4Ts Score for Heparin-Induced Thrombocytopenia (HIT)

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

4Ts Score for Heparin-Induced Thrombocytopenia (HIT)

Heparin ilişkili trombositopeni (HIT) ön-test olasılığını dört klinik maddeye (Thrombocytopenia, Timing, Thrombosis, oTher) göre değerlendiren 0-8 puanlık klinik skor.

When to use

Heparin (UFH veya DMAH) maruziyeti olan ve trombositopeni gelişen ya da yeni tromboz ortaya çıkan hastalarda HIT şüphesinin değerlendirilmesinde.

Formula

4 madde toplanır (her biri 0-2): Trombositopeni + Zamanlama + Tromboz + Başka neden = 0-8 puan. Yorum: 0-3 düşük olasılık; 4-5 orta olasılık; 6-8 yüksek olasılık. Trombosit nadiri ×10⁹/L birimindedir (örn. 20 ×10⁹/L = 20.000/µL).

Interpretation

Düşük olasılık grubunda (0-3 puan) 2012 tarihli sistematik derleme ve meta-analizde negatif öngörü değeri yaklaşık yüzde 99,8 olarak bulunmuştur ve bu nedenle düşük skorlu hastada laboratuvar testine gerek kalmadan HIT büyük ölçüde dışlanabilir. Orta olasılık grubunda (4-5 puan) pozitif öngörü değeri yaklaşık yüzde 14 gibi düşük bir düzeydedir ve bu grupta anti-PF4/heparin antikor testi mutlaka istenmeli, klinik gerekçe varsa heparin kesilip alternatif bir antikoagülana geçilmelidir. Yüksek olasılık grubunda (6-8 puan) pozitif öngörü değeri yaklaşık yüzde 64'e çıkar ve bu hastada test sonucu beklenmeden heparin kesilerek heparin dışı antikoagülasyon başlanmalıdır. Yoğun bakımda yatan hastada bu eşik değerlerin ayırt ediciliği azaldığından, düşük skor bu popülasyonda HIT'i mutlak güvenle dışlamaz ve klinik şüphe devam ediyorsa test yine de gönderilmelidir.

References

  • Lo GK, Juhl D, Warkentin TE, Sigouin CS, Eichler P, Greinacher A. Evaluation of pretest clinical score (4 T's) for the diagnosis of heparin-induced thrombocytopenia in two clinical settings. J Thromb Haemost. 2006;4(4):759-765.
  • Cuker A, Arepally GM, Chong BH, et al. American Society of Hematology 2018 guidelines for management of venous thromboembolism: heparin-induced thrombocytopenia. Blood Adv. 2018;2(22):3360-3392.

4Ts skoru tanı koymaz; yalnızca ön-test olasılığını verir. Düşük skor HIT'i dışlamada güçlüdür (yüksek negatif öngörü), ancak orta/yüksek skorun pozitif öngörü değeri sınırlıdır ve anti-PF4/heparin antikor testi (gerekirse fonksiyonel test) ile doğrulanmalıdır. Gözlemciler arası değişkenlik mevcuttur. Klinik HIT şüphesi yüksekse skor sonucunu beklemeden heparin kesimi/alternatif antikoagülasyon değerlendirilmelidir. Bu araç klinik kararın yerine geçmez.

Frequently asked questions

What is 4Ts Score for Heparin-Induced Thrombocytopenia (HIT)?

Heparin ilişkili trombositopeni (HIT) ön-test olasılığını dört klinik maddeye (Thrombocytopenia, Timing, Thrombosis, oTher) göre değerlendiren 0-8 puanlık klinik skor.

When is 4Ts Score for Heparin-Induced Thrombocytopenia (HIT) used?

Heparin (UFH veya DMAH) maruziyeti olan ve trombositopeni gelişen ya da yeni tromboz ortaya çıkan hastalarda HIT şüphesinin değerlendirilmesinde.

How is 4Ts Score for Heparin-Induced Thrombocytopenia (HIT) calculated?

4 madde toplanır (her biri 0-2): Trombositopeni + Zamanlama + Tromboz + Başka neden = 0-8 puan. Yorum: 0-3 düşük olasılık; 4-5 orta olasılık; 6-8 yüksek olasılık. Trombosit nadiri ×10⁹/L birimindedir (örn. 20 ×10⁹/L = 20.000/µL).

How is the 4Ts Score for Heparin-Induced Thrombocytopenia (HIT) result interpreted?

Düşük olasılık grubunda (0-3 puan) 2012 tarihli sistematik derleme ve meta-analizde negatif öngörü değeri yaklaşık yüzde 99,8 olarak bulunmuştur ve bu nedenle düşük skorlu hastada laboratuvar testine gerek kalmadan HIT büyük ölçüde dışlanabilir. Orta olasılık grubunda (4-5 puan) pozitif öngörü değeri yaklaşık yüzde 14 gibi düşük bir düzeydedir ve bu grupta anti-PF4/heparin antikor testi mutlaka istenmeli, klinik gerekçe varsa heparin kesilip alternatif bir antikoagülana geçilmelidir. Yüksek olasılık grubunda (6-8 puan) pozitif öngörü değeri yaklaşık yüzde 64'e çıkar ve bu hastada test sonucu beklenmeden heparin kesilerek heparin dışı antikoagülasyon başlanmalıdır. Yoğun bakımda yatan hastada bu eşik değerlerin ayırt ediciliği azaldığından, düşük skor bu popülasyonda HIT'i mutlak güvenle dışlamaz ve klinik şüphe devam ediyorsa test yine de gönderilmelidir.