NEWS (Ulusal Erken Uyarı Skoru, Orijinal 2012)

Klinik hesaplayıcılar

Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.

Hesaplayıcı yükleniyor…

NEWS (Ulusal Erken Uyarı Skoru, Orijinal 2012)

Royal College of Physicians tarafından 2012'de yayımlanan, altı fizyolojik parametreye (+ ek oksijen kullanımı) dayalı orijinal Ulusal Erken Uyarı Skoru (0-20). Sitede ayrıca bulunan NEWS2 (2017), hiperkapnik hastalar için ek bir SpO₂ Ölçek 2 seçeneği ekleyen güncellenmiş sürümdür; bu araç tarihsel/orijinal 2012 sürümünü uygular.

Ne zaman kullanılır

Erişkin (≥16 yaş) akut hastalarda yatak başı vital bulgularla rutin değerlendirme; orijinal 2012 protokolünün uygulandığı kurumsal/tarihsel bağlamlarda.

Formül

Altı parametre toplanır (0-20). Solunum hızı: ≤8→3, 9-11→1, 12-20→0, 21-24→2, ≥25→3. SpO₂: ≥96→0, 94-95→1, 92-93→2, ≤91→3. Ek oksijen: hava→0, oksijen→2. Sistolik KB: ≤90→3, 91-100→2, 101-110→1, 111-219→0, ≥220→3. Nabız: ≤40→3, 41-50→1, 51-90→0, 91-110→1, 111-130→2, ≥131→3. Bilinç (AVPU): uyanık→0, yeni konfüzyon/V/P/U→3. Sıcaklık: ≤35,0→3, 35,1-36,0→1, 36,1-38,0→0, 38,1-39,0→1, ≥39,1→2.

Yorumlama

Toplam 0: rutin izlem. 1-4: düşük risk, hemşirelik değerlendirmesi. Tek bir parametrede 3 puan (kırmızı skor) veya toplam 5-6: orta risk, acil klinik gözden geçirme. ≥7: yüksek risk, acil/kritik bakım düzeyinde değerlendirme. Eşikler kurumsal klinik yanıt protokolüne göre uygulanır.

Kaynaklar

  • Royal College of Physicians. National Early Warning Score (NEWS): Standardising the assessment of acute-illness severity in the NHS. Report of a working party. London: RCP, 2012.

Bu, NEWS'in orijinal 2012 sürümüdür; hiperkapnik solunum yetmezliği olan hastalar için SpO₂ Ölçek 2 içermez (bu durumlarda sitedeki güncel NEWS2 aracı kullanılmalıdır). Gebelik ve 16 yaş altında geçerli değildir. Skor klinik değerlendirmenin yerine geçmez.

Sık sorulan sorular

NEWS (Ulusal Erken Uyarı Skoru, Orijinal 2012) nedir?

Royal College of Physicians tarafından 2012'de yayımlanan, altı fizyolojik parametreye (+ ek oksijen kullanımı) dayalı orijinal Ulusal Erken Uyarı Skoru (0-20). Sitede ayrıca bulunan NEWS2 (2017), hiperkapnik hastalar için ek bir SpO₂ Ölçek 2 seçeneği ekleyen güncellenmiş sürümdür; bu araç tarihsel/orijinal 2012 sürümünü uygular.

NEWS (Ulusal Erken Uyarı Skoru, Orijinal 2012) ne zaman kullanılır?

Erişkin (≥16 yaş) akut hastalarda yatak başı vital bulgularla rutin değerlendirme; orijinal 2012 protokolünün uygulandığı kurumsal/tarihsel bağlamlarda.

NEWS (Ulusal Erken Uyarı Skoru, Orijinal 2012) nasıl hesaplanır?

Altı parametre toplanır (0-20). Solunum hızı: ≤8→3, 9-11→1, 12-20→0, 21-24→2, ≥25→3. SpO₂: ≥96→0, 94-95→1, 92-93→2, ≤91→3. Ek oksijen: hava→0, oksijen→2. Sistolik KB: ≤90→3, 91-100→2, 101-110→1, 111-219→0, ≥220→3. Nabız: ≤40→3, 41-50→1, 51-90→0, 91-110→1, 111-130→2, ≥131→3. Bilinç (AVPU): uyanık→0, yeni konfüzyon/V/P/U→3. Sıcaklık: ≤35,0→3, 35,1-36,0→1, 36,1-38,0→0, 38,1-39,0→1, ≥39,1→2.

NEWS (Ulusal Erken Uyarı Skoru, Orijinal 2012) sonucu nasıl yorumlanır?

Toplam 0: rutin izlem. 1-4: düşük risk, hemşirelik değerlendirmesi. Tek bir parametrede 3 puan (kırmızı skor) veya toplam 5-6: orta risk, acil klinik gözden geçirme. ≥7: yüksek risk, acil/kritik bakım düzeyinde değerlendirme. Eşikler kurumsal klinik yanıt protokolüne göre uygulanır.