Indian Takayasu Clinical Activity Score (ITAS2010)

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Indian Takayasu Clinical Activity Score (ITAS2010)

Takayasu arteritinde son 3 ay içinde yeni ortaya çıkan veya kötüleşen ve aktif vaskülite bağlanan klinik bulgulara dayanarak hastalık aktivitesini puanlayan, kardiyovasküler bulguların ağırlıklı sayıldığı klinik aktivite skorudur.

When to use

Takayasu arteriti tanısı kurulmuş hastada rutin izlemde veya alevlenme şüphesinde, son 3 ay içinde yeni ortaya çıkan ya da kötüleşen bulgular değerlendirilerek hastalık aktivitesini belgelemek için bu skor kullanılır.

Formula

Son 3 ay içinde yeni ortaya çıkan veya kötüleşen ve aktif vaskülite bağlanan bulgular puanlanır. Skor altı sistemi (sistemik, karın, böbrek, sinir sistemi, genitoüriner ve kardiyovasküler) kapsar; yedi anahtar madde 2 puan, diğer maddeler 1 puan ile ağırlıklandırılır. Bu araçta 2 puanlık maddeler diyastolik kan basıncının 90 mmHg üzerinde olması, inme, vasküler üfürüm, nabız eşitsizliği, nabız kaybı, klodikasyo ve karotidini olarak alınmıştır; kalan maddeler 1 puandır. Toplam skorun 2'nin altında olması inaktif, 2 ve üzerinde olması aktif hastalık olarak yorumlanır.

Interpretation

ITAS2010 skorunun 2'nin altında olması klinik olarak inaktif hastalığı düşündürür ve immünsupresif tedavinin dikkatli biçimde azaltılması değerlendirilebilir. Skorun 2 ve üzerinde olması aktif hastalığı gösterir; kortikosteroid ve/veya immünsupresif (gerektiğinde biyolojik) tedavinin başlanması ya da yoğunlaştırılması değerlendirilmelidir. Türetme çalışmasında ilk başvuruda ortanca skorlar aktif hastalıkta belirgin biçimde daha yüksek bulunmuştur. Skor, akut faz reaktanları (ITAS-A biçiminde eritrosit sedimentasyon hızı veya C-reaktif protein eklenerek) ve damar görüntülemesi (bilgisayarlı tomografi/manyetik rezonans anjiyografi ya da pozitron emisyon tomografisi) bulgularıyla birlikte yorumlanmalıdır.

References

  • Misra R, Danda D, Rajappa SM, et al. Development and initial validation of the Indian Takayasu Clinical Activity Score (ITAS2010). Rheumatology (Oxford). 2013;52(10):1795-1801. PMID: 23716067.

ITAS2010 yalnızca kurulmuş Takayasu arteriti tanısında aktivite izlemi için tasarlanmıştır ve tanı koydurucu değildir. Kronik/sabit vasküler hasar bulguları, son 3 ay içinde yeni ortaya çıkmadıkça veya kötüleşmedikçe puanlanmamalıdır; aksi halde aktivite yanlış olarak yüksek tahmin edilir. Önemlisi, hastalık klinik olarak sessiz kalırken görüntülemede ilerleyebilir; bu nedenle skor damar görüntülemesi (bilgisayarlı tomografi/manyetik rezonans anjiyografi, pozitron emisyon tomografisi) ve akut faz reaktanları ile birlikte yorumlanmalıdır.

Frequently asked questions

What is Indian Takayasu Clinical Activity Score (ITAS2010)?

Takayasu arteritinde son 3 ay içinde yeni ortaya çıkan veya kötüleşen ve aktif vaskülite bağlanan klinik bulgulara dayanarak hastalık aktivitesini puanlayan, kardiyovasküler bulguların ağırlıklı sayıldığı klinik aktivite skorudur.

When is Indian Takayasu Clinical Activity Score (ITAS2010) used?

Takayasu arteriti tanısı kurulmuş hastada rutin izlemde veya alevlenme şüphesinde, son 3 ay içinde yeni ortaya çıkan ya da kötüleşen bulgular değerlendirilerek hastalık aktivitesini belgelemek için bu skor kullanılır.

How is Indian Takayasu Clinical Activity Score (ITAS2010) calculated?

Son 3 ay içinde yeni ortaya çıkan veya kötüleşen ve aktif vaskülite bağlanan bulgular puanlanır. Skor altı sistemi (sistemik, karın, böbrek, sinir sistemi, genitoüriner ve kardiyovasküler) kapsar; yedi anahtar madde 2 puan, diğer maddeler 1 puan ile ağırlıklandırılır. Bu araçta 2 puanlık maddeler diyastolik kan basıncının 90 mmHg üzerinde olması, inme, vasküler üfürüm, nabız eşitsizliği, nabız kaybı, klodikasyo ve karotidini olarak alınmıştır; kalan maddeler 1 puandır. Toplam skorun 2'nin altında olması inaktif, 2 ve üzerinde olması aktif hastalık olarak yorumlanır.

How is the Indian Takayasu Clinical Activity Score (ITAS2010) result interpreted?

ITAS2010 skorunun 2'nin altında olması klinik olarak inaktif hastalığı düşündürür ve immünsupresif tedavinin dikkatli biçimde azaltılması değerlendirilebilir. Skorun 2 ve üzerinde olması aktif hastalığı gösterir; kortikosteroid ve/veya immünsupresif (gerektiğinde biyolojik) tedavinin başlanması ya da yoğunlaştırılması değerlendirilmelidir. Türetme çalışmasında ilk başvuruda ortanca skorlar aktif hastalıkta belirgin biçimde daha yüksek bulunmuştur. Skor, akut faz reaktanları (ITAS-A biçiminde eritrosit sedimentasyon hızı veya C-reaktif protein eklenerek) ve damar görüntülemesi (bilgisayarlı tomografi/manyetik rezonans anjiyografi ya da pozitron emisyon tomografisi) bulgularıyla birlikte yorumlanmalıdır.