Braden Scale for Predicting Pressure Sore Risk

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Braden Scale for Predicting Pressure Sore Risk

Braden Skalası, hastanın altı ayrı alt ölçekten (duyusal algı, nem, aktivite, mobilite, beslenme, sürtünme ve yırtılma) aldığı puanları toplayarak basınç yarası (bası ülseri) gelişme riskini sayısal olarak ifade eden bir değerlendirme aracıdır. Toplam puan 6 ile 23 arasında değişir ve puan düştükçe risk artar.

When to use

Braden Skalası, yatağa veya sandalyeye bağımlı olan, mobilitesi kısıtlanmış, beslenme sorunu bulunan veya duyusal algısı azalmış hastalarda hastaneye yatışta ve ardından kurumsal protokole uygun düzenli aralıklarla (örneğin her vardiyada veya günlük) tekrarlanarak kullanılır. Skala, akut bakım, uzun süreli bakım ve yoğun bakım gibi farklı ortamlarda geniş biçimde çalışılmıştır; ancak performansı ortama göre değişir ve bu farklılık aşağıdaki kanıt bölümünde ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Formula

Toplam puan, altı alt ölçeğin (duyusal algı, nem, aktivite, mobilite, beslenme, sürtünme ve yırtılma) puanlarının toplanmasıyla hesaplanır. İlk beş alt ölçek 1 ile 4 arasında puanlanırken sürtünme ve yırtılma alt ölçeği 1 ile 3 arasında puanlanır; bu nedenle toplam puan 6 ile 23 arasında değişir. Düşük toplam puan yüksek riski, yüksek toplam puan düşük riski gösterir. Orijinal Braden ve Bergstrom çalışmasında kullanılan eşik değerlere göre toplam puan 9 ve altında ise çok yüksek risk, 10-12 arasında ise yüksek risk, 13-14 arasında ise orta risk, 15-18 arasında ise hafif risk (risk altında), 19-23 arasında ise risk yok veya minimal risk olarak sınıflandırılır. NPIAP/EPUAP/PPPIA kılavuzu, tek başına toplam puana bakılmamasını ve her alt ölçekteki düşük puanın kendi başına bakım planına yansıtılmasını önermektedir; örneğin toplam puan risk altı görünmese bile beslenme veya sürtünme alt ölçeğinde çok düşük puan alan bir hastada o alt ölçeğe yönelik önlem başlanmalıdır.

Interpretation

Toplam puan düştükçe basınç yarası gelişme riski artar. NPIAP/EPUAP/PPPIA kılavuzuna göre toplam puanı 18 ve altında olan hastalar risk altında kabul edilir ve düzenli pozisyon değişimi, basınç dağıtıcı yüzeyler, cilt ve nem bakımı, beslenme desteği gibi koruyucu önlemler başlatılmalıdır. Bununla birlikte skalanın öngörü performansı hasta popülasyonuna göre belirgin biçimde değişir. Genel hastanede yatan hastalarda yapılan bir meta-analizde birleştirilmiş duyarlılık yaklaşık %72, özgüllük yaklaşık %81 ve eğri altında kalan alan (AUC) 0,84 olarak bulunmuştur. Yoğun bakım hastalarında duyarlılık daha yüksek (yaklaşık %89) ancak özgüllük çok daha düşük (yaklaşık %28) bulunmuş, AUC 0,78 civarında kalmıştır; bu da yoğun bakımda skalanın çok sayıda hastayı gereğinden fazla riskli sınıflandırdığı (yalancı pozitiflik oranının yüksek olduğu) anlamına gelir. Cerrahi hastalarda ise duyarlılık belirgin biçimde düşmüş (yaklaşık %42) ve AUC yaklaşık 0,69 bulunmuştur; bu durum skalanın perioperatif hastalarda tek başına yeterli olmadığını göstermektedir. Uzun süreli bakım popülasyonunda özgüllük düşük (yaklaşık %42) bulunmuş ve AUC yaklaşık 0,77 olarak raporlanmıştır. Bu nedenle sonuç, hangi klinik ortamda ölçüldüğü göz önünde bulundurularak ve mutlaka klinik muayeneyle birlikte yorumlanmalıdır.

References

  • Bergstrom N, Braden BJ, Laguzza A, Holman V. The Braden Scale for Predicting Pressure Sore Risk. Nurs Res. 1987;36(4):205-210. PMID: 3299278.
  • Braden BJ, Bergstrom N. Predictive validity of the Braden Scale for pressure sore risk in a nursing home population. Res Nurs Health. 1994;17(6):459-470.
  • Park SH, Choi YK, Kang CB. Predictive validity of the Braden Scale for pressure ulcer risk in hospitalized patients. J Tissue Viability. 2015;24(3):102-113. PMID: 26050532.
  • Wei M, ve ark. Predictive Validity of the Braden Scale for Pressure Ulcer Risk in Critical Care: A Meta-Analysis. Nurs Crit Care. 2020.
  • He W, Liu P, Chen HL. The Braden Scale cannot be used alone for assessing pressure ulcer risk in surgical patients: a meta-analysis. Ostomy Wound Manage. 2012;58(2):34-40. PMID: 22316631.
  • European Pressure Ulcer Advisory Panel, National Pressure Injury Advisory Panel, Pan Pacific Pressure Injury Alliance. Prevention and Treatment of Pressure Ulcers/Injuries: Clinical Practice Guideline. 2019.

Braden Skalası basınç yarası gelişme riskini öngörür; hastada zaten mevcut olan bir yaranın evrelemesi için kullanılmaz. Düşük toplam puan yüksek riski gösterir. Skalanın öngörü gücü klinik ortama göre değişir ve özellikle yoğun bakım ile cerrahi hastalarda özgüllüğü düşüktür; bu nedenle sonuç tek başına değil klinik cilt değerlendirmesiyle birlikte yorumlanmalıdır. Skala pediatrik hastalarda geçerli değildir ve koyu pigmentli ciltte klasik eritem bulgusunun gözden kaçma riski nedeniyle ek muayene bulguları gerektirir. Bu araç hekim veya hemşire kararının yerine geçmez.

Frequently asked questions

What is Braden Scale for Predicting Pressure Sore Risk?

Braden Skalası, hastanın altı ayrı alt ölçekten (duyusal algı, nem, aktivite, mobilite, beslenme, sürtünme ve yırtılma) aldığı puanları toplayarak basınç yarası (bası ülseri) gelişme riskini sayısal olarak ifade eden bir değerlendirme aracıdır. Toplam puan 6 ile 23 arasında değişir ve puan düştükçe risk artar.

When is Braden Scale for Predicting Pressure Sore Risk used?

Braden Skalası, yatağa veya sandalyeye bağımlı olan, mobilitesi kısıtlanmış, beslenme sorunu bulunan veya duyusal algısı azalmış hastalarda hastaneye yatışta ve ardından kurumsal protokole uygun düzenli aralıklarla (örneğin her vardiyada veya günlük) tekrarlanarak kullanılır. Skala, akut bakım, uzun süreli bakım ve yoğun bakım gibi farklı ortamlarda geniş biçimde çalışılmıştır; ancak performansı ortama göre değişir ve bu farklılık aşağıdaki kanıt bölümünde ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

How is Braden Scale for Predicting Pressure Sore Risk calculated?

Toplam puan, altı alt ölçeğin (duyusal algı, nem, aktivite, mobilite, beslenme, sürtünme ve yırtılma) puanlarının toplanmasıyla hesaplanır. İlk beş alt ölçek 1 ile 4 arasında puanlanırken sürtünme ve yırtılma alt ölçeği 1 ile 3 arasında puanlanır; bu nedenle toplam puan 6 ile 23 arasında değişir. Düşük toplam puan yüksek riski, yüksek toplam puan düşük riski gösterir. Orijinal Braden ve Bergstrom çalışmasında kullanılan eşik değerlere göre toplam puan 9 ve altında ise çok yüksek risk, 10-12 arasında ise yüksek risk, 13-14 arasında ise orta risk, 15-18 arasında ise hafif risk (risk altında), 19-23 arasında ise risk yok veya minimal risk olarak sınıflandırılır. NPIAP/EPUAP/PPPIA kılavuzu, tek başına toplam puana bakılmamasını ve her alt ölçekteki düşük puanın kendi başına bakım planına yansıtılmasını önermektedir; örneğin toplam puan risk altı görünmese bile beslenme veya sürtünme alt ölçeğinde çok düşük puan alan bir hastada o alt ölçeğe yönelik önlem başlanmalıdır.

How is the Braden Scale for Predicting Pressure Sore Risk result interpreted?

Toplam puan düştükçe basınç yarası gelişme riski artar. NPIAP/EPUAP/PPPIA kılavuzuna göre toplam puanı 18 ve altında olan hastalar risk altında kabul edilir ve düzenli pozisyon değişimi, basınç dağıtıcı yüzeyler, cilt ve nem bakımı, beslenme desteği gibi koruyucu önlemler başlatılmalıdır. Bununla birlikte skalanın öngörü performansı hasta popülasyonuna göre belirgin biçimde değişir. Genel hastanede yatan hastalarda yapılan bir meta-analizde birleştirilmiş duyarlılık yaklaşık %72, özgüllük yaklaşık %81 ve eğri altında kalan alan (AUC) 0,84 olarak bulunmuştur. Yoğun bakım hastalarında duyarlılık daha yüksek (yaklaşık %89) ancak özgüllük çok daha düşük (yaklaşık %28) bulunmuş, AUC 0,78 civarında kalmıştır; bu da yoğun bakımda skalanın çok sayıda hastayı gereğinden fazla riskli sınıflandırdığı (yalancı pozitiflik oranının yüksek olduğu) anlamına gelir. Cerrahi hastalarda ise duyarlılık belirgin biçimde düşmüş (yaklaşık %42) ve AUC yaklaşık 0,69 bulunmuştur; bu durum skalanın perioperatif hastalarda tek başına yeterli olmadığını göstermektedir. Uzun süreli bakım popülasyonunda özgüllük düşük (yaklaşık %42) bulunmuş ve AUC yaklaşık 0,77 olarak raporlanmıştır. Bu nedenle sonuç, hangi klinik ortamda ölçüldüğü göz önünde bulundurularak ve mutlaka klinik muayeneyle birlikte yorumlanmalıdır.