2015 ACR/EULAR Gout Classification Criteria
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
2015 ACR/EULAR Gout Classification Criteria
Periferik eklem/bursa atağı yaşayan hastalarda gut sınıflamasını klinik, laboratuvar ve görüntüleme ölçütleriyle puanlayan ACR/EULAR uzlaşı kriteri (eşik ≥ 8 puan).
When to use
Giriş kriterini (en az 1 periferik eklem/bursa şişlik/ağrı/hassasiyet atağı) karşılayan hastada gut olasılığını yapılandırılmış biçimde değerlendirmek.
Formula
GİRİŞ kriteri zorunlu (yoksa kriterler uygulanamaz). KESİN ölçüt (MSU kristali) varsa doğrudan gut sınıflanır, puanlamaya gerek yoktur. Aksi halde puanlama: tutulum paterni (ayak bileği/orta ayak +1, 1. MTF +2); atak özellikleri (1=+1, 2=+2, 3=+3); zaman seyri (1 tipik epizod +1, tekrarlayan +2); tofüs +4; serum ürat <4 mg/dL = −4, 4–<6 = 0, 6–<8 = +2, 8–<10 = +3, ≥10 = +4; sinovyal sıvı MSU negatif −2; görüntülemede ürat birikimi (US çift kontur veya DECT) +4; eroziv hasar +4. Puan aralığı −6 ile 23; toplam ≥ 8 ise gut sınıflanır.
Interpretation
Giriş kriteri karşılanmadıysa kriterler uygulanamaz. Sinovyal sıvı/tofüste MSU kristali varsa kesin gut sınıflanır. Diğer durumda toplam ≥ 8 puan gut sınıflaması için yeterlidir; <8 ise bu kriterlere göre gut sınıflanmaz (gut dışlanmış olmaz). Bu bir sınıflama kriteridir, bireysel klinik tanının yerine geçmez.
References
- Neogi T, Jansen TLThA, Dalbeth N, et al. 2015 Gout Classification Criteria: an American College of Rheumatology/European League Against Rheumatism collaborative initiative. Arthritis Rheumatol. 2015;67(10):2557-2568.
- Neogi T, Jansen TLThA, Dalbeth N, et al. 2015 Gout Classification Criteria: an American College of Rheumatology/European League Against Rheumatism collaborative initiative. Ann Rheum Dis. 2015;74(10):1789-1798.
Bu bir SINIFLAMA kriteridir; araştırma ve standardizasyon amacıyla geliştirilmiştir ve bireysel hastada tanı koymak için tasarlanmış bir tanısal test değildir. Toplam puanın 8'in altında kalması gut hastalığının dışlandığı anlamına gelmez. Serum ürat düzeyi ideal olarak ürat düşürücü tedavi başlanmadan önce ve akut ataktan en az dört hafta sonra ölçülmelidir; çünkü akut atak sırasında serum ürat düzeyi geçici olarak düşebilir ve bu durum yanlışlıkla düşük puanlamaya yol açabilir. Tipik atak tanımının karşılanması için ağrının 24 saatten kısa sürede zirveye ulaşması, atağın 14 gün veya daha kısa sürede tamamen gerilemesi ve ataklar arasında hastanın semptomsuz döneme tam olarak dönmesi ölçütlerinden en az ikisinin birlikte bulunması gerekir. Sinovyal sıvıda MSU kristali negatifliğinin puanlamada −2 olarak sayılabilmesi için değerlendirmenin polarize ışık mikroskobu konusunda deneyimli bir gözlemci tarafından yapılmış olması gerekir; deneyimsiz gözlemci değerlendirmesi bu amaçla kullanılamaz. Kriterlerin dış doğrulama çalışmalarında, özellikle birinci basamak ortamında, özgüllüğü yüksek kalırken duyarlılığı belirgin şekilde düşmektedir; bu nedenle klinik şüphe yüksek olduğu halde puan eşiği karşılanmayan hastalarda gut tanısı tamamen dışlanmamalı ve gerekirse sinovyal sıvı analizi tekrarlanmalıdır. Bu araç klinik kararın yerine geçmez.
Frequently asked questions
What is 2015 ACR/EULAR Gout Classification Criteria?
Periferik eklem/bursa atağı yaşayan hastalarda gut sınıflamasını klinik, laboratuvar ve görüntüleme ölçütleriyle puanlayan ACR/EULAR uzlaşı kriteri (eşik ≥ 8 puan).
When is 2015 ACR/EULAR Gout Classification Criteria used?
Giriş kriterini (en az 1 periferik eklem/bursa şişlik/ağrı/hassasiyet atağı) karşılayan hastada gut olasılığını yapılandırılmış biçimde değerlendirmek.
How is 2015 ACR/EULAR Gout Classification Criteria calculated?
GİRİŞ kriteri zorunlu (yoksa kriterler uygulanamaz). KESİN ölçüt (MSU kristali) varsa doğrudan gut sınıflanır, puanlamaya gerek yoktur. Aksi halde puanlama: tutulum paterni (ayak bileği/orta ayak +1, 1. MTF +2); atak özellikleri (1=+1, 2=+2, 3=+3); zaman seyri (1 tipik epizod +1, tekrarlayan +2); tofüs +4; serum ürat <4 mg/dL = −4, 4–<6 = 0, 6–<8 = +2, 8–<10 = +3, ≥10 = +4; sinovyal sıvı MSU negatif −2; görüntülemede ürat birikimi (US çift kontur veya DECT) +4; eroziv hasar +4. Puan aralığı −6 ile 23; toplam ≥ 8 ise gut sınıflanır.
How is the 2015 ACR/EULAR Gout Classification Criteria result interpreted?
Giriş kriteri karşılanmadıysa kriterler uygulanamaz. Sinovyal sıvı/tofüste MSU kristali varsa kesin gut sınıflanır. Diğer durumda toplam ≥ 8 puan gut sınıflaması için yeterlidir; <8 ise bu kriterlere göre gut sınıflanmaz (gut dışlanmış olmaz). Bu bir sınıflama kriteridir, bireysel klinik tanının yerine geçmez.