CASPAR Criteria (Classification Criteria for Psoriatic Arthritis)

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

CASPAR Criteria (Classification Criteria for Psoriatic Arthritis)

CASPAR (ClASsification criteria for Psoriatic ARthritis) kriter seti, inflamatuar artiküler hastalığı (eklem, omurga veya entezeal tutulum) olan bir hastada psoriazis ve ilişkili özelliklerden toplanan puanlar üç veya daha fazlaya ulaştığında psoriatik artriti sınıflandırır.

When to use

Bu kriterler, periferik artrit, aksiyel/spondilit tutulumu veya entezit şeklinde önceden saptanmış inflamatuar artiküler hastalığı olan hastalarda psoriatik artrit sınıflaması yapılmak istendiğinde uygulanır.

Formula

Kriterlerin uygulanabilmesi için önce giriş kriteri olan inflamatuar artiküler hastalığın (eklem, omurga veya entezeal tutulum) mutlaka bulunması gerekir. Bu giriş şartı sağlandıktan sonra beş kategoriden puan toplanır: psoriazis kategorisi tek seçimlidir ve mevcut (muayenede görülen) psoriazis 2 puan, kişisel psoriazis öyküsü 1 puan, birinci veya ikinci derece akrabada psoriazis öyküsü 1 puan olarak değerlendirilir; bu üç seçenekten yalnızca en yüksek olanı sayılır ve psoriazis kategorisinden en fazla 2 puan alınabilir. Bunlara ek olarak tipik tırnak distrofisi 1 puan, lateks dışı yöntemle negatif romatoid faktör 1 puan, mevcut veya öyküsel daktilit 1 puan ve el veya ayak radyografisinde osteofit dışı juxta-artiküler yeni kemik oluşumu 1 puan katkı sağlar. Giriş kriteri karşılanmış olan bir hastada toplam puan üç veya daha fazla olduğunda psoriatik artrit sınıflaması yapılır.

Interpretation

İnflamatuar artiküler hastalığı olan bir hastada toplam puanın üç veya daha fazla olması psoriatik artrit sınıflaması anlamına gelir ve özgün türetme çalışmasında bu eşik yaklaşık yüzde 98,7 özgüllük ve yüzde 91,4 duyarlılık ile ilişkilendirilmiştir. Erken psoriatik artrit popülasyonunda yapılan bağımsız çalışmalarda bulgular değişkenlik göstermiştir: Chandran ve arkadaşlarının 2007 çalışmasında duyarlılık yüzde 99,1 olarak bildirilirken, D'Angelo ve arkadaşlarının 2009 çalışmasında ilk vizitte duyarlılık yalnızca yüzde 77,3 bulunmuştur; bu fark, hastalığın erken evresinde radyografik yeni kemik oluşumu gibi bulguların henüz gelişmemiş olabilmesi ve kullanılan hasta popülasyonlarının farklılığıyla açıklanmaktadır. Kriterler yalnızca sınıflama amaçlıdır; üç puanın altında kalan bir hastada klinik şüphe yüksekse izlemle birlikte tanı yeniden değerlendirilmelidir çünkü CASPAR negatif sonucu psoriatik artriti kesin olarak dışlamaz.

References

  • Taylor W, Gladman D, Helliwell P, Marchesoni A, Mease P, Mielants H; CASPAR Study Group. Classification criteria for psoriatic arthritis: development of new criteria from a large international study. Arthritis Rheum. 2006;54(8):2665-2673. PMID: 16871531. DOI: 10.1002/art.21972.
  • Chandran V, Schentag CT, Gladman DD. Sensitivity and specificity of the classification of psoriatic arthritis criteria in early psoriatic arthritis. Arthritis Rheum. 2007;57(8):1560-1563.
  • D'Angelo S, Mennillo GA, Cutro MS, ve ark. Sensitivity of the classification of psoriatic arthritis criteria in early psoriatic arthritis. J Rheumatol. 2009;36(2):368-370. PMID: 19208566.
  • Tillett W, Costa L, Jadon D, Wallis D, Cavill C, McHugh J, Korendowych E, McHugh N. The ClASsification for Psoriatic ARthritis (CASPAR) criteria - a retrospective feasibility, sensitivity, and specificity study. J Rheumatol. 2012;39(1):154-156. PMID: 22089469.

CASPAR bir sınıflama kriteridir ve özellikle araştırma ile kohort tanımlaması için geliştirilmiştir; tek başına klinik tanı koymak amacıyla kullanılmamalıdır. Giriş kriteri olan inflamatuar artiküler hastalık karşılanmadan hesaplanan puan toplamı anlamlı kabul edilmez. Psoriazis kategorisi tek seçimlidir; mevcut hastalık, kişisel öykü ve aile öyküsü kademeli olarak değerlendirilir ve yalnızca en yüksek puanlı seçenek sayılır. Erken psoriatik artritte duyarlılık yerleşik hastalığa göre düşük olduğundan, düşük puanlı bir hastada klinik şüphe devam ediyorsa hasta zaman içinde yeniden değerlendirilmelidir. Bu araç klinik kararın yerine geçmez.

Frequently asked questions

What is CASPAR Criteria (Classification Criteria for Psoriatic Arthritis)?

CASPAR (ClASsification criteria for Psoriatic ARthritis) kriter seti, inflamatuar artiküler hastalığı (eklem, omurga veya entezeal tutulum) olan bir hastada psoriazis ve ilişkili özelliklerden toplanan puanlar üç veya daha fazlaya ulaştığında psoriatik artriti sınıflandırır.

When is CASPAR Criteria (Classification Criteria for Psoriatic Arthritis) used?

Bu kriterler, periferik artrit, aksiyel/spondilit tutulumu veya entezit şeklinde önceden saptanmış inflamatuar artiküler hastalığı olan hastalarda psoriatik artrit sınıflaması yapılmak istendiğinde uygulanır.

How is CASPAR Criteria (Classification Criteria for Psoriatic Arthritis) calculated?

Kriterlerin uygulanabilmesi için önce giriş kriteri olan inflamatuar artiküler hastalığın (eklem, omurga veya entezeal tutulum) mutlaka bulunması gerekir. Bu giriş şartı sağlandıktan sonra beş kategoriden puan toplanır: psoriazis kategorisi tek seçimlidir ve mevcut (muayenede görülen) psoriazis 2 puan, kişisel psoriazis öyküsü 1 puan, birinci veya ikinci derece akrabada psoriazis öyküsü 1 puan olarak değerlendirilir; bu üç seçenekten yalnızca en yüksek olanı sayılır ve psoriazis kategorisinden en fazla 2 puan alınabilir. Bunlara ek olarak tipik tırnak distrofisi 1 puan, lateks dışı yöntemle negatif romatoid faktör 1 puan, mevcut veya öyküsel daktilit 1 puan ve el veya ayak radyografisinde osteofit dışı juxta-artiküler yeni kemik oluşumu 1 puan katkı sağlar. Giriş kriteri karşılanmış olan bir hastada toplam puan üç veya daha fazla olduğunda psoriatik artrit sınıflaması yapılır.

How is the CASPAR Criteria (Classification Criteria for Psoriatic Arthritis) result interpreted?

İnflamatuar artiküler hastalığı olan bir hastada toplam puanın üç veya daha fazla olması psoriatik artrit sınıflaması anlamına gelir ve özgün türetme çalışmasında bu eşik yaklaşık yüzde 98,7 özgüllük ve yüzde 91,4 duyarlılık ile ilişkilendirilmiştir. Erken psoriatik artrit popülasyonunda yapılan bağımsız çalışmalarda bulgular değişkenlik göstermiştir: Chandran ve arkadaşlarının 2007 çalışmasında duyarlılık yüzde 99,1 olarak bildirilirken, D'Angelo ve arkadaşlarının 2009 çalışmasında ilk vizitte duyarlılık yalnızca yüzde 77,3 bulunmuştur; bu fark, hastalığın erken evresinde radyografik yeni kemik oluşumu gibi bulguların henüz gelişmemiş olabilmesi ve kullanılan hasta popülasyonlarının farklılığıyla açıklanmaktadır. Kriterler yalnızca sınıflama amaçlıdır; üç puanın altında kalan bir hastada klinik şüphe yüksekse izlemle birlikte tanı yeniden değerlendirilmelidir çünkü CASPAR negatif sonucu psoriatik artriti kesin olarak dışlamaz.