SHORR Skoru (MRSA Pnömonisi Riski)
Klinik hesaplayıcılar
Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.
SHORR Skoru (MRSA Pnömonisi Riski)
Shorr skoru, hastaneye pnömoni ile başvuran hastalarda metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) etiyolojisi olasılığını sekiz değişken ve toplam 10 puan üzerinden tabakalayan bir skordur. Skor, 62 hastaneden 5.975 pnömoni hastasının retrospektif verisiyle geliştirilmiş; kohortun üçte ikisi türetme, üçte biri doğrulama için kullanılmıştır. Amacı, ampirik anti-MRSA tedavisinden kaçınılabilecek düşük olasılıklı hastaları belirlemektir.
Ne zaman kullanılır
Hastaneye pnömoni (toplum kökenli, sağlık bakımı ilişkili veya hastane kökenli) ile başvuran yetişkin hastalarda ampirik tedavi planlanırken.
Formül
Puanlar: son 90 günde ≥2 gün hastane yatışı = 2; YBÜ yatışı = 2; yaş <30 veya >79 = 1; son 30 günde IV antibiyotik = 1; son 90 günde huzurevi/uzun süreli bakım teması = 1; demans = 1; serebrovasküler hastalık = 1; kadın VE diyabetik (birlikte) = 1. Toplam 0-10. Risk sınıflaması: düşük 0-1 (MRSA olasılığı <%10); orta 2-5; yüksek ≥6 (MRSA olasılığı >%30).
Yorumlama
Shorr skoru 0-1 puanda düşük MRSA olasılığını (yüzde 10'un altında), 2-5 puanda orta olasılığı, 6 ve üzeri puanda yüksek olasılığı (yüzde 30'un üzerinde) gösterir. Skorun asıl klinik değeri düşük skorlu hastalarda anti-MRSA tedavisinden güvenle kaçınılabilmesidir. Yüksek risk grubunda ampirik tedavide MRSA'yı kapsayan antibiyotik (örneğin vankomisin veya linezolid) düşünülmelidir. Ayrım gücü orta düzeyde olduğundan (eğri altındaki alan yaklaşık 0.64), karar lokal MRSA epidemiyolojisi, klinik ciddiyet ve kültür sonuçlarıyla birlikte verilmelidir.
Kaynaklar
- Shorr AF, Myers DE, Huang DB, Nathanson BH, Emons MF, Kollef MH. A risk score for identifying methicillin-resistant Staphylococcus aureus in patients presenting to the hospital with pneumonia. BMC Infect Dis. 2013;13:268.
SHORR skoru ampirik antibiyotik seçimine yardımcı bir araçtır; tek başına tedavi kararı vermemelidir. Lokal MRSA prevalansı, hastanın klinik ciddiyeti (sepsis/şok), kültür sonuçları ve kurumsal antibiyotik politikaları ile birlikte değerlendirilmelidir.
Sık sorulan sorular
SHORR Skoru (MRSA Pnömonisi Riski) nedir?
Shorr skoru, hastaneye pnömoni ile başvuran hastalarda metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) etiyolojisi olasılığını sekiz değişken ve toplam 10 puan üzerinden tabakalayan bir skordur. Skor, 62 hastaneden 5.975 pnömoni hastasının retrospektif verisiyle geliştirilmiş; kohortun üçte ikisi türetme, üçte biri doğrulama için kullanılmıştır. Amacı, ampirik anti-MRSA tedavisinden kaçınılabilecek düşük olasılıklı hastaları belirlemektir.
SHORR Skoru (MRSA Pnömonisi Riski) ne zaman kullanılır?
Hastaneye pnömoni (toplum kökenli, sağlık bakımı ilişkili veya hastane kökenli) ile başvuran yetişkin hastalarda ampirik tedavi planlanırken.
SHORR Skoru (MRSA Pnömonisi Riski) nasıl hesaplanır?
Puanlar: son 90 günde ≥2 gün hastane yatışı = 2; YBÜ yatışı = 2; yaş <30 veya >79 = 1; son 30 günde IV antibiyotik = 1; son 90 günde huzurevi/uzun süreli bakım teması = 1; demans = 1; serebrovasküler hastalık = 1; kadın VE diyabetik (birlikte) = 1. Toplam 0-10. Risk sınıflaması: düşük 0-1 (MRSA olasılığı <%10); orta 2-5; yüksek ≥6 (MRSA olasılığı >%30).
SHORR Skoru (MRSA Pnömonisi Riski) sonucu nasıl yorumlanır?
Shorr skoru 0-1 puanda düşük MRSA olasılığını (yüzde 10'un altında), 2-5 puanda orta olasılığı, 6 ve üzeri puanda yüksek olasılığı (yüzde 30'un üzerinde) gösterir. Skorun asıl klinik değeri düşük skorlu hastalarda anti-MRSA tedavisinden güvenle kaçınılabilmesidir. Yüksek risk grubunda ampirik tedavide MRSA'yı kapsayan antibiyotik (örneğin vankomisin veya linezolid) düşünülmelidir. Ayrım gücü orta düzeyde olduğundan (eğri altındaki alan yaklaşık 0.64), karar lokal MRSA epidemiyolojisi, klinik ciddiyet ve kültür sonuçlarıyla birlikte verilmelidir.