
Formula
Her vücut bölgesine, o bölgedeki en ciddi yaralanmayı yansıtan 0 ile 6 arasında bir AIS değeri atanır. ISS, en yüksek AIS değerine sahip üç farklı bölgenin AIS değerlerinin karelerinin toplamı olarak hesaplanır (A kare artı B kare artı C kare). Bu kural, 1988 yılında Copes ve arkadaşları tarafından yayımlanan "Injury Severity Score revisited" makalesiyle netleştirilmiştir; makale, karelerin yalnızca birbirinden farklı üç bölgeden alınması gerektiğini vurgulamıştır. Herhangi bir bölgede AIS değeri 6 (yaşamla bağdaşmayan yaralanma) ise, bu durumda ISS kural gereği otomatik olarak 75 kabul edilir; bu, o hastanın anatomik yükünü en yüksek kategoriye yerleştirmek içindir. Skorun olası aralığı 0 ile 75 arasındadır ve ISS değeri 15'in üzerinde olduğunda hasta çoğu travma kayıt sistemi tarafından majör travma olarak sınıflandırılır.
Interpretation
Yüksek ISS değeri daha ağır anatomik yaralanmayı ve genel olarak artan mortalite riskini gösterir. ISS değeri 15'in üzerinde olduğunda hasta çoğu travma kayıt sistemi ve kalite iyileştirme programı tarafından majör travma olarak sınıflandırılır; bu eşik özgün bir klinik tedavi kuralından çok epidemiyolojik ve idari bir sınıflandırma amacı taşır. Herhangi bir bölgede AIS değeri 6 bulunduğunda ISS otomatik olarak 75 alınır ve bu durum yaşamla bağdaşmayan bir yaralanmanın varlığını yansıtır. Skorun mortaliteyi öngörme başarısı çalışmadan çalışmaya belirgin biçimde değişir; bazı kohortlarda ayırt edicilik iyi düzeydeyken bazı kohortlarda daha düşük bulunmuştur ve bu değişkenlik hasta popülasyonuna, yaralanma mekanizmasına (künt veya penetran) ve yaş grubuna bağlıdır. ISS tek başına fizyolojik durumu yansıtmadığından, mortalite tahmini için fizyolojik ölçütlerle (Revize Travma Skoru gibi) ve yaşla birleştiren bileşik modeller, örneğin Travma ve Yaralanma Şiddeti Skoru (TRISS, Trauma and Injury Severity Score), tek başına ISS'ye kıyasla daha güçlü öngörü performansı gösterebilir.
References
- Baker SP, O'Neill B, Haddon W Jr, Long WB. The injury severity score: a method for describing patients with multiple injuries and evaluating emergency care. J Trauma. 1974;14(3):187-196. PMID: 4814394.
- Copes WS, Champion HR, Sacco WJ, et al. The Injury Severity Score revisited. J Trauma. 1988;28(1):69-77. PMID: 3123707.
- Lavoie A, Moore L, LeSage N, Liberman M, Sampalis JS. The New Injury Severity Score: a more accurate predictor of in-hospital mortality than the Injury Severity Score. J Trauma. 2004;56(6):1312-1320. PMID: 15211142.
ISS yalnızca anatomik şiddeti özetler; hastanın fizyolojik durumunu, yani şok tablosunu ve Glasgow Koma Skalası (GKS) düzeyini içermez ve bu nedenle triyaj kararının veya acil tedavi önceliklendirmesinin yerine geçmez. AIS atamaları geçerli bir AIS kodlama kılavuzu ve deneyimli bir kodlayıcı gerektirir; hatalı AIS girişi skoru doğrudan yanıltır. Skor, ağırlıklı olarak motorlu taşıt kazası mağdurlarından oluşan bir popülasyonda geliştirildiğinden, penetran yaralanma ve pediatrik hastalarda sonuç temkinle yorumlanmalıdır. Bu araç klinik kararın yerine geçmez ve hekimin bütüncül değerlendirmesinin tamamlayıcısı olarak kullanılmalıdır.
Frequently asked questions
What is Injury Severity Score (ISS)?
Bu araç, çoklu travma hastasında altı vücut bölgesine atanan Kısaltılmış Yaralanma Skalası (AIS, Abbreviated Injury Scale) değerlerini birleştirerek anatomik yaralanma şiddetini 0 ile 75 arasında bir sayıya özetler.
When is Injury Severity Score (ISS) used?
Bu skor, birden fazla vücut bölgesinde yaralanması bulunan travma hastalarında genel anatomik şiddetin sayısal olarak ifade edilmesi gerektiğinde uygulanır. Skor, travma sistemi kalite iyileştirme çalışmaları ve epidemiyolojik karşılaştırmalar için de standart bir ölçüt olarak kullanılır; bu kullanım, skorun bir klinik karar kuralından çok bir tanımlama ve raporlama aracı olduğunu gösterir.
How is Injury Severity Score (ISS) calculated?
Her vücut bölgesine, o bölgedeki en ciddi yaralanmayı yansıtan 0 ile 6 arasında bir AIS değeri atanır. ISS, en yüksek AIS değerine sahip üç farklı bölgenin AIS değerlerinin karelerinin toplamı olarak hesaplanır (A kare artı B kare artı C kare). Bu kural, 1988 yılında Copes ve arkadaşları tarafından yayımlanan "Injury Severity Score revisited" makalesiyle netleştirilmiştir; makale, karelerin yalnızca birbirinden farklı üç bölgeden alınması gerektiğini vurgulamıştır. Herhangi bir bölgede AIS değeri 6 (yaşamla bağdaşmayan yaralanma) ise, bu durumda ISS kural gereği otomatik olarak 75 kabul edilir; bu, o hastanın anatomik yükünü en yüksek kategoriye yerleştirmek içindir. Skorun olası aralığı 0 ile 75 arasındadır ve ISS değeri 15'in üzerinde olduğunda hasta çoğu travma kayıt sistemi tarafından majör travma olarak sınıflandırılır.
How is the Injury Severity Score (ISS) result interpreted?
Yüksek ISS değeri daha ağır anatomik yaralanmayı ve genel olarak artan mortalite riskini gösterir. ISS değeri 15'in üzerinde olduğunda hasta çoğu travma kayıt sistemi ve kalite iyileştirme programı tarafından majör travma olarak sınıflandırılır; bu eşik özgün bir klinik tedavi kuralından çok epidemiyolojik ve idari bir sınıflandırma amacı taşır. Herhangi bir bölgede AIS değeri 6 bulunduğunda ISS otomatik olarak 75 alınır ve bu durum yaşamla bağdaşmayan bir yaralanmanın varlığını yansıtır. Skorun mortaliteyi öngörme başarısı çalışmadan çalışmaya belirgin biçimde değişir; bazı kohortlarda ayırt edicilik iyi düzeydeyken bazı kohortlarda daha düşük bulunmuştur ve bu değişkenlik hasta popülasyonuna, yaralanma mekanizmasına (künt veya penetran) ve yaş grubuna bağlıdır. ISS tek başına fizyolojik durumu yansıtmadığından, mortalite tahmini için fizyolojik ölçütlerle (Revize Travma Skoru gibi) ve yaşla birleştiren bileşik modeller, örneğin Travma ve Yaralanma Şiddeti Skoru (TRISS, Trauma and Injury Severity Score), tek başına ISS'ye kıyasla daha güçlü öngörü performansı gösterebilir.